BIST 9.658
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.963,78
HABER /  GÜNCEL

3 Ekim İngiltere basın özeti

Türkiye'deki tezkere tartışmaları bugün İngiltere gazetelerine de yansıyor.

Abone ol

Türkiye'deki tezkere tartışmaları bugün İngiltere gazetelerine de yansıyor.

İngiliz gazetesi de The Times tezkereyle ilgili "Türkiye, mülteci akınını engellemek ve Süleyman Şah'ı korumak için güvenli bölge kurmak istiyor. Fakat bu adım, maliyeti yüksek bir uçuşa yasak bölge oluşturulması ihtiyacını doğuracağı ve Esad'ın birliklerine karşı muhtemel hava saldırıları gerektireceği için ABD'nin muhalefetiyle karşılaşıyor" diyor.

The Times gazetesi "Türkiye kavgaya karışıyor" başlıklı baş yazısında da "(…) Ankara'nın IŞİD'e karşı sabitleşen belirsiz tutumunu değiştirmesinin zamanı gelmişti. Eğer Türkiye operasyona tam olarak müdahil olursa, Suriye'de de işler hızla yoluna girebilir" yorumunu yapıyor ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çatışmada üç aşamalı hedefi var: Suriye'de güvenli bölge oluşturmak, Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan etmek, Beşar Esad rejiminin düşüşünü hızlandırmak için Suriye muhalefetini eğitmek."

Gazete, çoğu muhalif milletvekillerinin 'Türkiye'nin kavgaya karışmaması' yönündeki tavırlarının da yanlış olduğunu belirtip yazıyı şöyle noktalıyor: "Erdoğan'ın sınırlarındaki karışıklıktan bu kadar etkilenen ülkesi için bunun bir seçenek olmadığının farkına vardı. Nato'ya dâhil olan ve bu savaşa kendisini adayan Türkiye, gerçek bir yumrukla, meşru bir şekilde bölgesel güç olduğunu iddia edebilir."

Independent gazetesi de, tezkerenin geçmesiyle Türk politikacıların 'Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadele sözü vermiş olduklarını fakat Kürtlerin, Türkiye'nin amaçlarına kuşkuyla yaklaştıklarını' yazıyor.

The Daily Telegraph gazetesi tezkereyle ilgili haberinde, "Meclisin onayladığı, bir sene geçerli olacak tezkere çok geniş kapsamlı ve hiçbir şekilde Türkiye'nin silahlı askerlerini Suriye ve Irak'a göndereceği vaadini vermiyor" ifadelerini kullandı.

Guardian gazetesi de tezkerenin onaylandığını aktardığı haberinde, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'den sorumlu araştırmacısı Andrew Gardner'ın şu sözlerine yer verdi:

"Güvenli bölge, yalnızca mülteciler için 'bir güvenlik yanılsaması' sağlar. Sınır bölgeleri, Suriye'deki savaşında sıkışmış güç durumdaki bölgelerdir ve hiç kimse oradaki mültecilere güvenlik garantisi veremez."

İngiltere basının tezkereyle ilgili yaptığı yorumların ayrıntılarına bu haberimize tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ayrıca haftalık Economist dergisi de bu haftaki sayısında Türkiye'deki çözüm sürecini Suriye'deki gelişmeler ışığında sorguladığı bir analize veriyor. Bu haberin de tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

'Cihatçılar birleşiyor'

Financial Times gazetesinde, ABD hava saldırılarının 'farklı cihatçı grupları ortak noktada birleştirdiğine' dair bir analize yer veriliyor.

Beyrut'tan bildiren Erika Solomon ve Washington'dan bildiren Geoff Dyer'in imzalarını taşıyan analizde, kendi aralarında farklılaşan cihatçı grupların, kendi aralarındaki ihtilafı sonlandırıp güçlerini Esad'a ve Batı'ya odaklanmak üzere birleştireceklerini söyledikleri yazıyor.

Radikal İslamcı grupların Batı'yı artık 'ortak düşmanları' gibi gördükleri belirtilen yazıda, Suriye'deki El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi savaşçılarının IŞİD'le 'barış' müzakereleri yaptıkları belirtiliyor.

Financial Times'ın analizinin de ayrıntıları bu linkte.

'Beşiktaş golü hak etti'

Tottenham - Beşiktaş maçına dair haberler de İngiltere gazetelerinin spor sayfalarında.

Guardian gazetesinin spor ekinde maçın pozisyonlarının anlatıldığı haberde, Beşiktaş'ın 'hak ettikleri' gol arayışındaki çabaları övülüyor.

The Daily Telegraph gazetesinin spor ekinde maçla ilgili haber, "Ba, Tottehham'ın zaafından faydalandı" başlığıyla veriliyor.

The Times'ın spor ekinde de, Beşiktaş'ın golü hak ettiği yorumu yapılırken, bir gün önceki Arsenal Galatasaray maçında sarı kırmızılıların sahaya meşale atması üzerine, bugün Beşiktaş taraftarlarının meşalelerinin stadyuma sokulmadığı yazıyor.