BIST 10.805
DOLAR 32,56
EURO 35,27
ALTIN 2.470,47

29 Mart sonrası anketler

 

 

Metropol Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın, Mayıs 2009 itibariyle 30 ilde bin 270 kişiyle yapılan anketler sonucunda hazırladığı Siyasal Durum Araştırmasında, 29 Mart yerel seçimleri sonuçlarını değerlendirilmiş. AKP seçimin en kazançlı partisi olarak görülürken, en beğenilen ve en güvenilen lider sıralamasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açık ara ilk sırayı almış.

 

Her ne kadar en beğenilen lider sıralamasında Erdoğan’ın  birinci gelmesi bana pek inandırıcı gelmese de  Recep Tayyip Erdoğan yüzde 25.7 ile birinci, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yüzde 8.7 ile ikinci, CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 4.3 ile üçüncü olmuş. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise yüzde 4.1 ile dördüncü sırada yer almış.

 

En beğenilen lider olarak Başbakan Erdoğan’ı kadın gözüyle değerlendirecek olursak neden anket sonucuna güvenmediğimi daha  net açıklamış olurum.  Öncelikle Sayın Erdoğan aşırı kilo verdi.  Sinir sisteminin çökmesinden midir, yorgunluktan mıdır bilemiyorum ama bu durumun kendisine hiç yakışmadığını söyleyebilirim. Bir de kendisine ve partisine oy kaybına neden olan aşırı agresif tavırları genel yüz ifadesine yerleştiğinden hiç sevimli bakmaz oldu. Gözlerinin altı çöktü.Sanki hep yorgun, hep mutsuz…

 

Bana kalırsa yaşına rağmen halen daha hem fiziğini korumayı başaran ve  hem de karizmatik olan lider Sayın Deniz Baykal. Ama ekranda  konuşmadığı sürece… Ekranda konuşurken her cümleye “ııııııhhhh  diye başlaması ile Baykal’ı dinleme tahammülüm azalıyor.

Bu arada ankete göre üçüncü sırada yer alan ,seçim dönemi öncesinde ve de sonrasında mangalda kül bırakmayan Kemal Kılıçdaroğlu nereye kayboldu, bilen var mı? Unutmamak lazım ki Kılıçdaroğlu’nu karizmatik yapan söylemleri idi.


Şimdi dönelim yine Metropol Araştırma Şirketinin anketine. En çok güvenilen lider sıralamasında  Erdoğan yüzde 37.7 ile birinci olurken, Baykal'ı güvenilir bulanların oranı yüzde 8.7 imiş.  Bahçeli yüzde 6 ile üçüncü sırayı alırken,  dördüncülüğe de yüzde 2 ile SP lideri Numan Kurtulmuş yerleşmiş.

 Anketin bu bölümü ile ilgili de fikrimi söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü bana kalırsa bu bölümde  Erdoğan’a  yine iltimas geçilmiş. Son zamanlarda ki  çıkışları ve aldığı oy oranıyla bana kalırsa en güvenilir lider konumunda şu an birinci sırada Numan Kurtulmuş bulunmakta. Baykal’ın ,özellikle de  Erdoğan’ın güvenirlikleri son zamanların en tartışılan konusu iken , ilk iki sırayı almaları bence söz konusu olamaz.

Anket sonuçlarına göre partilerde ciddi bir oy kayması bulunmuyormuş.  'Bugün milletvekili seçimi yapılsa kime oy verirdiniz?' sorusuna halkın yüzde 37'si AK Parti, yüzde 19'u CHP, yüzde 13.7'si MHP, yüzde 5'i ise DTP yanıtını vermiş.

 

Bana kalırsa burada da bazı gerçekler tamamen göz ardı edilmiş. Merkez sağda Hüsamettin Cindoruk liderliğinde yepyeni bir oluşumun  yeşermekte olduğu ya unutulmuş, ya da ankete dahil edilmemiş. Ekonomik kriz yüzünden AKP’nin aldığı yaranın ciddiyetini de fark etmemiş gibiler.  CHP’nin , MHP’nin alternatifsizlik  ve Türkiye’de gelişen olaylar yüzünden oylarını arttırdığı gerçeğini de göz ardı eden Metropol Araştırma Şirketi bana kalırsa yapmış olduğu anketi tekrar gözden geçirmeli.   

 

Güvenirlikleri zaten tartışılan araştırma şirketleri dikkat etmezler ise  inandırıcılıklarını tamamen yitirecekler.