Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. Havalimanı ihalesinin Türkiye’nin kredi notunu artırdığına işaret ederek, "Z...
Abone olUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. Havalimanı ihalesinin Türkiye’nin kredi notunu artırdığına işaret ederek, "Zaten Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasındaydı da bu not veren hocaların görmezden geldiği bir husustu. Onların da bugün Türkiye’nin değil dünyanın en büyük kamu-özel sektör ortaklığı olan projeden sonra mazeretleri kalmadı" dedi.
İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanı uygulama sözleşmesinin ön imza töreni Karayolları Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. İmza törenine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katıldı. Yıldırım, bu havalimanı projesinin Türkiye’nin bütün göstergelerini değiştiren bir milat olduğunu belirterek, 3. Havalimanı ihalesinin Türkiye’nin kredi notunu artırdığına işaret etti. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler arasında yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, "Zaten Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasındaydı da bu not veren hocaların görmezden geldiği bir husustu. Onların da bugün Türkiye’nin değil dünyanın en büyük kamu-özel sektör ortaklığı olan projeden sonra mazeretleri kalmadı" dedi.
3. HAVALİMANI PROJESİNE YAPILAN YATIRIM
3. Havalimanı projesine yapılan yatırımın maliyetine dikkati çeken Yıldırım, "5’li grup dünyanın yükü altına girdi. Kolay iş mi? 90 milyar lira. Paraları uc uca dizsen dünyanın çevresini 4.5 kere dolanıyorsun. Öyle bir büyüklükten bahsediyoruz. Bu proje, Birleşmiş Milletler’e üye olan 193 ülkenin 103 adedinin milli gelirinden büyük. Ayrıca, Birleşmiş Milletler üyesi 34 ülkenin milli gelirlerinin alt alta toplamından, IMF’nin Türkiye’den bugüne kadar aldığı borç kadar. 10 yılda Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı yatırımın yüzde 90’ı. Böyle bir ihaleden bahsediyoruz. Bunun sağında solunda bir şey arayacağına, ’Bu Türkiye’nin gücünü gösteren büyük bir projedir’ diyerek hakkı teslim et" şeklinde konuştu.
HAVALANININ YAPILACAĞI YERE GETİRİLEN ELEŞTİRİLER
Bakan Yıldırım, 3. Havalimanının yapılacağı yer için yapılan eleştirileri hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çevre, kuş yolları gibi şeylerin hesabı kitabı yapılıyor. ÇED Raporu alındı, görüşe açıldı, itirazlar değerlendirildi. Hepsi usul ve esası takip edilerek yapıldı. Kuş yolları zarar görüyor, zaten mevcut havalimanının bütün güzergahı buradan geçiyor. 50 senedir bu aklında yoktu kimsenin yeni mi çıktı? Böyle bir şey olabilir mi? Yakışan bir şey söyle, aklına geleni söylüyorlar. Varsın söylesinler, her şey söyleniyor ama söylenenlere rağmen iş yapılıyor. Biraz zaman kaybediyor, enerjimizi boşa harcıyoruz ama kimsenin kafasında soru işareti kalmasın. Havalimanı sadece bir kesimi ilgilendirmiyor 76 milyonu ilgilendiren bir konu. Gayet tabi konuşacaklar".
DHMİ Genel Müdürü Birdal, İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabının 2017 yılında hizmete gireceğini belirterek, "İlk etap yatırımlarının başlaması ile birlikte, inşaat dönemi sürecinde yılda 80 bin kişiye ek istihdam imkanı yaratılacaktır. Havalimanının hizmete girmesiyle birlikte yıllık ortalama 120 bin kişiye iş imkanı doğacaktır" dedi.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir ise Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun incelendiğini belirterek, gerekli çalışmaların yapılacağını ve gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi. Özdemir, "Alanda korunan ağaçlar türlerine göre değerlendirilecek. Arnavutköy ve Eyüp Belediyesi gibi yakın belediyelerle görüşülerek belediyelerin ağaç talebi göz önüne alınarak nakledilmeye uygun ağaçlar bu belediyelere nakledilecektir" ifadelerini kullandı.
(İHA)