BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,00
ALTIN 3.005,06
HABER /  GÜNCEL

29 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiliz gazeteleri Avrupa Birliği'nin Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırma kararını tartışıyor. Daily Telegraph ve Independent silah temin edilmesine karşı çıkarken, Times destekliyor, Guardian ise kararın bölgesel gerekçelerini sıralıyor.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin İngiltere ve Fransa'nın girişimleriyle, Suriye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırıp, isyancılara silah sağlanmasının önünü açma kararı, İngiliz basınında etraflıca tartışılıyor.

Independent ve Daily Telegraph isyancıların silahlandırılması kararına açıktan karşı çıkarken, Times gazetesi kararı destekliyor, Guardian gazetesi ise silahlandırma kararının bölgesel gerekçelerini ele alıyor.

Daily Telegraph gazetesine göre, isyancıları silahlandırmak, Suriye'de akan kanı durdurmayacak.

"Orta Doğu tarihçileri için İngiltere ve Fransa'nın Suriye'deki çatışmayla ilgili ortak bir dış politika pozisyonu belirlemiş olmalarının hatırlattığı güçlü benzerlikler var. 1916 yılında bu iki sömürge gücünün gizli olarak imzaladığı Sykes-Picot Anlaşması Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İngiltere ve Fransa'nın bölgedeki nüfuz alanlarını belirlemiş, Suriye gibi ülkeler de bu anlaşmanın sonucunda ortaya çıkmışlardı." diyen gazete, şöyle devam ediyor:

"Suriye savaşı şimdiden ciddi tehlike"

"Ancak o dönemle günümüz arasında önemli bir fark var. Geçmiş Fransa-İngiltere anlaşması Rusya tarafından destekleniyordu, bugün ise Vladimir Putin açık bir şekilde Beşar Esad'ın tarafında."

Gazeteye göre, Batı'nın silah desteği olmadan dahi, Rusya'nın, Türkiye'nin, desteklediği Hizbullah ile birlikte İran'ın ve İsrail'in içine çekilmesi söz konusu olan bir Suriye iç savaşı bölge için oldukça ciddi bir tehlike arz ediyor.

Independent gazetesi ise Suriye savaşı konusunda Avrupa Birliği'nin amacının çatışmaların artması değil, ateşkesin sağlanması olması gerektiğini yazıyor.

Gazeteye göre İngiltere ve Fransa'nın Suriye savaşıyla ilgili çizdiği resim hem fazlasıyla basit hem de geride kalmış.

Independent, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in isyancılara silah sağlanması için ortaya koyduğu argümanları şöyle değerlendiriyor.

"Hague, isyancılara silah göndermenin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la isyancılar arasındaki askeri dengeyi değiştireceğini ve bu yolla Esad'ın kendi rejiminin sonunu müzakereye yanaşmasını sağlayacağına inanıyor. Fakat Esad'a bağlı güçler, iki yıllık savaşın ardından bugün ülkedeki 16 vilayet başkentinden 15'ini elinde tutuyor. İsyancılara silah sağlamak mevcut askeri dengeyi kıramaz." diyen gazeteye göre, isyancılar, Batı'nın Irak ve Afganistan'daki gibi müdahale edeceğine inanmaya devam ettikleri sürece Esad'la anlaşmaya yanaşmayacak.

"Silah sağlanması barışa giden en iyi yol"

Times gazetesinin savaş muhabiri Anthony Loyd ise, karşı kampta.

"İsyancıları silahlandırmak barışa giden en iyi yoldur" diyen Loyd, iki taraftan birinin kazanması felaket olacağını, dolayısıyla en iyi seçeneğin tarafları müzakereye yönlendirmek olduğunu söylüyor.

Times'a göre, Esad, Cenevre'de yapılacak barış konferansını, tehdit altında olmadan ciddiye almayacak.

İsyancılara sağlanan silahların bir kısmının el Kaide ile bağlantılı grupların eline geçmesinin önü de orta düzey silahlara yerleştirilecek izleme ve engelleme teknolojileri ile alınabilir diyor Times muhabiri.

Rusya'nın S-300 hamlesi

Guardian gazetesi ise İngiltere'nin isyancıları silahlandırma kararı için Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı baskıyı başta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Esad yönetimine verdiği destek olmak üzere önemli bölgesel gelişmelerin zorunlu kıldığını yazıyor.

Gazeteye göre, Hizbullah'ın bu açıklamasının ardından meydana gelen ikinci önemli gelişme, Avrupa Birliği'nin Suriye'ye silah ambargosunu kaldırması. Üçüncü önemli gelişme ise, Rusya'nın Suriye'ye S-300 hava savunma füzeleri sağlayacağı açıklaması oldu.

Ancak Guardian Rusya'nın açıklamasının Avrupa Birliği'nin isyancılara silah sağlayacağı açıklamasından ziyade, İsrail'in Suriye'ye düzenlediği saldırıları hedeflediği görüşünde.

"Moskova, İsrail'in Suriye'ye hava saldırısında bulunmayacağına yönelik bir taahhütte bulunmasını bekliyordu. Ancak bu taahhüt yapılmadı."

Suriye savaşının Hürmüz Boğazı'ndan Akdeniz'e kadar olan bir bölgeyi kapsayacak şekilde yayılacağını söylemenin abartı olmayacağını savunan gazete, isyancılara silah sağlamanın, Esad'ın destekçilerini de verdikleri desteği artırmaya zorlayabileceğini belirtiyor.

Times gazetesi, Rusya'nın Suriye'ye S-300 füzeleri göndereceği açıklamasının İsrail'de öfke yarattığını, İsrailli yetkililerin teslim edilmeleri durumunda füzeleri vurabileceklerinin işaretlerini verdiğini yazıyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, S-300 füzelerinin Suriye'nin kanlı iç savaşında bir istikrar unsuru olabileceğini söylemişti.

İsrail jetlerinin hedeflerini Lübnan hava sahasını kullanarak uzun menzilli güdümlü füzelerle 10-15 mil uzaklıktan vurduklarını hatırlatan Times, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Moskova'ya giderek Devlet Başkanı Putin'i füze sevkiyatını iptale ikna etmeye çalışacağını da yazıyor.