BIST 8.699
DOLAR 34,27
EURO 37,34
ALTIN 2.910,32
HABER /  GÜNCEL

30 Eylül İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinden: 'Bir kez daha çöküşün eşiğindeki' İtalya, İran'ın yaptırım politikasını delmek için kurduğu gizli ticaret bağlarında Türkiye'nin yeri, İngiltere'de 'peçe tartışması' ve Coca-Cola'yı tahtından indiren marka: Apple.

Abone ol

Financial Times, İtalya'daki hükümet krizini ön sayfasına taşıyor. Gazete, İtalya'nın merkez sol başbakanı Enrico Letta'nın yeni bir hükümet kurmak için acilen parlamentonun desteğine ihtiyaç duyduğunu yazıyor.

Financial Times, merkez sağ lider Silvio Berlusconi'nin henüz beş aydır iktidarda olan koalisyon hükümetinden bakanlarını çekmesiyle patlak veren hükümet krizinin İtalya'nın sorunlu ekonomisine yeni bir darbe indirebileceğini düşünüyor:

''Başbakan Letta'nın dün gece kriz görüşmeleri için bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, anayasaya uyarınca sahip olduğu parlamentoyu feshedip erken seçim ilan etme yetkisini kullanmadan önce varolan bütün seçenekleri deneyeceğini söyledi. Başbakan Letta'nın bu hafta başında parlamentonun huzuruna çıkması bekleniyor.

Vergi kaçaklığından suçlu bulunan Berlusconi'nin 1 Ağustos'ta nihai temyiz başvurusunu kaybetmesi ve bundan dolayı önümüzdeki ay kamu görevinden men edilmesi olasılığının doğmasından bu yana, İtalya'daki büyük koalisyon sallantıda.''

Berlusconi 'ateşle oynuyor'

Guardian, bugünkü baş yazılarından birini ayırdığı İtalya için,''Bir kez daha, çöküşün eşiğinde'' başlığını kullanıyor. Silvio Berlusconi hakkında görüşünü açıkça dile getiren Guardian, ''Bu adamın İtalyan siyasetinde süregiden varlığının İtalya'ya bir faydası olmadığı alenen ortada.'' diye yazmış.

''Berlusconi, 77 yaşında koalisyon hükümetlerini rehin tutacak kudrette olmaktan sapkınca bir zevk alıyor olabilir. Fakat kendi şahsi kaderini -giderek büyüyen hukuki sorunlarını, değişen ruh halini ve kumarbaz alışkanlıklarını- İtalya'nın kaderinden ayrı tutamayan bu adam, felakete davetiye çıkarmak demek.

Euro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisi iki yıldır süren bir resesyona, 2 trilyon euro tutarındaki kamu borcuna ve gençler arasında yüzde 40'a ulaşan işsizliğe karşı mücadele veriyor. Eğer bugün piyasalar açılığında İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerindeki faiz farkı gerçekten ciddi bir artış gösterirse, Berlusconi ateşle oynuyor olacak.''

İran'ın gizli ticaret anlaşmaları

Daily Telegraph'ın dış haber sayfalarında savunma editörü tarafından kaleme alınan bir haberde, İran'ın Türkiye ve Irak gibi komşu ülkelerle kurduğu gizli ticaret bağlarıyla ekonomik yaptırımları aşma gayretine hız verdiği bildiriliyor.

Daily Telegraph, para birimi tüm zamanların en düşük seviyesine inen İran'da yıllık enflasyonun yüzde 35'te seyrettiğini yazıyor. Gazete, İran riyalini istikrara kavuşturmak için Tahran hükümetinin gizli kapaklı ticaret ağlarıyla ülkeye döviz ve altın sokmaya çalıştığını bildiriyor:

''Batılı yetkililer Türkiye'den İran'a altın ithalatında keskin bir artış gözlemliyor. Yaptırımlardaki boşlukları kullanan İranlı bankacılar, İran Merkez Bankası'nın kasasına milyonlarca dolar para akıtıyor. Bunun yanısıra İran'a yüzlerce milyon dolar nakit para sağladıklarından kuşku duyulan bir dizi Türk şirketi tespit edildi.''

Gazeteye göre İran hükümeti, yabancı döviz elde etmek için Irak Başbakanı Nuri Maliki ile yakın bağlarından da istifade ediyor.

Peçe ne zaman açılmalı?

Daily Telegraph'ın bugün ön sayfasında ise, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın peçe tartışmasına ilişkin yaptığı son açıklamaları okuyoruz. Gazete, Cameron'ın peçeli kadınların mahkemelerde yüzlerini açması gerektiği çağrısını manşete taşıyor.

Londra'da bir mahkeme yargıcı bu ay içerisinde tanık olarak çağrıldığı halde peçesini çıkartmayı reddeden Müslüman bir kadınla anlaşmazlığa girmişti.

Daily Telegraph'a göre Muhafazakar Parti saflarında peçenin kamusal alanda tamamen yasaklanmasını isteyen milletvekili sayısında artış var.

Gazete, Başbakan Cameron'ın böyle bir yasaktan yana olmadığını vurgulamakla beraber, okul ve mahkeme gibi alanlarda Müslüman kadınlardan yüzlerini göstermelerinin istenmesine destek verdiğini söylediğini kaydediyor.

Tüketimin yeni bayrağı: Apple

Times, Apple markasının ''Coca-Cola'nın gazını kaçırttığını'' haber veriyor. Gazete, marka değeri olarak Coca-Cola'yı ilk defa tahtından indiren Apple şirketinin artık küresel planda tüketiciliğin yeni amblemi haline geldiğini yazıyor.

Gazete, reklam dünyasının yakından takip ettiği ve Interbrand danışmanlık grubu tarafından hazırlanan küresel markalar listesinde Coca-Cola'nın bu yıl hem Apple hem de Google'ın ardına düştüğünü bildiriyor:

''Interbrand'in hesaplarına göre Apple'ın iPhone ile ateşlenen göz alıcı yükselişi sayesinde 2000 yılında 6.6 milyar dolar olan marka değeri bugün 98 milyar dolara tırmanmış bulunuyor.

2000 yılında Apple'ın listedeki yeri, 36'ıncılıktı, Kodak'ın 12 sıra altında. Ama şimdi, Apple'ın da yaygınlaşmasına katkıda bulunduğu dijital fotoğraçılıkla Kodak iflas etmiş durumda.''

Times, baş yazılarından birini de ayırdığı yıllık marka sıralamasının küresel planda ekonominin kaydettiği değişime ışık tuttuğunu yazıyor.

Gazete, 13 yıldır hazırlanmakta olan listede Coca-Cola'nın birinci sıradaki konumunu ilk kez Apple ve Google gibi iki şirket karşısında kaybedişini, teknoloji firmalarının çığır açan bir yükselişi olarak yorumluyor.