BIST 9.865
DOLAR 35,07
EURO 36,61
ALTIN 2.952,27
HABER /  GÜNCEL

29 Nisan İngiltere basın özeti

Guardian gazetesi Nepal'da Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremle ilgili başyazısında "Deprem dakikalar içinde bitti ancak artçı şoklar bir nesil boyunca sürecek" diyerek yıkımın boyutlarına dikkat çekiyor.

Abone ol

Guardian gazetesi Nepal'da Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremle ilgili başyazısında "Deprem dakikalar içinde bitti ancak artçı şoklar bir nesil boyunca sürecek" diyerek yıkımın boyutlarına dikkat çekiyor.

Yazıdan bazı satırlar şöyle:

"Katmandu ve Nepal'in yamaçlarına kurulu yüzlerce köy ve kasabadaki ilk sarsıntıların üzerinden dört gün geçti. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre deprem sekiz milyon kişiyi etkiledi, bir milyondan fazla kişi aç ve an acil ihtiyaç ceset torbası."

"Bazı gazeteleri gerçek haberin kısa tırmanma sezonunda Everest'te, depremin yol açtığı çığ faciasında mahsur kalan yüz küsur Batılı dağcının kaderleri olduğunu düşündükleri için bağışlamak gerekir. Mahsur kalanların çoğu helikopterlerle kurtarıldı. Ama Cumartesi günkü depremin merkez üssünde yer alan birçok köye henüz böyle bir yardım ulaştırılamadı."

"Everest'in bir grup ayrıcalıklı Batılı için oyun alanı olmasıyla bu dağın bulunduğu Nepal'in yoksulluğu arasındaki acımasız orantısızlık yeni bir şey değil. Tırmanma sezonu, dağcılardan binlerce dolar olan Nepal hükümetinin çığ altında kalan 16 şerpa için gülünç miktarda tazminat önermesi üzerine başlayan grevle kapanmıştı. Nepal hem dünyanın en yoksul 16'ncı ülkesi hem de ana gelir kaynağını oluşturan turistlerin hayal ülkesi."

Tuhaf bir rastlantı olarak bir hafta önce uluslararası deprem uzmanları dünyanın deprem konusunda en riskli kentlerinden biri olan Katmandu'da toplanmıştı. Toplantıda kentin depreme dayanıklılığı ele alınmıştı. Dayanıklılık bir ölçüde sağlam binalar, bir ölçüde de ekonomik ve sosyal kapasiteyle ilgili. Nepal'de onlarca yıl süren iç savaş on yıldan daha az bir süre önce sona erdi ve Nepal'de ikisi de yok. Bu yüzden Nepal'in komşuları bölgesel devler Çin ve Hindistan'ın öncülüğündeki yardım çabaları hem büyük önem arz ediyor hem de bu çabalar güçlükle yürütülüyor.

Hastanede yaralar viskiyle temizleniyor

"Yardım çabaları, uzun ve zorlu bir yolun sadece başlangıcı. Ve bu yol, yerlerinden olan herkesin evlerine dönmesiyle de bitmeyecek. Bir deprem sadece dakikalar sürüyor. Ama yerle bir ettiği binaların enkazının altında canların yanı sıra umutlar ve planlar da kaldı. Şimdi Nepal'in yıllar boyunca desteğimize ihtiyacı var."

Independent gazetesi de depremle ilgili haberinde Nepal Hükümeti'nin ölü sayısının 10 bine çıkabileceği uyarısında bulunduğunu Birleşmiş Milletler'in de 1.4 milyon kişinin yiyecek sıkıntısı yaşadığını söylediğini aktarıyor.

Gazete ülkeye uluslararası yardımların gelmeye başladığını ancak başkentteki tek havaalanının küçük olması ve depremde yollar ve köprülerin de hasar görmesi nedeniyle bu yardımların dağıtımının güçlükle yapılabildiğini belirtiyor.

Yetkililere göre 8.500 yaralı var ve ücra köylere ulaşılmaya başlanmasıyla birlikte sağlık malzemesine ihtiyacın da artması bekleniyor. Bir hastanede dezenfektan olmadığı için doktorların yaraları viskiyle temizlemeye başladıkları belirtiliyor."