Yapımına geçen yıl başlanan 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Abone olToplam uzunluğu 320 metreye ulaşacak olan köprü ayaklarının yükselişi devam ediyor. İstanbul'un her iki yakasından da görülebilen köprü ayakların yüksekliği 245 metreyi aştı.
BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
Halen 5 bin 500 personelin çalıştığı projede temmuz ayında çalışan sayısının 8 bin kişiye ulaşması bekleniyor.Havadan yapılan çekimlerde köprü ayaklarının yükselmeye devam ettiği, ağaçların kesildiği bölgelerde ise otoyol şekillendiği görüldü.Yüksekliği 320 metre olacak köprü ayaklarının önümüzdeki aylarda bitirilmesi planlanırken ayaklar sırasında yapılacak olan kalıcı kiriş çalışmalarında sona gelindi.
Ayakların 61.metresinde başlayarak 71.metrede biten kalıcı kirişler için dört aşamada betonlamanın tamamlandığı belirlendi.Kalıcı kirişlerin bitirilmesinin köprü ile yaklaşım viyadükü arasındaki bağlantı için önemli bir aşama olduğu, bağlantı kirişlerinin köprü kuleleri arasında geçişi de sağlayacağı belirtildi.
YOLLAR BİRLEŞİYOR
Eşzamanlı çalışmayla, köprü bağlantı kirişleri ile yaklaşım viyadükü yollarının birleşmesi planlanıyor.Ağaçlar kesildi 3. Boğaz Köprüsü Projesi'nin de içerisinde bulunduğu "Kuzey Marmara Otoyolu Projesi" ile "Odayeri-Paşaköy Kesimi" projelerinin yapımının devam ettiği belirtildi.
Projeler kapsamında yapılan çalışmalarda şu ana kadar "Güzergah" açılması işlemlerinin gerçekleştirildiği belirtildi. Öte yandan havadan yapılan çekimlerde yolun geçileceği güzergâhın ağaçlardan temizlendiği, arazideki kod farklarının kaldırılması için çalışmaların devam ettiği görüldü.
REKORTMEN KÖPRÜ
İstanbul'un 3. Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak,8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün uzunluğu 1408 metre olacak.Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprü olacak.
Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyraz köy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metreyi bulacak. 3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en büyüğü olacak.
KÖPRÜ ÜZERİNDE RAYLI SİSTEM
Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak.Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da bir birine bağlanacak.
Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirilecek. 4.5 milyar TL yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na devir edilecek.