BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

3 bin dolar maaş ister misiniz?

Gaziantepli sanayiciler 3000 kişiye istihdam sözü verdi ama kurslar ilgi görmedi. Nedeni ise çok ilginç...

Abone ol

Gaziantep Sanayi Odası'nın İŞ-KUR ile başlattığı meslek edindirme kurslarından mezun olan 3 bin kişiye Gaziantepli sanayiciler istihdam söz verdi. Kursların ilgi görmeme nedeni ise çok ilginç. Vatandaş rahat iş istiyor...

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında pilot il seçilen Gaziantep'te, sanayicinin talepleri doğrultusunda ilk etapta 12 dalda eğitim verilmeye bu ay başlanıyor. Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) sektör analizi yaparak sanayicilerin hangi alanlarda nitelikli elemana ihtiyaç duyduğunu belirlemesinin ardından İŞ-KUR İl Müdürlüğü, mesleki eğitimlere start verdi.

Mehmet Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Hacı Sani Konukoğlu Endüstri Meslek Lisesi'nde, 20 Ocak tarihinden sonra ilk etapta iplik hazırlama, akrilik iplik, fantazi iplik, talaşlı imalat, kaynakçılık, ağaç işleri, çuval dokuma, halı dokuma, yuvarlak örgü, tekstil boyacılığı, elektrik bakım ve kalite kontrol konusunda eğitim kursları başlayacak. İŞ-KUR'a bağlı işsizlerin başvurabileceği kurslara katılanlar, 2-6 ay arasında eğitim görecek. Eğitim süresi kadar staj yapılacak, eğitim sürecince günlük 15 lira yevmiye ve staj süresince de maaş verilecek. İşadamları, kurslara katılanları staja almak için şimdiden sıraya girdi. Kurslara katılanların yüzde 90'ının istihdam edilmesi de bekleniyor.

İŞ-KUR Gaziantep İl Müdürü İlyas Bulduk, yaptığı açıklamada, UMEM sayesinde Türkiye'deki genç nüfusun, işgücü piyasanın talepleri doğrultusunda mesleki eğitim yoluyla niteliğinin yükseltileceğini ve istihdam imkanının artırılacağını söyledi.

''SANAYİCİLERDEN 3 BİN KİŞİYE İŞ SÖZÜ''

UMEM projesinin 5 yıl süreceğini ve 1 milyon kişinin mesleki eğitim verilerek istihdama katılmasının hedeflendiğini, pilot seçilen 19 ilden birisinin Gaziantep olduğunu hatırlatan Bulduk, ''GSO, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞ-KUR İl Müdürlüğü olarak haftalık toplantılar düzenliyoruz,  hazırlıklarımız tamamlandı. 20 Ocak'tan sonra mesleki eğitimlerimiz başlayacak'' dedi.

GSO'nun, 200 firma ile görüşerek sektör analiz çalışması yaptığını bildiren Bulduk, ilk etapta Mehmet Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde iplik hazırlama, akrilik iplik, fantazi iplik, talaşlı imalat, kaynakçılık, ağaç işleri ve Sani Konukoğlu Endüstri Meslek Lisesi'nde çuval dokuma, halı dokuma, yuvarlık örgü, tekstil boyacılığı, elektrik bakım ve kalite kontrol konusunda eğitim vereceklerini bildirdi.

İŞ-KUR İl Müdürlüğünce eğiticilere eğitim verildiğini ifade eden Bulduk, proje kapsamında eğiticilerin ücretleri ve okullarda çalışanların masrafları, kursiyerlere verilecek günlük 15 lira cep harçlığı ve kısa vadeli sigorta primlerinin İŞ-KUR tarafından karşılanacağını kaydetti.

Bulduk, ''İşverenler de bu işe sıcak baktıkları için projenin başarılı olacağına inanıyoruz. Sanayicilerimiz, GSO'ya başvurarak şu ana kadar 3 bin kişiyi çalıştıracağını taahhüt etmiş durumda. Eğitim görenlerin yüzde 90'ının istihdam edilmesini bekliyoruz'' dedi.

''3 BİN DOLAR MAAŞLA İŞ VAR, KURSİYER YOK''

İŞ-KUR'a kayıtlı tüm işsizlerin eğitim kurslarına katılabileceğini vurgulayan İlyas Bulduk, ''Tüm işsizlerimizi eğitimlere davet ediyoruz, bu büyük bir fırsat'' diye konuştu.

Bulduk, Gaziantep'te açılan bazı mesleki eğitim kurslarına kursiyer bulunamaması konusunda ise şunları kaydetti: ''Vatandaşlarımız kursun adına takılı kalıyorlar, biraz da rahat iş bulmak istiyorlar. Mesela biz argon oksijen kaynakçılık ve elektrik elektronik, pano okuma monitörü kursu düzenlemek istedik. Buna talep bulamadık. İnsanlar bu mesleklerin ne işe yaradığını bilmiyorlar ve isme takıldığı için müracaat etmiyorlar. Masa başı bir iş olduğu takdirde hemen müracaat etmek istiyorlar. Bahsettiğim iki kursla ilgili piyasa araştırması yaparken ilgili meslek odalarına da sorduk, işverenler de  'iyi şekilde kendini yetiştirmişse kesinlikle 3 bin dolar maaşla çalışır' demelerine rağmen kursiyer bulunmuyor, sırf isme takıldıkları için vatandaşlarımız başvuru yapmıyor. Bizim en büyük sıkıntımız nitelikle eleman sıkıntısı. Gaziantep'te işsizlik yok mesleksizlik var. Vatandaşlarımız hem işsizlikten yakınıyor hem de kursa başvurmuyorlar, bu bir çelişki. Kalıcı bir meslek sahibi olmak istiyorlarsa, bize başvursunlar. Kapımız her işsizimize açık.'