BIST 9.972
DOLAR 35,35
EURO 36,62
ALTIN 3.005,89
HABER /  GÜNCEL

3 kutu ilaca bu fiyat ödenecek

Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Abone ol

SGK, aile hekimlerince yazılan reçeteler dahil olmak üzere 3 kutuya kadar ilaç için 3 lira, bundan sonraki ilave her kutu için 1 lira katılım payı almaya yetkili olacak.

Tasarıya göre, memuriyet görevlerinden emeklilik dışında nedenlerle ayrılmış olanların, son defa Emekli Sandığı Kanunu veya Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun tabi görevlerde çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın, tabi oldukları sigortalılık statüleri için öngörülen aylık bağlama şartlarını taşıyarak aylık bağlananlara emekli ikramiyesi ödenecek.

İkramiye ödenecekler için İş Kanunu'nun kıdem tazminatına ilişkin hükümleri esas alınacak. 15 yıldan az hizmet süresi olanlara ikramiye ödenmeyecek. Ayrıca, birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine de emekli ikramiyesi verilecek.

Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık, ya da malullük aylığı bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine varsa açtıkları davalardan vazgeçmeleri halinde emekli ikramiyesi ödenecek. Aylık bağlananlar ile hak sahiplerinin davalardan vazgeçmeleri halinde, mahkemelerce SGK lehine hükmedilecek vekalet ücretleri kurum tarafından tahsil edilmeyecek.

İLAÇTA KATILIM PAYI

Tasarıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu ana hizmet birimlerinden Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğünün bilişim personeli sayısı 50'den 80'e çıkarılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunca finansmanı sağlanacak veya sağlanmayacak olan sağlık hizmetlerinin kapsamı konusundaki belirsizlik gideriliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli gördüğü hallerde kişilerin ulaşım hizmetlerini hizmet satın alma ve kiralama gibi usullerle temin etme yetkisi veriliyor.

İlaç kullanımında tasarrufu özendirmek maksadıyla, SGK, aile hekimlerince yazılan reçeteler dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kutu 3 kaleme ya da 3 kutuya kadar ilaç için 3 lira, sonraki ilave her bir kalem ya da kutu ilaç için 1 lira katılım payı uygulamaya yetkili olacak.

Yeşil kart sahiplerinin Genel Sağlık Sigortasına devredilmesinden sonra da mevcut uygulamanın aynı şekilde devam ettirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilendiriliyor.

VAN VE SİMAV'DAKİ DEPREM MAĞDURLARINA AYLIK

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, Van ve Simav'da meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine, en az 30 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi veya bir aylık kesenek ile karşılık bildirilmiş veya ödenmiş olmak şartıyla Kanunda öngörülen prim ödeme süresi, hizmet, prim ve prime ilişkin borcu olmama ve sigortalılık sürelerine ilişkin diğer şartlar aranmaksızın kurumca aylık bağlanacak.

Bu şekilde bağlanan aylıklarla ilgili Kanunda öngörülen prim veya kesenek ile karşılıkların eksik olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından SGK'ya ödenecek.

Bu kapsama girenlerden depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacak.

AİDAT BORÇLARI YAPILANDIRILIYOR

Yapılan düzenlemeyle İş Kanunu'nda yer alan bazı idari para cezaları günün şartlarına uygun olarak güncelleniyor. Tasarıyla, Mesleki Yeterlilik Kurumu, gerçek veya tüzel kişilere sağlayacağı hizmetlerden gelir sağlayacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumunun faaliyette bulunduğu dönem içinde, mali imkansızlıklar sebebiyle ödeme güçlüğü yaşayan bazı sosyal taraf temsilcilerinin, kurumsal faaliyetlere katılımlarını sürdürmeleri maksadıyla, birikmiş borçlarını ödemelerinde kolaylık sağlanarak aidat borçlarının yeniden yapılandırılıyor.

BAKAN AKDAĞ ELEŞTİRİLERE BÖYLE YAHIT VERDİ. SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin, hane halkı harcamaları içinde cepten sağlığa en az para ayrılan ülke olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde yapılan görüşmelerde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, memuriyet görevlerinden emeklilik dışında nedenlerle ayrılmış olanların emekli ikramiyelerinin verilmesine ilişkin maddenin, Anayasanın iki kez iptal ettiği kararlarına aykırı olarak hazırlandığını ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, aynı maddeye ilişkin konuşmasında, ''Size yalvarıyorum, Anayasa Mahkemesi nasıl karar vermişse onu uygulayalım'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, ''Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık, ya da malullük aylığı bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine varsa açtıkları davalardan vazgeçmeleri halinde emekli ikramiyesi ödenmesine'' ilişkin düzenlemenin yer aldığı maddenin, haklarını arayan insanları cezalandırıcı nitelikte olduğunu, vatandaşın dava açma haklarının ellerinden alındığını savundu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ilaçlarda katkı payına ilişkin düzenlemenin özellikle az gelirli olanlara, emekli, dul ve yetimlere ek mali külfet getireceğini ileri sürdü. Kalaycı, ''İsrafı önleme amacıyla yapılan bir düzenleme, ancak amacına hizmet etmeyeceği kanısındayız'' dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, ilaçta katkı payına ilişkin düzenlemenin yoksulların cezalandırılacağı anlamına geldiğini, haksız bir uygulama olacağını savundu.

CHP'li Aslanoğlu da, aynı düzenlemeye ilişkin, herkesin gelirine göre katkı payı alınması teklifini getirdi. Aslanoğlu, ''Eğer adaleti uygulamak istiyorsanız, asgari ücretliden alınan katkı payının 20 katını benden katkı payı alın. En azında onlara katkı payı ödetmeyin'' diye konuştu.

 Muhalefet milletvekillerinin sağlık politikasına ilişkin bazı eleştirilerini yanıtlayan AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, 28 yıllık hekim olduğunu, sağlık hizmetinin her alanında çalıştığını belirterek, ''Şunu söyleyebilirim, şu anda Türkiye'de sağlık hizmeti anlamında üst düzey bir hizmet veriliyor. Türkiye sağlık hizmeti açısından dünyanın en cömert ülkelerinden biridir ama müsrif değildir'' dedi.

PARA ALMAK İÇİN YAPMIYORUZ

Milletvekillerinin eleştirilerine yanıt veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık hizmetlerinin Türkiye'nin yüz akı olduğunu ifade etti. Tasarıda, ilaçta katkı payına ilişkin düzenlemenin ''yoksulu cezalandırmak'' anlamına gelmediğini belirten Akdağ, şunları söyledi:

''Sağlık Bakanlığının 2011 yılı bütçesi 17.5 milyar liraydı. Bunun 5 milyarı yeşil karttır. SGK'nın sağlık harcaması 45 milyar lira. Sadece ikisi 62.5 milyar lira. Bunun üzerine üniversitelerin, belediyelerin sağlık harcamalarını da eklemek lazım. Bunlar kamu sağlık harcaması. Bu kadar kamu sağlık harcaması yapan devlet, vatandaşından katkı olarak 2011'de 1 milyar 600 milyon lira aldı.

Tasarıdaki düzenleme ile üç kalemden daha fazla ilaç için '1 lira alalım' demek, 1 milyar 600 milyon liraya cüzi bir şey ekleyecektir. Bunu vatandaştan para almak için yapmıyoruz. Uluslararası ilaç firmalarının ya da her kimse, ilacı fazla satmak isteyen kişilerin daha fazla ilaç satması için ortaya koyduğu çabaları engellemenin enstrümanlarından birisi de bu. Bununla birlikte aldığımız, alacağımız bir çok tedbir var. Hekimlerin eğitilmesi, farkındalıklarının artırılması, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili olarak toplumun aydınlatılması, tıp fakültelerinin müfredatlarına akılcı ilaç kullanımına ilişkin daha fazla ders konulmasına varıncaya kadar...

OECD ülkeleri arasında hane halkı cepten harcaması içinde sağlığa ayrılan pay, örneğin İsviçre'de yüzde 6 iken, OECD ortalamasında yüzde 3,2'dir. Bu oran Türkiye'de yüzde 1,5'tur. Türkiye, hane halkı harcamaları içinde cepten sağlığa en az para ayrılan ülkedir.''

Bakan Akdağ, ''Yeşil kart kalkıyor, vatandaş mağdur olacak'' yönündeki eleştirilerin de doğruyu yansıtmadığını söyledi. Akdağ, yalnızca yoksulluk belirlemesi ile ilgili usullerin değişeceğini, yeşil karttan yararlanması gereken kişilerin, prim ödemeyeceğini, aynı şekilde sağlık hizmeti almaya devam edeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada komisyonda tasarı kabul edildi.