BIST 10.008
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.048,04
HABER /  GÜNCEL

2nci tüp geçitin güzergahı

İstanbul boğazına ikinci tüp geçit yapılacak. Raylı sistem ve tekerlekli sistem birbirinden ayrılacak.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi ile Boğaz'a lastik tekerlekli araçlar için yapılması düşünülen geçişin güzergahlarının aynı olmayacağını belirterek, ''Yeni proje, Sarayburnu ile Harem arasında düşünülmektedir. Bunun etüt çalışmaları halen devam etmektedir'' dedi.

Yıldırım, Türk Telekom ile Koç.net arasında B tipi sözleşmenin imza töreninden ayrılırken, gazetecilerin ''Marmaray Projesi devam ederken köprünün altına lastik tekerlekli araçlar için yeni bir tüp geçit yapılacağını'' anımsatmaları ve ''bu projenin niçin Marmaray Projesi ile birlikte düşünülmediğini'' sormaları üzerine, şunları söyledi:

''Önce bir düzeltme yapayım. Köprünün altından bir tüp geçiş yapılması söz konusu değil. Yapılan düzenleme ise Türkiye'de körfez, boğaz ve her türlü denizaltı geçişlerindeki altyapının Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılmasına dairdir. Raylı tüp geçiş inşaatı bilindiği gibi halen devam etmektedir. Ancak raylı sistem dışındaki geçişler için böyle bir yetkilendirme ihtiyacı doğmuştur. Yapılan düzenleme budur. Bu düzenleme tabii gerek İstanbul'da, gerek İzmir'de, gerekse başka bölgelerde ihtiyaç duyulması halinde uygulanacak projeler için bir düzenlemedir.

Raylı sistemle yapılan tüp geçişin güzergahı ile tekerlekli  geçişin güzergahı aynı değildir. Aynı olması da trafik yükü bakımından uygun değildir. Burada bir bilgi eksikliği vardır. Biz arkadaşlarımızı bilgilendirdik. Kaldı ki böyle raylı sistemle lastik tekerlekli sistemin bir arada yapılmasının başka mahsurları da var. Bunlar teknik konular, etüt edilir en uygun olanı yapılır. Bu bakımdan bunun Marmaray Projesi ile yapılmaması herhangi bir kayıptır diye düşünmek doğru bir yaklaşım değildir.''

Yeni projenin, Sarayburnu ile Harem arasında düşünüldüğünü ifade eden Yıldırım, projeye ilişkin etüt çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi. Bu tip projelerde en önemli konunun havalandırma konusu olduğunu kaydeden Yıldırım, ''Çünkü kısa bir mesafede çok derine indiğiniz için hele hele araçların geçişi söz konusu olunca onlardan çıkan egzoz gazlarının havalandırılması, projeler için en önemli konulardan biridir. Bu yönleriyle proje inceleniyor ve etüt ediliyor'' dedi.

''JAPONLARA TEKLİF ETTİK''

Yıldırım, bir başka soruyu yanıtlarken, Yüksek Planlama Kurulu'nun projeye ilişkin onayının henüz olmadığını ancak çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Bakan Yıldırım, lastik tekerlekli araçlar için yapılacak geçişin Marmaray Projesi'yle birlikte düşünülüp düşünülmediği sorusuna da şöyle karşılık verdi:

''Hayır, düşünülmemişti. Çünkü raylı sistem taşımalar daha çevreci taşımalardır. Çevreci taşımaların kredi şartları farklıdır, lastik tekerleklilerin şartları farklıdır. Biz o zaman Japonlara teklif ettik, 'bu beraber yapılabilir mi, bunun bir etüdünü yapalım' diye. Finans açısından ikisini birleştirmenin aynı finans şartlarıyla olmayacağını söylediler ve ondan sonra proje de devam etti''