BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,27
ALTIN 3.065,36
HABER /  GÜNCEL

3 memur sendikası ne istiyor?

2 milyon civarındaki memurun gözü kulağı toplu görüşmelerde olacak. 3 memur sendikası taleplerini belirledi.

Abone ol

Hükümet, 1.4 milyon memura 'ek ödeme' yapmaya hazırlanırken, sendikalar da memurlara ek zam yapılması için bastırıyor.

Memur-Sen maaşlara 100 YTL iyileştirme, Kamu-Sen de ücretler arasındaki farklılığın giderilmesini istiyor.Hükümet yaklaşık 1.4 milyon memura "ek ödeme zammı" yapmaya hazırlanıyor.

Yan ödeme almayan memura verilen 136 YTL'lik denge tazminatının kaldırılarak yerine getirilen ek ödeme, 15 Ağustos'tan itibaren maaşlara yansıtılacak.

Maliye Bakanlığı'nda yürütülen çalışmada, en düşük ücrete 25, öğretmene 50, mühendise 75, polisin maaşına ise 200 YTL'lik bir artışın öngörüldüğü dile getirilmişti. Hükümetin bu konudaki çalışmaları sürerken, memur konfederasyonları ise ek ödemenin yanı sıra reel kayıpların dikkate alınarak, tüm memurlara ek zam yapılmasını talep ediyor. Sendikaların zam konusunda ise farklı talepleri var.

Memur-Sen, kamu çalışanlarına yapılacak iyileştirmenin en az 100 YTL'den başlamasını isterken, KESK, memura 350 YTL seyyanen zam yapılmasını gündeme getirdi. Zam talebini açıklamayan ve hükümetin yapacağı ek ödemeyi bekleyen Kamu-Sen ise yapılacak ek zam ile memur maaşları arasındaki dengesizliğin giderilmesini istiyor.

8 KATLIK FARK GİDERİLSİN

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, bugün en düşük memur maaşının 834 YTL olduğunu belirterek, en yüksek maaş ile en düşük maaş arasında 27 kata varan, ortalama ise 8 kat fark bulunduğuna işaret etti. Bu farkın ilk aşamada 5-6 kata düşürülmesini isteyen Akyıldız, şunları söyledi:

"Denge tazminatı yan ödeme almayan 1 milyon 370 memur için ücret adaletsizliğinin giderilmesi için uygulanıyordu. Şimdi bu tazminat kaldırıldı ve "eşit işe eşit ücret" ilkesi ile ek ödeme hazırlandı. Ancak, tüm ücret grubları arasındaki farklığın giderilerek, adilliğin sağlanmasını istiyoruz." Bakanlar Kurulu'nun ek zamma ilişkin hazırlayacağı kararnameyi beklediklerini ifade eden Bircan Akyıldız, bu konuda hükümet yetkilileri ile görüştüklerini söyledi.
Akyıldız, "Sayın Başbakan ve ekonomi bakanlarımız ile bir dizi görüşme yaptık. 'Düzenlemeyi bizlerle beraber yapın, böylece gelebilecek tepkileri beraber paylaşırız' dedik. Ancak, bu konuda bir gelişme olmadı" diye konuştu. Akyıldız, 15 Ağustos'ta hükümetle oturacakları toplu görüşme masasında taleplerini dile getireceklerini kaydetti.

350 YTL SEYYANEN ZAM YAPILMALI

KESK Genel Başkanı Sami Evren, "Biz, geçmiş kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz. Kamu emekçilerine 350 YTL seyyanen zam yapılmalı. En düşük memur maaşı ise 2009 Ocak'ta 1250 YTL olmalı" dedi. Evren, 15 Ağustos'ta başalayacak toplu görüşmeleri ise tek taraflı bir oyuna benzeterek, toplu sözleşme yapılmadığı takdirde, hükümetle yapılacak toplu görüşmeye katılmayacaklarını söyledi. Evren "Orada toplu pazarlık yoksa KESK orada olmayacak" dedi.

Evren, taleplerine olumlu cevap verilmediği takdirde memurların seslerini meydanlarda duyuracağını söyledi. 13 Ağustos'ta tüm iş yerlerinde üyelerinin toplu sözleşme taleplerini dile getiren kokart takacağını bildiren Evren, 14 Ağustos'ta da illerden gelecek sendika yöneticilerinin çalıştıkları kurumların bağlı olduğu bakanlıkların önünde toplu iş sözleşmesi çağrısında bulunacağını kaydetti. Evren,15 Ağustos'ta ise Başbakanlık Merkez Binası'na yürüyüş yapacaklarını bildirdi.

BAŞBAKANIMIZ DESTEK VERDİ

Memur sendikaları, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kıpısını çalarak, taleplerini iletiyor. Son olarak Erdoğan’a taleplerini ileten sendika Memur- Sen oldu. Memur- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurların yaşam şartlarının düzeltilmesi istedi.

Gündoğdu, "İşçi-memur ayrımının kaldırılmasını ve toplu sözleşme hakkının verilmesini istedik. Sayın Başbakan bu konuda her türlü desteği vereceklerini söyledi" dedi. Sosyal denge tazminatı konusundaki taleplerini de Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini belirten Gündoğdu, şunları söyledi: "Ek tazminatlarla ilgili kamuoyuna yansıyan 25-50 YTL'lerin rahatlatıc rakamlar olmadığını, 15 Ağustos'ta en az 100 YTL iyileştirme ile başlanmasını, bunun yapılan işe göre 150-175 YTL'ye kadar çıkarılmasını, 2009'da artı iyileştirme yapılmasını istedik."