BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,70
ALTIN 2.960,38
HABER /  GÜNCEL

3. köprü gelmedi ama rüzgarı geldi

3. köprü ortalığı karıştıracak gibi. Yapımına başlanmadı ama; teorik olarak düşünülünce tartışmaları da beraberinde getirdi. İşte köprü haberinin detayları;

Abone ol

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 3. Köprü için onay vermesi, Topbaş'ın vetosuna karşın ortalığı karıştırdı Siyasiler, İnşaat mühendisleri ve sivil toplum kuruluşları üçüncü köprü kararına sert tepki verdiler.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2002 yılında hazırladığı İstanbul'a üçüncü köprü için belediye imar planlarında değişiklik yapılmasını öngören teklif, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Partili üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Başkan Kadir Topbaş kararı veto etmesine rağmen Belediye Meclisi'nin kararı, üçüncü köprüye ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.

KURTULUŞ DEĞİL Hayrettin Karaca: (TEMA Vakfı Başkanı)
Tayyip Bey belediye başkanıyken, bir TV programında 'İstanbul'u susuzluk kurtaracaktır' demiştim. Sen suyu getirdikçe göç de artıyor. Toplumsal bir maliyettir bu. Kente gelen kişi yol, su istiyor. Köprünün getireceği yeni ilave nüfusu düşünün, yeniden enerji, sanayi, üretim gelecek. Diyorum ki, İstanbul'u yolsuzluk kurtaracak. Trafik daha sıkışacak, köprüde 3-4 saat bekleyeceğiz, işimize yetişemeyeceğiz ki İstanbul'a göç dursun.

VETONUN AMACI NE Ali Müfit Gürtuna: (Eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı)
Vetoyu isabetli buluyorum. Ancak vetonun maksadı da çok açık değil. Bir karşı duruş mu var, yoksa oradaki mevcut yapıya bir itiraz yok da, uygulanabilirliği olmadığı için mi tepki var, bilemiyorum. Mutlaka köprü olacaksa, raylı sistem ihmal edilmemeli.

EN KÖTÜ GÜZERGÂH Eyüp Muhcu: (Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı)
Vaniköy-Arnavutköy, tercih edilebilecek en kötü güzergâh. Ayrıca güzergâhı neresi olursa olsun, İstanbul'un peyzaj ve doğal değerlerini mahvedecek. Bunun nedeni, olsa olsa kimi arazi spekülatörlerine, bir takım siyasal yandaşlara rant sağlamaktır.

ÖNCE REDDEDİLMİŞ
Üçüncü köprü kararının Jeoloji Mühendisleri Odası, Ulaşım Koordinasyon Merkezi ve Anıtlar Kurulu'nun olumsuz raporlarına rağmen Belediye Meclisi tarafından kabul edildiği belirlendi. Alınan bilgiye göre, dosya daha önce iki kez Belediye Meclisi gündemine geldi, ancak eksiklik tespit edilerek Planlama ve İmar Müdürlüğü'ne iade edildi. Son olarak onaylanan dosyada da eksikliklerin giderilmediği, ayrıca köprünün yapılacağı yerin belirtilmediğini gerekçe gösteren CHP'liler "hayır" oyu verirken, ANAP'lılar "çekimser" kaldı. Ancak proje, AKP üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP'li üye Bülent Tatar, uzun araştırmalarla köprünün Arnavutköy- Vaniköy arasına yapılacağını öğrendiklerini söyledi. Tatar, projeye onay veren AKP'nin de bilmeden onayladıklarını söyledi.

Özlem YILMAZ-Ercan SARIKAYA/MERKEZ
kaynak: www.saban.com.tr