"Kuzey Marmara Otoyolu ve Bağlantı Yolları" olarak adlandırılan 3. Boğaz Geçişi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşüldü.
Abone olDaha önce iki çıkışlı olarak açıklanan 3. Köprü projesinde, İstanbul'a 6 çıkış verildiği ortaya çıktı.
Ajans Habertürk'ün haberine göre, tartışmalı geçen oylamada AK Partililerin evet, CHP ve Saadet Partisi'nin hayır oyuna karşı, 3. Boğaz Geçişi projesinin İstanbul planlarına işlenmesi oy çokluğu ile kabul edildi. Bu arada, Meclis görüşmelerini izlemek isteyenlerin, Belediyeye girişine izin verilmemesi sırasında Emniyet mensupları ile vatandaşlar arasında arbede çıktı. CHP ve MHP'nin İstanbul İl Başkanları "Köprüye izin vermeyeceğiz" diye konuştular.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Haziran ayı oturumunda 3. Boğaz Geçişi projesi ele alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılmadığı, Meclis Başkanvekili Ahmet Selamet'in yönettiği oturumda, İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun, Meclise, 3. Boğaz Geçişi ile ilgili sunum yaptı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın. Odayeri ve Paşaköy'den olmak üzere iki çakışlı olarak açıkladığı projede İstanbul'a 6 çıkış verildiği de ortaya çıktı. 3. Köprü proje ile ilgili sunum yapan İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun'un İstanbul'a otoyoldan verilen çıkış noktalarını da açıkladı.
Kınalı'dan başlayarak 10 kilometre sonra Silviri'de bir çıkış verilirken, ikinci çıkış ise Çatalca'dan veriliyor. Arnavutköy'den de bir çıkış verilirken Avrupa yakasında son çıkış ise Odayeri'nden. Anadolu yakasında ise Paşaköy ve Şekerpınar'dan kent içi bağlantısı sağlanıyor.
"Üçüncü köprü neden gereklidir" diye hazırlanan raporda, otoyol ve köprünün yapılması ile iki yaka arasında geçişlerde 160 bin araçlık bir artışın sağlanacağı, yapılacak yol ile İstanbul'da trafik yükünün azalacağı, günlük 9.5 milyon dolarlık bir zamandan tasarruf sağlanacağı vurgulandı.
Sunumun ardından partilerin grup başkanvekilleri konuşma yaptı. İlk konuşmayı yapan CHP Grup Sözcüsü Gökhan Zeybek, İstanbul'un akciğerleri olan orman ve su havzalarının ciddi risk altında olduğu ve her köprünün büyük nüfus hareketliliğine yol açtığı gerekçesiyle 3. Boğaz Geçişi'ne hayır dediklerini ifade ederek, "Bu konudaki tüm hukuki haklarımızı kullanacağız" dedi.
Saadet Partisi adına konuşan Yakup Özbek de, Boğaz geçişinde lastik tekerlekli araçların taşınmasının ulaşımın sorunun çözmeyeceğini belirterek, "Bu maceraya atılmak, rant alanları ve nüfus artışı demek. O yüzden Boğaz geçişine karşıyız" dedi.
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ TURAN: AYNI HASSASİYETİ BİZ DE HİSSEDİYORUZ
AKP Grup Başkanvekili Ergün Turan da, 1 ve 2. köprülerde meclislerdeki görüşmelerin usulen yapıldığını hatırlatarak, 3. Boğaz Geçişi plan sürecinin açık şekilde işlediğini ifade etti ve kendilerinin de İstanbul'un akciğeri orman ve su havzalarının baskı altına alınmasına karşı olduklarını ve hassasiyet duyduklarını ifade etti.
ŞİMŞEK: "MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ"
3. Köprü'nün görüşüldüğü Meclis toplantısı için CHP ve MHP İstanbul İl Başkanları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geldi. CHP İl Başkanı Berhan Şimşek, partisinin grubuna girerken, MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu da, misafir bölümünde Meclisi izledi. Berhan Şimşek, ''Biz hukukun üstünlüğüne inanan bir anlayışız. Tabi ki siyaseten parmak hesabıyla bu olursa, Mimarlar Odası ve diğer meslek odalarıyla beraber CHP olarak mahkemeye götüreceğiz'' dedi.
MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu ise "bu proje yanlıştır. Biz siyasi gömleğimizi çıkartıp kesilmek istenen her ağacın altında nöbet tutacağız "dedi.
BELEDİYE GİRİŞ KAPISINDA ARBEDE YAŞANDI
Öte yandan, aralarında oda başkanları, vatandaşların oturumu izlemek istemesi, ancak emniyet mensuplarının ve belediye güvenlik elemanlarının izin vermeyişi nedeniyle arbede yaşandı. Grup, "Köprü yıkılsın Topbaş altında kalsın. Köprüye izin vermeyeceğiz" diye tepkisini dile getirdi. Meclis oturumunun devam ettiği sürece belediye giriş kapısında çevik kuvvet bekledi.