BIST 9.954
DOLAR 35,20
EURO 36,69
ALTIN 2.972,00
HABER /  DÜNYA

3. köprüye özel beton

Türkiye çimento üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştiren ve tek şirket olarak bakıldığında sektörün lider şirketi olan Akçansa, 2013 yılının i...

Abone ol

Türkiye çimento üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştiren ve tek şirket olarak bakıldığında sektörün lider şirketi olan Akçansa, 2013 yılının ikinci çeyreğinde 546,7 milyon TL satış geliri elde ettiğini açıkladı. Şirketin dönem karı ise 63,9 milyon TL olarak gerçekleşti.

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, düzenlediği basın toplantısında yılın ilk yarısında yüzde 16’ya yakın büyüyen çimento sektörünün 3. Köprü, 3. Havaalanı, Kuzey Marmara Otoyolu gibi mega projelerin ve kentsel dönüşümün de desteğiyle aynı performansı sürdürmesini beklediklerini belirtti.

Akçansa, 2013 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Yapılan açıklamalara göre 30 Haziran 2013 itibarıyla şirketin cirosu 546,7 milyon TL oldu. Sürdürülen faaliyetlerden vergi öncesi karı 77,8 milyon TL olurken, Dönem Kârı ise 63,9 milyon TL olarak gerçekleşti.


MEGA PROJELER SEKTÖRDE KONUTUN AĞIRLIĞINI DENGELEDİ
Son dönemde çimento sektöründe önemli bir dönüşüm olduğuna dikkat çeken Hakan Gürdal, “Önceki dönemlerde Türkiye’de çimento tüketiminin %65-70’i konuta giderdi. Konut sektöründe olumsuzluk yaşandığı zaman sektörümüz kısa sürede çok kırılgan hale gelirdi. Bugünse toplam çimento tüketiminin yarısı konut sektöründen kaynaklanıyor. Geri kalan bölümü ise alt yapı yatırımları ve konut dışı binalar oluşturuyor. Özellikle mega projeler ve kentsel dönüşüm, çimento sektörünün geleceği açısından yakından takip edilmesi gereken konuları oluşturuyor” dedi.

3. KÖPRÜ İÇİN ÖZEL BETON ÜRETİMİ
Özellikle 3. Köprü, 3. Havaalanı gibi mega projelerin çimento sektörünün büyümesine önemli katkı yapacağını dile getiren Gürdal, sözlerine şöyle devam etti: “3. köprünün kuleleri, birinci ve ikinci köprü gibi çelik değil betondan yapılıyor. 3. Köprü inşaatındaki hazır beton işini Akçansa olarak üstlendik. Avrupa’nın en yüksek ikinci, Türkiye’nin ise en uzun betonarme köprüsünde kullanılmak üzere ’100+Beton’ adıyla özel beton ve çimento ürettik. Akçansa’nın teknik gücü yüksek Betonsa markasıyla tedarik edeceği ’100+Beton’ ürünü, yüksek durabilitesi ve çevresel etkilere karşı dayanıklılığıyla öne çıkıyor. Her türlü fiziksel ve kimyasal etkiye dayanıklı ve proje ömrü 120 yıl olan betonu yapabilme özelliği taşıyor. Tüm testlerde ispatlandığı şekilde geçirimsizlik özelliğine sahip bulunan beton, C50 dayanım sınıfında yer alıyor ve denizdeki klor iyonlarının yapıya geçmesiyle oluşan korozyonu engelliyor.”

ÜRETİMİN 3’TE 1’İ İHRAÇ EDİLİYOR
Hakan Gürdal, Akçansa üretiminin üçte birinin ihraç edildiğini açıklayarak, "Bizim hakim olduğumuz alan daha çok deniz yoluyla ihracat. Rusya, Libya ve Batı Afrika ağırlıklı bir ihracatımız var. Çanakkale fabrikamızda kendimize ait limanımız olduğu için deniz yoluyla ihracat alanına daha çok hakimiz. Üretimimizin yaklaşık olarak üçte biri ihraç ediliyor" dedi.

YABANCI ORTAKTAN TÜRKİYE’YE GÜVENOYU
Akçansa’nın yüzde 40’ı Sabancı Holding’e yüzde 40’ı HeidelbergCement’e ait yüzde 20’si ise halka açık hisselerden oluşuyor. Akçansa’nın ortakları Sabancı Holding ve HeidelbergCement’in uzun yıllardır büyük bir uyumla çalıştıklarını vurgulayan Gürdal, “Akçansa’nın performansına duydukları sonsuz güven ve potansiyelimize verdikleri önem, en büyük hedefleri seçmemiz ve bu hedefleri aşmamız için bizi motive ediyor. HeidelbergCement, Türkiye’ye ve pazarın potansiyeline büyük güven duyuyor. Akçansa’nın bölgesel gücüyle HeidelbergCement’in global tecrübesini aynı potada eriterek, Türkiye’de ve dünyada önemli ve kalıcı bir konum kazanmış bulunuyoruz” diye konuştu.

BORSA PERFORMANSI YÜKSEK
Akçansa’nın Borsa performansı en yüksek şirket olduğunu, son 11 yıldır sektörde ‘en beğenilen şirket’ seçildiğini dile getiren Gürdal, İSO 500 listesinde 75’inci sırada yer aldıklarını kaydetti. Gürdal, "Akçansa’ya yatırım yapan hissedarlar genelde kalıcıdır ve oynama çok az olur bu yatırımcının şirketimize olan güveninin bir göstergesi" dedi. Gürdal, çimento tüketiminde 13,5 milyon tonla Avrupa’nın dördüncü büyük ülkesi olan İspanya’dan bile daha fazla çimento tüketilen (15 milyon ton) Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor olmanın, Akçansa için önemli bir avantaj olduğunu da ifade etti.

Gürdal, Sabancı Topluluğu şirket ve çalışanların başarılarını ödüllendirmek ve iyi uygulamaların karşılıklı paylaşılmasını teşvik etmek amacıyla bu yıl dördüncü kez gerçekleştirilen Sabancı Altın Yaka Ödülleri’nde de ‘İnsana Yatırım’ ve ‘Sinerji” kategorilerinde birincilik, ‘Pazar Odaklılık’ kategorisinde Gelişim Ödülü kazanmanın kendilerine büyük gurur yaşattığını dile getirdi.

ENERJİ YÖNETİMİNDE ÇEVRE DUYARLILIĞI

Çimentodaki rekabetçiliğin ana unsurunun enerji yönetimi olduğuna dikkati çeken Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, “Çimentonun, üretim maliyetinin yüzde 65’i enerjiden kaynaklanan bir hammadde olması nedeniyle enerji maliyetlerinin düşürülmesi için yeni uygulama ve yatırımların hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Akçansa olarak, tüm faaliyetlerimizde enerji verimliliği ve düşük sera gazı emisyon değerlerine sahip enerji kaynaklarının kullanımına yöneliyoruz” dedi.

Akçansa’nın Çanakkale Fabrikası’nda 2011 yılında 24 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen Atık Isı Geri Kazanım Tesisi, hem çimento sektörü adına bir ilki, hem de Akçansa’nın geleceğe yönelik yatırımları içinde en önemli adımlarından birini ifade ediyor. Yıllık 105 milyon kwh elektrik enerjisi üretilen tesiste, Çanakkale Fabrikası’nın elektrik tüketiminin yaklaşık %30’u karşılanıyor.

Yine Çanakkale’de bu yıl içinde 11 milyon TL yatırımla devreye alınan Alternatif Yakıt Hazırlama ve Besleme Tesisi de Türkiye’nin lastik parçalayarak yakabilen ilk ve tek tesisi özelliği taşıyor. Bu kapsamda fırında alternatif yakıt kullanımıyla 37.000 ton petrokok kömürü ikame edilebilecek.