BIST 9.673
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,00
HABER /  GÜNCEL

3 Ekim 2012 Basın Özeti

İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in parti kurultayında yaptığı konuşma ile İran'daki kur krizi ve Suriye'deki Kürt oluşumunun yansımaları, gazetelerin işlediği konular arasında bulunuyor.

Abone ol

İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in Manchester'daki büyük kurultayda yaptığı temel siyaset konuşması gazetelerin öne çıkardığı haberler arasında.

İngiltere'nin Galler bölgesindeki mahallesinde sokakta oynarken kaçırılan beş yaşındaki April Jones'un fotoğrafları da birinci sayfalardaki yerini alıyor.

İşçi Partisi, 17 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı sonrasında 1 Mayıs 1997'de yapılan seçimle işbaşına geldikten sonra 2010'daki seçimde üçüncü sıraya düşmüştü.

Bugün İngiltere'de sarı renkli küçük ortak Liberal Demokratlar ile mavi renkli büyük ortak Muhafazakarların koalisyonu var.

Seçimlerin de iki yıl sonra yapılması öngörülüyor.

"İşçi Partisi, Blair-Brown döneminden kurtuldu"

Guardian gazetesinin siyaset yorumcularından Polly Toynbee'ye göre Ed Miliband dün çok önemli birşey yaptı.

Toynbee, Miliband'in dinamik bir kurultay konuşmasıyla Başbakan Cameron için gerçek bir tehdit olduğunu gösterdiğini ve kendi ifadesiyle, İşçi Partisi'ni, Balir ve Brown döneminden çıkarıp, kurtardığını düşünüyor.

Muhafazakar Parti'nin şiar edindiği Tek Ulus kavramını sahiplenen Miliband, Guardian'ın bir başka yorumcusu Simon Hoggart'a göre, "işte şimdi hem fiilen, hem resmen partinin lideri oldu."

Independent’daki karikatürün çizgi ustası ise Miliband’in yeni yüzünde şaşıracak bir şey olmadığı görüşünde.

“İşte bu benim” diyip maskesini çıkaran Miliband’in gerçek yüzüyle maskesi aynen resmediliyor.

"Miliband iş dünyasına elini uzattı"

Bu başlık FinancialTimes'da okunuyor.

Miliband'in çıraklık ve mesleki eğitime vurgu yaptığı konuşmasının iş çevrelerinde övgüyle karşılandığını bildiriyor Financial Times.

Gazete, İşçi Partisi ile iş dünyası arasındaki ilişkilerin 2010'daki seçim öncesinde buz kestiğini ifade ediyor.

Ama gazete, Miliband'in "saldırgan kapitalizm" vurgusunu değiştirdiğini, çıraklık ve mesleki eğitim vurgusuyla iş dünyasından destek aldığını belirtip, İngiliz Sanayi Konfederasyonu yöneticilerinden birinin övgüsünü aktarıyor.

İngiltere'deki temel borsa endekslerinden Financial Times 100'ü oluşturan yüz şirketten yaklaşık 80'inin üye olduğu grubun istihdam işlerinden sorumlu yöneticisi John Cridland, Miliband'in konuşmasının iş dünyasına ulaştığını söylüyor ve "büyük bir konuşma, başarılı bir performans" betimlemesini yapıyor.

"Kürtler temel atıyor"

FinancialTimes ilk sayfadan anonsunu yaptığı haberde Suriye'de Kürtlerin kuzeyde karakollar, konseyler, mahkemeler kurduğunu ve bu yapıları özerk bir yönetimin temeli olarak gördüklerini bildiriyor.

Ankara'nın, Şam'a karşı silahlı mücadele veren Özgür Suriye Ordusu'nu desteklemesine misilleme ya da iç savaşta yeni bir cephe açmamak için olabileceği söylenen bir duruma dikkat çekiliyor haberde.

Gazetenin haberine göre, Suriye'nin kuzey doğusunda Kürtlerin denetimindeki bölgede oluşum devam eder, örneğin, Kürtçe, bir güvenlik devriye arabasının yanında yeni boyanmış harflerle yerini alırken bir kaç metre yanda ya da ilerdeki binada Şam yönetiminin askeri-sivil temsilcileri bunu görmezden geliyor.

Financial Times'taki haberde Kürtlerin Suriye'nın sınırlı da olsa petrol kaynaklarının olduğu yerde bulundukları da belirtiliyor.

Sokakta kaçırılan çocuk

İngiltere'de ağırlığı olan siyasi ağırlıklı gazetelerin dördünde bu sabah küçük bir kız çocuğunun fotoğrafı görülüyor.

Küçük kızı gazete birinci sayfalarına taşıyan o anın fotoğrafı yok; ama ayrıntılar satırlarda...

"5 yaşındaki April Jones sokakta oynarken kaçırıldı."

Times, Guardian, DailyTelegraph ve DailyMail, 46 yaşındaki eski asker Mark Bridger'ın tutuklanıp, sorgulandığını haber veriyor.

İran'a ambargo

İran'a ambargo, Batı açısından nükleer anlaşmazlığı çözecek mi, yoksa güçsüz bırakmaya çalıştığı rejimin merkezinin daha korunaklı ve güçlü olmasına mı yol açacak?

Guardian'ın dış haberler editörünü bu soruya yanıt vermeye yönelten haber önceki gün çıkmıştı: İran para birimi riyal büyük değer kaybına uğradı.

Guardian'ın dış haber editörü Peter Beaumont, para krizine müdahale için Tahran'ın parmağını bile kıpırdatmadığını söylüyor.

Yazı, yaptırımların, aslında amaçlarına ulaşmadığı sonucuna varan akademik bir çalışmanın can alıcı noktasını aktarıyor.

Buna göre 1990'a kadarki 70 yıllık ambargolar tarihini inceleyen üç Batılı akademisyen, 115 ambargo uygulamasının üçte ikisinin tamamen başarısız olduğunu belirlemiş.

Beaumont esas olarak, ambargonun Tahran'da iktidarı elinde tutanların çevresinde bir kenetlenmeyi beraberinde getirebileceğini... ama öte yandan, kıvılcımı ambargo olan bir krizin İran ve bölge için ifade edeceği şeyleri, az sayıda kişinin, artık hesaba katmaya başladığını söylüyor.

Guardian editörü, "Onun için" diyor "İran'ın çektiği acıları sevinçle karşılayanlar, kriz dileklerini tutarken çok dikkatli olsun."