BIST 10.075
DOLAR 35,34
EURO 36,48
ALTIN 2.999,90
HABER /  GÜNCEL

30 Ekim 2011 Basın Özeti

İngiliz Pazar gazetelerinde AB tartışması: Borç krizi, Avrupa siyasetinin onlarca yıldır yapamadığını yapacak ve Avrupa Birleşik Devletleri'ne doğru önemli bir adım atılacak.

Abone ol

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Sunday Telegraph'ta yayımlanan mülakatında Batı'nın ülkesine müdahalesinin "tüm bölgeyi yakacağı" uyarısında bulunuyor ve "Yeni bir Afganistan yaratırsınız" diyor.

Esad, "Batılı ülkeler, kesinlikle baskıyı artıracak. Ama Suriye, her açıdan Mısır, Yemen ve Libya'dan farklıdır. Tarih farklıdır. Siyaset farklıdır. Suriye bu bölgede merkezdir. Fay hattıdır. Zeminle oynarsanız depreme neden olursunuz. Bir Afganistan ya da onlarca Afganistan daha mı görmek istiyorsunuz" diyor.

Gazete bir başka haberinde Libya bombardımanda iyi bir performans sergileyen İngiliz savaş uçaklarının pazar payını artırabileceğini belirtiyor.

Sunday Telegraph'a göre, İngiliz Typhoon Eurofighter uçakları Libya operasyonundan sonra, Hindistan Hava Kuvvetleri'nin bu yıl açıklanacak 11 milyar dolarlık ihalesinde şansını daha da artırdı.

İngilizlerin en büyük rakibi, Libya operasyuna öncülük eden Fransa'nın ürettiği Dassault Rafale uçakları.

2050'de küresel ekonomik manzara

Observer gazetesi bu hafta Fransa'nın Cannes kentinde dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getirecek G20 zirvesi öncesinde 40 yıl sonraki olası küresel ekonomik tabloya yer veriyor.

Bu tabloya göre, Avrupalı liderlerin euro bölgesindeki borç krizi sonrasında yardım istediği Çin, Amerika Birleşik Devletleri'ni geçerek, 60 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşarak dünyanın birinci ekonomisi olacak.

Çin'i 43 trilyon dolarla Hindistan izleyecek. ABD ise üçüncü sıraya düşecek. 2050'de Asya küresel ekonomide hakim konuma gelirken, Avrupa ülkelerinin payının Afrika'nınkinin gerisinde kalması bekleniyor.

Bu süre içinde Rusya'nın Almanya, Fransa ve İngiltere'den daha büyük bir ekonomi olacağı hesaplanıyor.

LombartStreet Research araştırma şirketinden bir uzman "Avrupa için en iyimser senaryo büyümenin yüzde sıfır olması. İyimser senaryo ise bunalım" diyor.

'İngiltere B planına dönmeli'

Observer, İngiltere ekonomisini ele aldığı bir başka haberinde ülkenin önde gelen 100 uzmanının Maliye Bakanı George Osborne'a B planına geçmesi çağrısında bulunduğunu aktarıyor.

Gazeteye göre, uzmanlar yeni bir resesyon riskinin bertaraf edilmesi için öncelikle kamu harcamalarında kesinti yapılmasına son verilmesini istiyor. Bu uzmanlar, kesintilerin ekonomiyi daha da çıkmaza sürüklemekten başka işe yaramadığını söylüyor.

Uzmanların en önemli tavsiyelerinden biri, nicel gevşeme. Ancak piyasaya pompalanacak para bu kez bankalara gitmemeli, özellikle İngiltere'de her binanın çevreye duyarlı olmasını sağlayacak ve istihdam yaratacak yeşil ekonomiye yatırım yapılmalı.

Öneriler arasında ekonominin canlandırılması için, şimdikinin aksine sosyal yardımların artırılması, vergi sisteminin düşük gelir grubundakilerin yükünü hafifletecek şekilde yeniden düzenlenmesi ve toplu taşıma projelerinin hızlandırılması da var.

'Avrupa Birleşik Devletleri'nin doğuşu'

Observer'da yazan koalisyon ortağı Liberal Demorkratlar'ın lideri Nick Clegg ise İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması konusunda referandum yapılmasını isteyen iktidarın büyük ortağı Muhafazakar Parti milletvekillerini uyarıyor ve bunun ekonomik intihar anlamına geleceğini söylüyor.

Clegg, "Ülkelerimiz ayrı değil, birlikte daha güçlü. Ne pahasına olursa olsun, Avrupa Birliği'nin dağılmasına izin vermemeliyiz" diyor.

Sunday Telegraph ise başyazısında Avrupa Birliği üyeliği konusunda halka söz hakkı verilmesi gerektiğini söylüyor. Gazete, İngiltere hükümetinin istihdam ve sosyal politikalar konusunda Brüksel'e devredilen bazı yetkilerin geri alınması için girişim başlatacağını aktarıyor.

Gazeteye göre İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne yaptığı mali katkı aldığı paranın iki katı civarında.

'İki kademeli AB'

Sunday Times ise hükümetin euro krizinin ardından Avrupa Birliği'nin iki kampa ayrılması ve euro bölgesi ülkelerinin ortak paralarını korumak için daha sıkı bir birlik yaratmak istemesi sonucu iki kademeli bir AB riskini kabul ettiğini aktarıyor.

Gazete şöyle diyor:

"Avrupa Birleşik Devletleri'nin Doğuşu" başlıklı haberinde "Euro bölgesindeki borç krizinin aşılması için alınan önlemlerin mali açıdan neler getireceği henüz belirsiz. Ama siyasi sonuçları daha fazla dikkate değer hale geldi. 'Büyük Bunalım'dan sonraki en büyük kriz, Avrupa siyasetinin onlarca yıldır yapamadığını yapabilir ve Avrupa Birleşik Devletleri'nin doğuiuna doğru bir adım atılabilir."

"Peki bu durumda euro bölgesinin dışında olan İngiltere'nin birleşik bir devlet gibi hareket etmeye başlayacak yeni birlikle ilişkisi nasıl olacak? Bu, İngiltere'nin 1973'teki üyeliğiyle birlikte Brüksel'e devrettiği yetkileri geri alması ve üyelik koşullarını yeniden müzakere etmesi için altın bir fırsat mı olacak? Yoksa İngiltere, küçük bir İskandinav ülkesi veya eski komünist ülkelerden biri gibi Berlin ya da Paris'in dikte edeceği koşullara mı boyun eğecek? "