BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

3 kişi 1 çocuk yapacaklar! Dünyada bir ilk

Önümüzdeki 2 sene içinde İngiliz biliminsanları tartışmalı bir yeniliğe imza atabilir. Araştırmacılar 2 anneye ve 1 babaya sahip bebeğin peşinde.

Abone ol

Biliminsanları eğer 3 ebeveynli bebeğin dünyaya gelmesini sağlayabilirse, dünyada bir ilki de gerçekleştirmiş olacak.

Bu çalışmanın temelinde Newcastle Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma yatıyor. Çalışmada insan mitokondrisindeki bozukluğun sebep olduğu ve tedavisi mümkün olmayan hastalıkların önüne geçmek amaçlanıyor.

GENETİK HASTALIKLARA ÇÖZÜM

Mitokondrideki bozuklukların bebeklerin ölümüne yol açan 50 genetik hastalığa yol açtığı biliniyor. Hasarlı mitokondri sahibi kadınlar süregelen düşük vakaları yaşayabiliyor. Bazen de hiç bir zaman çocuk sahibi olamıyor.

Biliminsanları hasarlı mitokondriye sahip anne adaylarına sağlıklı bir kadından alınan mitokondriyi naklederek hastalıkların ve ölümlerin önüne geçmeyi amaçlıyor. Böylelikle anne babaların kendi genlerinden sağlıklı bir bebeğe sahip olma şanslarının olacağı söyleniyor. Genlerde olan bu tarz değişiklikler nesilden nesile aktarılacağı için de sağlıklı bir ailenin temeli atılmış olacağı belirtiliyor.

Bu gelişmeyi destekleyenler, çiftlerin sahip oldukları genetik hastalıkların çocuklarında da görülmesinin önüne geçmesini sağlayacağı için uzun vadede sağlıklı aileler oluşmasını sağlayacağı görüşünde.

BEBEKLERİN SAÇ GÖZ RENGİ ÖNCEDEN BELİRLENECEK

Eleştirenler ise olayın ‘etik’ boyutu üzerinde duruyor. Eğer bahsedilen gelişmeler gerçekleşirse insanlar çocuklarının doğmadan saç /göz rengi gibi fizksel özelliklerine de karar verebilecek. Bu sayede anne babalar ‘mükemmel’ bebek arayışı içine girecekleri şeklinde eleştiriliyor.

Ancak yetkililer güvensiz olduğu yönünde bir kanıt olmamasına karşın tekniğin çok iyi araştırılması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

TÜP BEBEK İÇİN DE TARTIŞMA YAŞANMIŞTI

Benzer tartışmaların ilk tüp bebek Louise Brown’ın dünyaya gelmeden de yaşandığına dikkat çekiliyor.

Newcastle Üniversitesi gelişmelerin ümit verdiğini belirtirken tedavinin ne zaman uygulamaya başlanacağı konusunda ise herhangi bir açıklamada bulunmadı