BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  SAĞLIK

30 Mayıs Dünya MS Günü verilerine göre tam 2.3 milyon insan MS pençesinde

Türkiye'de hayatlarımıza Serdar Ortaç'ın yakalandığı hastalık olarak giren MS Hastalığı, dünyada tam 2.3 milyonun muzdarip olduğu bir hastalık. 30 Mayıs Dünya MS Günü çerçevesinde Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, uyarılarda bulundu. MS nedir MS nedir nedenleri nelerdir?

Abone ol

Türkiye'de hayatlarımıza Serdar Ortaç'ın yakalandığı hastalık olarak giren MS Hastalığı, dünyada tam 2.3 milyonun muzdarip olduğu bir hastalık. 30 Mayıs Dünya MS Günü çerçevesinde Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, uyarısında 'Özellikle enfeksiyonlar ve ateş, ataklar için tetikleyici olabilir' dedi.

Dünyada yaklaşık 2.3 milyon kişinin MS hastası olduğunu söyleyen Yrd.Doç. Dr. Düz, "Kadınların daha çok yakalandığı MS , sıklıkla 20-40 yaş arasında görülüyor. Tam olarak genetik bir hastalık olarak tanımlanmayan MS , ailesinde MS hastalığı olan kişilerde 5 ile 7 kat daha fazla izleniyor. Fakat son dönemlerde yaşanan umut verici gelişmelerden MS hastalığına yönelik yeni ilaçların kullanıma girmesi ile özürlülük oranını belirgin derecede azaltıyor" dedi.

DÜNYADA 2.3 MİLYON KİŞİ MS HASTASI; Dünyada yaklaşık 2.3 milyon kişinin etkilendiği MS’in kişinin bağışıklık sisteminin kendi beyin ve omurilik dokusuna saldırıya geçmesi sonucu oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Düz, hastalık seyrinde uyuşma, güçsüzlük, görme problemleri, dengesizlik, çift görme gibi nörolojik yakınmaların olabileceğini belirtti.

"ENFEKSİYONLAR VE ATEŞ ATAKLAR İÇİN TETİKLEYİCİ OLABİLİR" MS sürecinde gelişen bu atakları 'en az 24 saat devam eden nörolojik bozukluk' olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Düz, şunları söyledi;

"Özellikle enfeksiyonlar ve ateş, ataklar için tetikleyici olabilir. Zaman içinde atakların bir kısmı tam iyileşmeyebilir ve ataktan geriye kalan nörolojik fonksiyon kayıpları olabilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde idrar kaçırma, dikkat eksikliği ve unutkanlık yaşanabilir. Öncelikle atak tedavisi, sonrasında koruyucu tedaviler uygulanıyor. Eğer hasta atak geçiriyor ise, atak anında (steroid) kortizon tedavisi uygulanıyor. Koruyucu tedavi olarak kullanılan çok sayıda ilaç mevcut. Hangi ilacın seçileceğine hasta özelinde karar veriliyor, bu dönemde tedaviyi kişiye özel olarak seçmek gerekiyor. Bu ilaçlar da hastalığı tamamen iyileştirmiyor ancak atak sayısını azaltabiliyor, hastalık gidişatını yavaşlatabiliyor."

" MS HASTALARI AŞI OLMADAN ÖNCE MUTLAKA HEKİMLERİNE DANIŞMALI" MS hastalarında bazı aşıların bağışıklık sistemini tetikleyerek ataklara neden olabildiğine dikkat çeken Yrd.Doç. Dr. Düz, şöyle konuştu:

" MS hastaları aşı olmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekir. Özellikle vücut ısısının artışı ile MS atakları tetiklenebilir ya da önceki atak bulguları yeniden ortaya çıkabilir. Bu nedenle vücut ısısını artıran enfeksiyonlardan sakınmak için gerekli önlemlerini almalılar ve sıcak banyo ya da güneş ışığından uzun süre maruz kalmamalıdır. En önemlisi de hastalık erken dönemde tanı almaz ya da uygun şekilde tedavi edilmez ise hastalığın özürlülüğü giderek artabilir. Bu nedenle hastalığı erken dönemde teşhis edebilmek çok önemlidir."

MS HASTALIĞI NEDİR; MS Hastalığı (Multipl skleroz), bağışıklık sisteminizin sinirlerinizi kapsayan koruyucu dokuya (miyelin) saldırdığı potansiyel olarak zayıflatan bir hastalıktır. Miyelin hasarı beyniniz, omuriliğiniz ve vücudunuzun diğer kısımları arasındaki iletişimi etkileyebilir. Bu durum sinirlerin kendisinde geri dönüşü olmayacak hasara neden olabilir.

MS HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR; Multipl Skleroz belirtileri etkilenen sinir tellerinin yerine göre değişiklik gösterir. Multipl Skleroz semptomları şunlar olabilir:

  • Bir ya da daha fazla uzuvda uyuşma ya da zayıflık
  • Genellikle tek bir gözde ve sıklıkla göz hareketi esnasında (optik nörit) kısmi ya da tam görme kaybı,
  • Çift görme veya bulanık görme
  • Vücudun bazı bölgelerinde ağrı ya da karıncalanma
  • Belirli baş hareketleri ile ortaya çıkan elektrik-şoku hissi
  • Tremor, koordinasyon eksikliği veya düzgün yürüyememe
  • Geveleyerek konuşma
  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Isı hassasiyeti multipl skleroz olan kişilerde yaygındır. Vücut ısısındaki küçük artışlar multipl skleroz belirtilerini tetikleyebilir ya da kötüleştirebilir.
  • Multipl skleroz olan pek çok kişi özellikle hastalığın başlangıç aşamalarında, tekrarlayan semptomları yaşar ve sonrasında bu semptomlarda kısmen ya da tamamen hafifleme görülür.
  • Bazı insanlarda iyi huylu multipl skleroz vardır. Hastalığın bu şeklinde, durum sabit kalır ve ilk ataktan sonra MS hastalığı ciddi şekline geçmez.