Kaldırılması düşünülen OKS'de bir dizi değişikliğe gidildi. Bakan Çelik yeni gelecek sistemin ayrıntılarını verdi.
Abone ol İlköğretim başarı puanı, toplam puanı yüzde 7 oranında etkileyecek.
Ayrıca, öğrenciler elektronik ortamda bir sefere mahsus olmak üzere 20 maddelik bir tercih yapacak. Daha sonraki yerleştirmelerde bu liste kullanılacak.
Tercihler yapılırken randevu sistemi esas olacak. Yığılmaların önlenmesi için, velilere gün, tarih ve saat verilecek. Öğrenciler, velileriyle bu saatlerde başvurarak, tercihlerini öğretmenler eşliğinde yapacak.
Hiperaktif öğrenciler için ise farklı uygulama yok.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, yeni sisteme yönelik eleştirilerin 10 Nisan'a kadar kendilerine iletilebileceğini söyledi.
Çelik, "Seviye belirleme sınavında soru hazırlama sistemi de değişecek. Soru bankaları oluşturulacak. Soru sahiplerine parasal bedeli de ödenecek. Böylece öğretmenler de sürece dahil edilecek. Biz kamuoyunun görüşlerine açığız. Çocuklarımızın ve eğitimin sağlığı için bu bir gerekliliktir" dedi.
OKS yerine 3 sınav geliyor
Bakan Çelik tarih vermemekle birlikte OKS'nin kalkması halinde, ilköğretim 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarda yapılacak seviye belirleme sınavı ile yıl sonu başarı puanın devreye gireceğini açıkladı.
Yüzde 70'lik bir orana sahip olan seviye belirleme sınavına, ders notlarından yıl sonu başarı puanı yüzde 25, yöneltme ve davranış puanı (sosyal ve kültürel katkı) yüzde 5 eklenecek.
Yöneltme ve davranış puanı ise, öğrencinin sene boyunca sergilediği tutum ve davranışları ile derse giren öğretmenlerin öğrenci hakkında ayrı ayrı verdikleri notların ortalaması olarak yansıyacak.
"OKS bu şekilde devam edemez"
Bakan Çelik, "Müfredat değişti, sistem değişikliği şart. OKS'nin bugünkü şekliyle devam etmesi mümkün değil. 8 yılın sonunda öğrenci 1 kez sınava giriyor. İkinci bir şans yok. Sınav bütün kaderini belirliyor. OKS sadece ortaöğretime geçiş değil, yükseköğretime geçiş için ilk adımdır" dedi.
Çelik, "OKS kalkarsa yerine ne gelecek diye soracak olursanız; yeni sistemle dersane merkezli eğitimi kaldırıyoruz. 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarda seviye belirleme sınavı yapılacak. İçerik tamamen okula bağlı olacak. Bundan sonra öğrenciye, öğrettiğimiz gibi öğretip, öğrettiğimiz soracağız" diye konuştu.
Bakan Çelik, "Seviye belirleme sınavı, soru tipi açısından OKS neyse öyle olacak, sadece içerik değişecek. Test şeklinde olacak. Yıl sonu başarı hesaplanırken her okulun performansı ortaya çıkacak. Bireysel başarıyı ölçmek amacımız. Öğrenciler, ilköğretimden itibaren hakim olan zeka türüne göre sınıflandırcak. Öğrenciler kabiliyetli oldukları alanlara yöneltilecek" dedi.
Yıl sonu başarı puanı istismar edilebilir mi?
Bakan Çelik, istismarı önlemek için 81 ile genelge gönderdiklerini söyledi. Çelik, bunun mümkün olmadığını, yıl sonu puanı ile seviye belirleme sınavı puanının çelişmesi halinde gereksiz not yükseltme fiilinin anlaşılacağını, bu durumda gerekli yasal işlemin başlatılacağının altını çizdi.
Çelik, "Yapmacık not vermek gençlerimizi dejenere eder. Buna izin vermeyeceğiz. En ufak bir karmaşa olmayacak. Kimsenin sistemle ilgili şüphesi olmasın" dedi.
6'ncı sınıflar seneye sınava girecek
Bakan Çelik, 3'lü sınav sisteminin önümüzdeki sene başlayacağını belirterek, "Öğrenciler şok olmasın diye bu seneki 6'ncı sınıflara sınav yok. Onlar seneye sınava girecek ve 2 senenin ortalaması alınacak. Bu sene yumuşak geçiş yapacağız. Önümüzdeki senelerde ise 3 yılın ortalaması alınacak" dedi.
Bakan Çelik, "Biz OKS'yi kaldıracağız deyince 'hiç sınav yok' demedik. Gerek OKS gerekse ÖSS eğitime getirdikleri olumsuzluklar özellikle güvenirlilik açısından en önemli sınavlardır. Merkezi sınavlarda eşitlik duygusu bugüne kadar zedelenmedi. Bundan sonra da bu güveni duyacaklar. 6, 7 ve 8'inci sınıflarda okul müfredatı ve ders veriliş tarzı aynı olacak. Dersanenin etkisi azalacak" dedi.
Konuşmasının sonunda, yeryüzünde bütün insanları memnun edecek bir sistem olmadığını, her sistemin artıları ve eksileri olabileceğini belirten Bakan Çelik, "Ama biz bu sistemin getirdikleri fazla olsun istiyoruz. Okulu ön plana çıkarıyoruz. Önümüzde bir ay var. Bu süre bir olgunlaşma, demlenme süresi olarak görüyoruz. OKS'nin değişmesi ortaöğretimin de yeniden inşa edilmesi gerek. Bunu hep birlikte başaracağız" diye konuştu.