BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,66
ALTIN 2.954,89
HABER /  GÜNCEL

3. köprüde orman viyadükle geçilecek

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımını da kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde ormanlar viyadük ve tünellerle aşılacak.

Abone ol

Devletin zirvesinin 29 Mayıs’ta temelini attığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde orman tahribatını en aza indirmek için 65 viyadük, 7 tünel yapılacak.

Ayrıca köprüye ulaşım sırasında göçmen kuşların dinlenme yeri olan ve Abbas’ın Çayırı olarak bilinen Riva bölgesinden geçen güzergah da daha güneye kaydırıldı. 3. köprüyle birlikte 115 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu projesini İtalyan Astaldi ile birlikte yürüten IC İçtaş bölgeye bir basın gezisi düzenledi. IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile IC İçtaş Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen’in de katıldığı gezi sırasında düzenlenen toplantıda verilen bilgiye göre ormanlık vadiler viyadüklerle aşılacak.

Viyadük dört kat daha maliyetli

Star'ın haberine göre, Projeyle ilgili bilgi veren IC İçtaş Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen “Normalde bu kadar viyadüğe gerek yoktu. Ama biz çevreye etkisini azaltmak için böyle yaptık. Vadileri normal yollara göre 4 katı daha maliyetli olan viyadüklerle aşacağız” dedi. Toplantıda verilen bilgiye göre yolda inşa edilecek 65 viyadüğün toplam uzunluğu 24 kilometre olacak. Bazı bölgelerde viyadük uzunluğu 85 metreyi bulacak. Bu bölgede 7 adet de tünel inşa edilecek. Tünellerin toplam uzunluğu ise 5 kilometreyi geçecek.

Hayvanlar için köprü

Kuzey Marmara Otoyolu’nun Proje Müdürü Mustafa Cılız ise projenin herkesin içine sinen bir proje olacağını anlattı. Cılız’ın verdiği bilgiye göre proje kapsamında hayvan hareketlerinin sınırlandırılmaması için de ekolojik köprü bile planlandı. “Etkilediğimiz ağaç sayısından fazlasını da dikeceğiz” diyen Cılız, Orman Genel Müdürlüğü’nün etki çalışması yaptığını da anlattı. Doğanın canlandığı haziranda endamik türlerle ilgili bir çalışma daha yapılacağını da söyleyen Cılız “Feneryolu doğal hayat alanını da viyadüklerle geçiyoruz” dedi.

Gerekirse su satarız

Fırat Çeçen ‘Köprünün geliri, maliyetini karşılar mı?’ sorusuna ise “Gerekirse köprüde su, dondurma ya da şarz aleti satarız. Ama zaten gelirin dörtte biri köprüden, diğeri yollardan gelecek. Günlük 135 bin araç geçerse fiyat düşüreceğiz” dedi. Fırat Çeçen’in verdiği bilgiye göre gişeler 5 kilometre geride Uskumruköy’de olacak. Anadolu yakasında ise ağır araçlar Kurtköy’den sonra ayrılacak, 3. köprüye geçecek.

Seyir terası da olacak

Köprü hakkında bilgi veren İbrahim Çeçen “Köprüde yürüyüş alanları ve seyir terasları olacak. Ayrıca ayaklarında park alanları olacak” dedi. Köprünün özel söktör eliyle yapılan ilk köprü olcağına da dikkat çeken Çeçen “Ayrıca ilk defa 4 şeritli otoyol yapacağız. Bu, Avrupa ilk olacak” dedi. Köprü ayaklarının A şeklinde yapılmasının tamamen statik bir gereklilikten kaynaklandığını da anlatan Çeçen, ilk ihalede 2 katlı köprü için çalıştıklarını ancak daha sonra tek kat olarak tasarladıklarını belirtti.

Bilseydim kendi ismimi verirdim

IC Holding Yönetim Başkanı İbrahim Çeçen, köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesiyle ilgili bir soru üzerine ismin tören sırasında açıklanmasının herkes gibi kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi. Çeçen “Törende haberimiz oldu. Bilgimiz yoktu. Eğer olsaydı kendi ismimi koyardım” esprisi yaptı. Çeçen, köprünün 10 yıllık gelirinin maliyeti kurtarıp kurtarmayacağına dönük bir soru üzerine de “Bu projenin kazancından çok şerefi önemli. Fırat’ın (Fırat Çeçen) dediği gibi gerekirse köprüde su satarız” dedi.

Şantiyeye her gün 15 TIR demir geliyor

-Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1.408 metrelik uzunluğuyla raylı sisteme sahip dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.

-Köprü 59 metrelik genişliğiyle de dünyanın en geniş asma köprüsü olacak.

-Köprünün inşaatında 55 bin ton çelik, 23 bin ton da kablo kullanılacak.

-Köprü ve otoyolların yapımı sırasında her gün 400 mikser beton dökülecek.

-Şantiyelerde her gün 15 TIR demir sevkedilecek.

-Her gün ortalama 7 bin kamyon kazı yapılacak.