Avrupa Uzay Dairesi, 3 boyutlu yazıcılarla üretilecek uçak ve uzay aracı parçalarıyla imalat teknolojisini 'metal çağa' taşımayı amaçlıyor.
Abone olAvrupa Uzay Dairesi, uçak ve uzay araçları için parçalar üreterek 3 boyutlu yazıcılarla imalat teknolojisini ‘metal çağa' taşıma planları olduğunu açıkladı.
Proje, geleneksel parçalar yerine daha hafif, daha güçlü ve ucuz parçalar geliştirmeleri için 28 kurumu bir araya getiriyor.
Katkılı üretim (ya da 3 boyutlu imalat) teknolojisi, plastik ürünlerin tasarımında çığır açan bir teknoloji olarak biliniyor.
3 boyutlu yazıcılarla füze ve uçaklar için metal parça üretimine geçildiğinde israfın ve harcamaların azalacağı tahmin ediliyor.
Katmanlarla yapılan montaj, geleneksel metal döküm işlemiyle başarılması mümkün olmayan geometrik tasarımların imal edilebilmesini sağlıyor.
Bu yöntemle üretilebilecek araba parçaları ve uydular hafif ama aynı zamanda daha dayanıklı olabilecek.
Projenin tanıtımının yapıldığı Londra Bilim Müzesi’nde yaklaşık 3 bin santigrat dereceye dayanıklı Volfram veya diğer adıyla Tungsten alaşımı bileşkeleri tanıtıldı.
Bu denli yüksek bir sıcaklığa dayanıklı olan parçalar, nükleer füzyon reaktörleri içinde ve füze başlarında da kullanılabilir.
NASA da kullandı
Avrupa Uzay Dairesi’nin yeni materyaller ve enerji araştırmaları birimi başkanı David Jarvis, “Şimdiye kadarki en kaliteli metal ürünleri, başka bir yöntemle üretilmesi mümkün olmayan nesneleri imal etmek istiyoruz” dedi.
Metalle 3 boyutlu imalat tekniği aslında yeni değil. General Electric, uçak motorlarından birinin yakıt enjektörü için bu yöntemi kullanmıştı.
Çin de uçaklardaki yük taşıyıcıların üretiminde 3 boyutlu imalat teknolojisini kullanıldığını söylüyor.
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Temmuz ayında 3 boyutlu imalat yöntemiyle üretilen bir füze motoru parçası denemesinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.
Avrupa Uzay Dairesi’nin projesi için araştırmacılar uçak motorunun metal parçalarını ve uçak kanadının 2 metreye kadar olan bazı parçalarını 3 boyutlu imalat tekniğiyle üretmeye başladı.
Yüksek dayanıklılığa sahip parçalar, titanyum, tantal ve vanadyum gibi pahalı metallerden üretildi.
Araştırmanı başındaki isim Jarvis, “Nihai amacımız tek parça halinde uydu üretmek. Kaynağa ihtiyaç duymayacak büyük bir metal kütle… Bunu yaparsak maliyeti yüzde 50 yani milyonlarca euro düşürmüş oluruz” dedi.
Ama Jarvis, “kirli sırlar” diye ifade ettiği, detaya girmekten kaçındığı bazı sorunlar olduğunu da sözlerine ekliyor.
“Sık görülen sorunlardan biri, ürünlerdeki küçük hava balonları, gözenekler. Yüzeylerin pürüzlü olması da sorun teşkil ediyor” diye konuşan Jarvis, bu sorunların belirlenip çözülmesi için çalıştıklarını belirtti.