BIST 9.661
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.962,22
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

3 dönem kuralı rafa kalkacak mı? MKYK'da kritik oylama

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası toplanan AK Parti MKYK toplantısının perde arkasını yazdı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması sonrası alelacele toplanma kararı alan AK Parti MKYK'da neler konuşuldu?

AK Parti'yi yakından tanıyan Yeni Şafak si yazarı bugünkü köşesinde MKYK'da konuşulanlar ışığında AK Parti'nin yeni yol haritasını yazdı.

Tartışmalara neden olan 3 dönem kuralının MKYK'da oylandığını yazan Selvi, oylama sonucunda 3 dönem kurulının kaldırılmayacağını söyledi.

Kurultay tarihinin 28 Ağustos'tan sonra yapılması önerisinin de MKYK'daki oylama sonrası reddedildiğini yazdı.

Abdülkadir Selvi'nin bugünkü yazısından detaylar şöyle:

ERDOĞAN: OY ORANINDAN MEMNUNUM!

10 Ağustos seçimlerinin hemen ardından, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılan MKYK'da önemli mesajlar veriliyor.

Toplantıda sıcağı sıcağına seçim sonuçları değerlendiriliyor. Başbakan, 'Oy oranından memnunum' diyor.

3 DÖNEM KURALINA DEVAM

Toplantıda, üç dönem kuralı gündeme geliyor. Yanlış anlaşılmasın, MKYK üyelerinden üç dönemin kaldırılması konusunda bir öneri gelmiyor. Daha önce yapılan bir MKYK toplantısında üç dönemin kaldırılması konusu gündeme gelmiş ancak oylanıp reddedilmişti. Bu kez gündeme getiren kişi Başbakan Erdoğan.

Başbakan konuşmasında üç dönem kuralına değiniyor: 'Biz bir yenilenme hareketiyiz arkadaşlar. Oyumuzu artırarak büyüyoruz. Yeni Türkiye diyoruz. Türkiye için yeni Türkiye'yi öneren bir hareket olarak içimizde de üç dönem kuralını işletmeliyiz'

Üç dönem kuralının değişmeyeceğine dair Başbakan'ın ağzından güçlü vurgular bunlar.

KONGRE 29 AĞUSTOS'TA OLSUN

Toplantıda bazı üyeler, Cumhurbaşkanı Gül'ün 28 Ağustos'ta görevi devredeceğini hatırlatarak, kurultay tarihinin bir gün önce değil, bir gün sonra yani 29 Ağustos tarihine alınmasını öneriyorlar. Abdullah Gül'ün Çankaya'da olduğu bir sırada yapılan kongrenin yanlış anlaşılmalara meydan vereceğine dair endişelerini dile getiriyorlar. Bu öneri karşısında Başbakan'ın tavrı ne oluyor?

Dikkatli bir şekilde dinliyor, not alıyor ve 'Arkadaşlar öneriyi oylarınıza sunuyorum' diyor.

Oylamada kurultay tarihin değişmesi önerisi kabul edilmiyor ve 27 Ağustos'ta olağanüstü kurultaya gidilmesi teklifi oy birliği ile kabul ediliyor.

AK Parti kültürü bu. Önerdiği tarih kabul edilmeyen MKYK üyesi, Başbakan'ın teklif ettiği tarih önüne gelince karar defterini imzalıyor. AK Parti'ye yakışan da bu.

GÜÇLÜ BİR BAŞBAKAN OLACAK!

...

"Bu güçlü Cumhurbaşkanı-güçlü Başbakan noktasına Başbakan Erdoğan da değiniyor.

Emanetçi bir isim mi gelecek, sadece bakanlar kurulunu yöneten bir koordinatör Başbakan mı olacak şeklindeki analizlerin aksine Erdoğan, 'Genel Başkan ve Başbakan aynı kişi olacak. Güçlü bir Başbakan olacak' diyor. Kendisinden sonra AK Parti'nin başına kimin geçeceğinin konuşulduğu bir toplantıda Erdoğan, 'Partimizin birlik ve bütünlüğünü koruması çok önemli. Çünkü AK Parti'nin istikrarı demek, Türkiye'nin istikrarı demektir. Süreç uzadıkça çeşitli nifak tohumları atmak isteyenler olabilir. Bizim en önemli işimiz birlik ve bütünlüğümüzü korumaktır. Zayıf bir Başbakan'la olmaz. Güçlü Başbakan olmalı. Çünkü 2015'te meydanlara o çıkacak. Milletten o oy isteyecek. O nedenle güçlü Cumhurbaşkanı ve güçlü Başbakan olmalı' diye konuşuyor.