BIST 9.640
DOLAR 34,60
EURO 36,57
ALTIN 2.937,13
HABER /  GÜNCEL

3 Mart İngiltere basın özeti

İngiliz basınında öne çıkan konular arasında Irak'ta IŞİD'e karşı başlatılan Tikrit harekatı, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD'deki İran nükleer görüşmeleri konuşması ve Putin Rusya'sı var.

Abone ol

İngiliz basınında öne çıkan konular arasında Irak'ta IŞİD'e karşı başlatılan Tikrit harekatı, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD'deki İran nükleer görüşmeleri konuşması ve Putin Rusya'sı var.

Independent gazetesinde Patrick Cockburn imzalı bir yazıda, Tikrit harekatının uzun soluklu ve sancılı geçebileceği ifade ediliyor.

"Saddam'ın şehrinde bombalar ve bubi tuzakları bekliyor" başlıklı yazıda, Tikrit harekatının Irak ordusu için kritik öneme sahip olduğu ifade ediliyor ve "Tikrit'te zafer elde edilirse, bu IŞİD karşısında Irak ordusunun aldığı ilk anlamlı kazanım olacak" deniyor.

Irak ordusunun geçen yıl da Tikrit'e girmeye çalıştığını ancak yoğun çatışmalar ve üst üste kurulmuş olan pusular nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldığı hatırlatılıyor.

Cockburn, "Irak ordusu bu kez aynı hataya düşmeyecektir. Ancak Tikrit'te çatışmaların sokak sokak yaşanacağı söylenebilir" diyor.

Yazıda dikkat çekilen bir diğer nokta ise Şii milislerin üstlendiği rol:

"IŞİD Tikrit'i ele geçirdiğinde çok sayıda Şii asker adayı katledilmişti. Yeni harekatta da Şiiler önemli bir rol üstlenecek. Bu durumda ABD'nin ve IŞİD karşıtı koalisyonun takınacağı tavır önemli. Kobani ve çevresinde IŞİD'e yönelik 700 hava saldırısı düzenleyen koalisyonun Tikrit'te üstleneceği rol belirleyici olabilir."

'ABD İran konusunda temkinli olmalı'

Times gazetesinin baş yazılarından birisinde ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Washington'a gelerek yaptığı konuşma ve İsrail-ABD hükümetleri arasında esen soğuk rüzgarlara dikkat çekiliyor.

"Netanyahu ABD'ye haklı kuşkularla geldi [...] ABD ve İran'la görüşen diğer ülkeler Mart sonu gelmeden önce Tahran'la bir anlaşma yapabilmek için süreci hızlandırma çabasında [...] Ancak ABD ve diğer Batılı ülkeler Tahran'a körü körüne inanılmayacağını görmeli. Üzerinde konuşulan planın başarıya ulaşabilmesi için İran'ın nükleer program çok sıkı bir denetim altında izlenmeli. En ufak bir gizli faaliyet gösterme çabasında ise Tahran ağır biçimde cezalandırılmalı.

'Putin'in stratejisi yalan ve şiddet'

Financial Times gazetesinde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in alt edilmesindense bulunduğu bölgede kontro altına alınması gerektiğini savunuyor.

'Putin'in iktidar stratejisi yalan ve şiddet' başlıklı yazıda şöyle deniyor:

"Rusya'nın lideriyle müzakere masasına oturmanın hiç sonuç vermediğini gördük [...] Bunun yerine bir zamanlar nasıl Sovyetler Birliği kontrol altında tutulduysa, Rusya için de aynı şey uygulanmalı."

Rusya'nın kontrol altında tutulması için kullanılabilecek yöntemler ise yazda şöyle sıralanıyor:

  • Ukrayna'ya daha fazla mali yardım
  • Doğu Avrupa ülkelerinde NATO varlığının güçlendirilmesi
  • Nemtsov suikasti ile ilgili uluslararası şeffaflık talebi