BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

3 sene krizden çıkmayı unutun!

Sanayi üretimi açıklandı. Daralan rakam beklentilerin çok üzerinde... Bu da Türkiye'nin 3-4 sene daha krizin etkilerini yaşayacağını gösteriyor.

Abone ol

Sanayi üretiminin bu ay yüzde 7 daralması beklenirken, açıklanan rakam beklentilerin üzerine çıktı. Sanayi üretimi eylül ayında yüzde 8,6 daraldı...

Bu da Türkiye'nin 3-4 yıl daha krizden çıkamayacağını ve işsizliğin devam edeceğinin en büyük göstergesi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Eylül Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.  

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 6,4, İmalat Sanayi sektörü endeksinde yüzde 9,3, Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksinde yüzde 4,1 azalış gözlendi. 

Aylık Sanayi Üretim Endeksi Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.6, bir önceki aya göre ise yüzde 0.2 azaldı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Eylül'de en yüksek düşüş yüzde 18.2'yle sermaye malı imalatında görülürken, dayanıklık tüketim malı imalatı yüzde 10.1 oranında arttı.

TÜİK, Eylül ayı Aylık Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.6, bir önceki aya göre ise yüzde 0.2 azalış gösterdi.

Beklentilerin üzerinde düşüş yaşayan Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılının 7 aylık döneminde yaşanan toparlanmanın ardından, Ağustos ayında düşüşe geçmişti. Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.3, bir önceki aya göre ise yüzde 5.7 azalış göstermişti.

Eylül ayı, Aylık Sanayi Üretim Endeksi’nde sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6.4 azalarak 140.2’den 131.3’e, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9.3 azalarak 112.1’den 101.7’ye, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 4.1 azalarak 119.2’den 114.4’e geriledi.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ SERMAYE MALI İMALATINDA GÖRÜLDÜ
Ana Sanayi Grupları (MIGs) Sınıflamasına göre, 2009 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 18.2 ile sermaye malı imalatında görüldü.

DAYANIKLIK TÜKETİM MALI İMALATI YÜZDE 10.1 ARTTI
MIG Sınıflamasına göre diğer gruplar incelendiğinde, enerjinin yüzde 8.2, ara malı imalatının yüzde 8.0, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 7.5 oranında düştüğü, dayanıklı tüketim malı imalatının ise yüzde 10.1 oranında arttığı görüldü.

İMALAT SANAYİNDE EN YÜKSEK DÜŞÜŞ YÜZDE 33.8’LE DİĞER ULAŞIM ARAÇLARINDA OLDU
İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 33.8’le diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 31.0’lık düşüş ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti. Bununla birlikte, en yüksek artış ise yüzde 23.3 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre toplam sanayi üretimi aylara göre şöyle:

AYLAR           2009   2008

-------         -----  -----

Ocak            -21,3  11,6

Şubat           -23,8   8,4

Mart            -20,8   2,6

Nisan           -18,5   7,0

Mayıs           -17,3   3,2

Haziran         -10,3   2,4

Temmuz           -9,0   3,8

Ağustos          -6,3  -3,6 

Eylül            -8,6  -4,3

TÜİK verilerine göre, 2009 ve 2008 yılları Eylül ayı sanayi sektörü üretim artış oranları (yüzde) şöyle:

İktisadi

Faaliyet

Kolları                2009     2008

.                      EYLÜL    EYLÜL

.                     -------  ------

Toplam sanayi         -8,6      -4,3

.                     -------   ------

Madencilik             -6,4     -0,5

İmalat sanayi          -9,3     -5,3       

'BEKLENTİLERDEN KÖTÜ'
Sanayi üretiminde yaşanan düşüşe dair Capital Unicorn Ekonomisti Özlem Bayraktar'ın yorumu ise şöyle: " Eylül ayı sanayi üretimindeki yüzde 8,6 oranındaki daralma beklentilerden de kötü bir seviyeyi işaret etmekte. Ancak Eylül ayına rastegelen Ramazan dönemi ve kısa sureli tatil, calışma günü sayısında azalmaya yol açmış ve dolayısıyla yıllık anlamda sanayi üretimini daha aşağılara taşımış gibi gözüküyor. Çünkü, aylık anlamda bakıldığında yüzde 0,2 oranında bir daralmaya şahit oluyoruz. Ancak Ekim ayı için bu oranda kötü bir senaryodan bahsetmek mümkün değil. Hem çalışma günü sayısındaki artış, hem de hafif toparlanma ile beraber daha düşük oranlı (yüzde 1-3 aralığında) bir üretim daralması ile karşı karşıya kalınabileceğini tahmin ediyorum. Kasım ayı, denk gelen Kurban bayramı ile beraber yine ufak çaplı bir sanayi üretimi daralmasını beraberinde getirecekken, artık baz yılı etkisinin yardımıyla da Aralık ayında pozitif bir üretim artışı yaşanacağını düşünüyorum.
 
Eylül ayı verileri, üçüncü çeyrek ortalamasında yüzde 7,9 oranında bir daralmayı işaret ederken, bu daralma GSYİH'nın aynı dönemde yüzde 2-3 oranında bir düşüş gösterebileceğini gösteriyor. Bu durum 2009 yılı GSYİH daralma beklentim olan yüzde 4,5 oranında aşağı yönlü bir revizyon yapma riskini artırıyor."

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, sanayi üretimi datalarının beklenenden kötü geldiğini belirtti.

Toğuç, piyasalarda bu haftaki beklentilere ilişkin yaptığı açıklamada, piyasalarda olumlu bir havanın hakim olduğunu belirterek, özellikle gelişmekte olan Avrupa bölgesinin 3. çeyrek büyüme ve enflasyon datalarının açıklanacağını ve onların ekonominin gidişatını tayin etmekte çok etkili olacağını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı eylül ayı verilerine göre yüzde 8,6 oranında düşüşün görüldüğü sanayi üretimi datalarının beklenenden kötü geldiğine dikkati çeken Toğuç, bu rakamların GSMH'daki toparlanmanın geciktiğinin göstergesi olduğunu bildirdi.

Toğuç, G20 ülkelerinden para akışının sorun olmadığı sinyallerinin geldiğini ifade ederek, toparlanmanın biraz geçici olacağını ve aşağı yönlü hareketlerin devam edeceğini düşündüklerini belirtti