BIST 9.765
DOLAR 35,09
EURO 36,41
ALTIN 2.924,40
HABER /  GÜNCEL

29 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

Kültür Bakanı Ömer Çelik Guardian gazetesine verdiği röportajda, 'Cenevre Konferansı Suriye ile müzakere için son şans' diyor; Financial Times Türkiye'deki alkol sınırlamaları ile ilgili habere yer veriyor.

Abone ol

Kültür Bakanı Ömer Çelik ile bir röportaj yapan Guardian bakanın "Cenevre Konferansı, Suriye'de müzakere yollu çözüm için son şans" dediğini aktarıyor.

Bakan Çelik'e göre, konferansın başarısız olması durumunda, Suriyeli isyancılara toptan silah sevkiyatı başlamalı.

Kültür bakanlığının yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın dış politika danışmanlarından biri olarak tanıtılan Çelik röportajında, "Cenevre toplantısının Esad için bir başka zaman kazanma hamlesine dönmesi durumunda, bunun tüm diplomatik inisiyatiflerin tüketildiği anlamına geleceğini" de söylüyor.

Özgür Suriye Ordusu'na silah sağlamanın "ateşe benzinle gitmek" olacağı iddialarını da reddeden Çelik şöyle devam ediyor:

Cenevre'de İran krizi

Tüm bu argümanları Bosna ile ilgili olarak da duyduk ve bu süre içinde 100 bin kişi öldü. Şimdi yine aynısını yapıyoruz ve Suriye'de de 100 bin kişi ölüyor."

Gazeteye göre, Cenevre Konferansı'nın yapılıp yapılmayacağı dahi belirsizlik taşıyor.

Bu belirsizliğin nedenleri ise, Batı'nın İran'ın toplantıya katılıp katılmaması konusundaki kararsızlığı ve Suriyeli muhalif grupların tutum belirleyememesi.

Batı için sorun teşkil eden İran'dan bir heyetin konferansa katılıp katılması konusu Rusya için kilit önemde.

Guardian, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un "İran hiç şüphesiz en önemli ülkelerden biri" dediğini aktarıyor.

'Suriye'den üst düzey katılım'

Birleşmiş Milletler'in New York'taki Genel Merkezi'ndeki yetkililer de İran'ın katılmasını önemli görüyor. Ancak Suudi Arabistan ve Fransa, İran'ın katılmasına karşı kampanya yürüten ülkelerin başını çekiyor Guardian'a göre.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'nun İran'ın katılımına karşı çıkmak için ortaya sürdüğü gerekçenin, bu ülkeyle nükleer programı konusundaki müzakerelerin zedelenmesi ihtimali olduğunu belirten Guardian haberinde, şu satırlar da yer alıyor:

"Suriye hükümeti konferansa katılacağını dün gece kesin olarak açıkladı ancak katılacak heyetin düzeyi ile ilgili bilgi vermedi. Rusya ise, Suriye'den üst düzey katılım olacağını garanti edebileceğini söylüyor."

Guardian'a bilgi veren üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, konferansın hazırlık aşamasındaki en büyük zorluğunun, her iki taraftan da doğru isimleri karşı karşıya getirebilmekte, diyor.

Esad karşıtlarının mücadelesi

Haberde Rus yetkililerin Avrupa Birliği'nin Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırma kararının, müzakerelerin başarı ihtimalini zedelediğini söyledikleri de aktarılmış.

Times gazetesinin Beyrut'taki muhabiri ise, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtlarının birbirleriyle kıran kırana bir mücadele içinde olduklarını yazıyor.

Ulusal Koalisyonu eleştiren dört kilit önemdeki eylemci grup, Koalisyonu Suriye devrimini yeterince temsil etmemekle suçluyor.

Financial Times gazetesinde Türkiye'de alkol satışı ve reklamına getirilen sınırlamalarla ilgili bir haber yer alıyor.

'Muhafazakârlaşan Türkiye'

Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey, bir reklam ajansı yöneticisi olarak tanıttığı Boran adlı bir kişinin, İstanbul'da bir restoranda bira içtiği sırada kendisine, "Şeriattan bahsetmiyoruz fakat Türkiye her geçen yıl daha da muhafazakâr hale geliyor" dediğini aktarıyor.

"Boran'ın bu fikirleri, akademik sınırların ötesinde… Alkol ile ilgili yeni kuralların Türkiye siyaseti ve milyarlarca dolarlık yatırım üzerinde ciddi etkileri olabilir" diyen gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün birkaç gün içinde onay vereceği yasa ile birlikte alkol reklamı yasaklanacağını ibadet ve eğitim yerlerine 100 metreden daha yakın yerlerdeki işletmelere alkol ruhsatı verilmeyeceğini aktarıyor.

Haberde hükümetin bu yasaları halk sağlığı için çıkardığını söylediğini ve alkol tüketimini azaltmaya yönelik çabalar nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan'den övgü aldığı da aktarılıyor.

Ancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu yasadan söz ederken bunun "inancın gereği" olduğunu söyledi diyen gazete, Türkiye'de görünür bir alkol sorunu olmadığını; kamuoyu araştırmalarının Türkiye nüfusunun yüzde sekseninin alkol tüketmediğine işaret ettiğini ve alkol tüketiminin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üyesi 34 ülke arasında en düşük düzeyde olduğunu da belirtiyor.

Haberde ayrıca, Türkiye'de alkol tüketiminin 2010 yılına kadar olan 30 yıl içinde yüzde 17 azaldığı da ifade ediliyor.

Financial Times, alkol üretimine yatırım yapan firmaların, yasanın yeterli görüş alışverişi olmadan çıkarılmasına tepkili olduklarını da belirtip, hükümetin tutumu konusundaki sınavın gelecek yılın Ocak ve Mart aylarında, birçok firmanın lisans yenilemek için başvurduğu sırada yaşanacağını da ifade ediyor.