BIST 9.407
DOLAR 34,42
EURO 36,42
ALTIN 2.841,82
HABER /  GÜNCEL

30 Kasım 2011 Basın özeti

Bugünkü İngiliz gazetelerinde öne çıkanlar: Tahran'daki İngiliz büyükelçiliğine saldırı sonrasında yorumlar, 'İngiltere'de daha fazla işten çıkarma, sıkıntı ve borçlanma' ve BM iklim zirvesinde ayrışmalar derinleşiyor.

Abone ol

Hemen tüm İngiliz gazeteleri gibi Financial Times da İran'ın başkenti Tahran'daki İngiliz büyükelçiliğine yönelik dün gerçekleşen saldırıyı geniş bir şekilde görmüş.

Financial Times'ın haberinde, saldırının 1979 yılında yaşanan İran İslam Devrimi'nden bu yana ülkedeki İngiliz politik misyonlarına yapılan en ciddi saldırı olduğunu belirtilmiş.

Times'ın olaylarla ilgili başyazısında, İngiltere'nin büyükelçiliğe yapılan saldırıya uygun bir yanıt vermesi çağrısında bulunulmuş.

İran'ın İngiltere'yle siyasi gerilimi içinde olmasına rağmen kendi topraklarında bulunan İngiliz diplomatlarını koruma nezaketini göstermemiş olmasının "medeni davranmama" olarak tanımlandığı yazıda, İngiltere'nin tepkisinin ise iki ülke arasındaki medeniyet farkını ortaya koyacak karakterde olması gerektiği belirtilmiş.

Guardian ise konuyu "Başbakan Cameron İran'ı ciddi yaptırımlarla tehdit etti" başlığıyla duyurmuş.

Haberde, Cameron'un akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Tahran'da yaşananların sorumlularının cezalandırılmasını istediği ve İran'ın İngiliz diplomatları koruyamamanın ciddi sonuçlarına katlanacağını belirttiği söylenmiş.

Londra'nın atacağı adımların önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını belirten Guardian bu konuyu başyazılarından birinde ele almış ve İngiltere'nin vereceği tepkinin ölçülü olması çağrısını dile getirmiş.

"Orantısız tepki radikallere yarar"

Başyazıda, saldırının yaşanmasında rol oynadığı iddia edilen İran'daki Devrim Muhafızları'yla devlet başkanı Mahmud Ahmedinecad arasındaki iktidar savaşına dikkat çekilmiş.

Başyazıda, batı başkentlerinde basitçe nefret edilen bir figür haline gelmiş olan Ahmedinecad'ın bu mücadelede güçsüz taraf haline geldiği ve daha radikal olan karşı tarafa alan kaybettiği anlatılmış.

Ahmedinecad hükümetinin BM güvenlik Konseyi'nin daimi beş temsilcisi ve Almanya'yla nükleer program konusunda yeni müzakereleri gündeme getirdiği dönemde Devrim Muhafızları'nın böylesi bir yumuşamayı istemediklerini, dünkü elçilik saldırısını destekleyerek ortaya koydukları iddia edilmiş.

Guardian'ın başyazısı, İran'a verilecek sert tepkinin, batı ile Tahran arasında yeniden gündeme gelebilecek ve korkulan savaş olasılığını azaltacak diyalog şansını ortadan kaldıracağı ve böylece İran'daki radikal kanadı daha da güçlendirebileceği uyarısıyla sona ermiş.

Independent'ta İran'da İngiltere'ye karşı hissedilen husumetin yalnızca Tahran'a karşı uygulamaya konan yaptırımlarla ilgili olmadığını daha ziyade tarihi kökleri olduğunu belirten orta doğu muhabiri Robert Fisk imzalı yorum yazısında, iki ülke arasındaki gerilimin köklü tarihi anlatılmış.

Fisk yazısını, dünkü saldırı sırasında büyükelçilikten çalındığı iddia edilen dokümanların ne olduğunu çok merak ettiğini belirterek sonlandırmış.

"Daha fazla işten çıkarma, sıkıntı ve borçlanma".

İngiltere maliye bakanı George Osborne tarafından dün açıklanan karanlık ekonomik tablo İngiliz gazetelerinin tümünde geniş yer bulmuş.

Independent'in başlığı "Daha fazla işten çıkarma, sıkıntı ve borçlanma".

Osborne'un dün açıkladığı mali göstergelerin ülkenin içinde bulunduğu tasarruf sürecinin yedi yıl daha uzayacağı anlamına geldiği söylenilen Independent'ın haberinde, yaklaşık üç yüzbin kamu çalışanının işten çıkarılacağı belirtilmiş.

Daily Telegraph ise açıklanan, kamu harcamalarında yapılacak kesintileri de kapsayan tasarruf önlemlerinin bugün yapılacak kamu çalışanları grevine yapacağı etkiye dair bir haber yapmış.

Haberde Osborne'un kamu çalışanlarının 2015'e kadar maaş artışı yaşamayacaklarını açıklamasına sendikalardan verilen tepkinin "hükümet tam anlamıyla sınıf savaşı başlatmıştır" olduğu aktarılmış.

İngiltere'de 1920lerden bu yana gerçekleşen en geniş kapsamlı grevlerden biri olması beklenen bugünkü kamu çalışanları grevine yaklaşık 3 milyon kamu çalışanının katılması bekleniyordu ancak Daily Telegraph, hükümetin kesintilere dair dünkü açıklamasından katılımı ne şekilde etkileyeceğinin bugün görüleceğini söylemiş.

Bugünkü kamu çalışanları grevi sebebiyle okullar, mahkemeler ve hastanelerin de aralarından bulunduğu birçok kamu kurumunda hizmet verilmeyecek.

"İklim zirvesinde ayrışmalar derinleşiyor."

Financial Times'ın Güney Afrika'da süren Birleşmiş Milletler İklim Görüşmeleri'ne dair haberinin başlığı "İklim zirvesinde ayrışmalar derinleşiyor."

Haberde, Güney Afrika'nın Durban kentinde süren küresel iklim değişikliği konulu toplantının dünkü gündemine Çin heyetinin Avrupa Birliği ülkelerinin taleplerine karşı eleştirisinin damga vurduğu bildirilmiş.

FT'nin haberinde, Çin delegasyonunu temsil eden Su Wei'nin, Avrupa Birliği'ne yönelik temel eleştirisinin, karbon gazı salınımını azaltmak amacıyla kalkınmakta olan ülkelere ilave sorumluluklar getirilmesi önerisine dair olduğu söylenmiş.

Avrupa Birliği ülkeleri, sona erecek Kyoto Anlaşması'nın ikinci faslının imzalanması için, kalkınmış ve kalkınmakta olan ülke ayrımının kaldırılmasını ve tüm ülkelerin eşit sorumluluk almasını şart koşuyor.

FT'nin haberinde Çin'in, Durban'daki zirvede Kyoto Anlaşması'nın ikinci faslı üzerinde uzlaşmaya varılamaması halinde şimdiye kadar süregelen uluslararası iklim görüşmeleri sisteminin sona erebileceği açıklamasının altı çizilmiş.

"Dönerci cinayetlerinde bir gözaltı"

Guardian'ın dünya sayfalarında yer alan Almanya kaynaklı bir haberde, "dönerci cinayetleri" olarak bilinen Türkiye kökenli göçmenleri de hedef alan Neo-Nazi örgütün eylemleriyle ilgili bir şüphelinin gözaltına alındığı bildirilmiş.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı adıyla bilinen ırkçı örgütün işlediği cinayetlerden altısının faili olduğundan şüphelenilen zanlının 36 yaşında bir erkek olduğu söylenmiş.

2000 yılından bu yana ülkede işlenen sekiz Türkiye kökenli ve bir Yunanlı'nın hayatını kaybettiği cinayetlere imza attığı tespit edilen örgütün ortaya çıkarılması, Almanya'daki istihbarat birimlerinin ırkçı gruplara göz yumduğu tartışmasını ülke gündemine taşımıştı.