BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

29 Haziran İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Yunanistan'daki borç krizi ve Tunus'ta Cuma günü bir plajda gerçekleştirilen saldırıyla ilgili haber ve analizler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün, Yunanistan'daki borç krizi ve Tunus'ta Cuma günü bir plajda gerçekleştirilen saldırıyla ilgili haber ve analizler öne çıkıyor.

Yunanistan kriziyle ilgili birçok gazete; haber ve köşe yazılarına yer vermenin dışında kendi editoryal görüşlerini de aktarıyor.

Gözler Yunanistan krizinde

Gazetelerde Yunanistan'ı eleştiren yorumların yanında Yunanistan'ın tavrını ve referandum kararını anlamayı öneren yazılar da var.

Financial Times referandum kararından bahsederken, "Başbakan Alexis Tsipras Yunanistan'ı uçurum kenarına götürüyor" diyor.

Gazete, "krizde tarafların yapıcı olmak yerine iyiden iyiye birbirine suçlamaktan keyif almaya gönüllülük yönünde görüntü verdiğini" belirtiyor.

Times, "Euro'nun, farklı ekonomileri olan bir kıtada geniş bir şekilde kullanılması yanlıştı. Yunanistan Euro'nun mağduru oldu" diye yazarken referandum kararını ise "bununla demokrasi taklidi yapan Yunanistan liderlerinin krizi daha da kötüleştirmesi" olarak yorumluyor.

Daily Telegraph editoryal yorumunda, "Yunanistan'ın küçük düşürülmesi hepimizi kaygılandırmalı" diyor.

Gazete, referandum kararını Yunanistan'ın egemenlik hakları bağlamında ele alıyor ve ülkenin kendi kararlarını kendi alma hakkına vurgu yapıyor.

Tunus saldırısı İngilizlere yönelik ikinci büyük 'terör' saldırısı

Tunus'ta Cuma günü bir plajda gerçekleştirilen saldırıya da gazetelerin hem ana sayfalarında hem de iç sayfalarında geniş yer ayrılmış durumda.

Gazeteler İngiltere'deki resmi kaynaklara dayanarak saldırıda ölen İngiliz vatandaşı sayısının 30'u bulabileceğini belirtiyorlar.

Independent, Tunuslu yetkilileri açıklamalarına dayanarak ana sayfasından, "Tunuslu katil yalnız başına hareket etmemiş olabilir" manşetini atıyor.

Times, "bu saldırının tarihte, Londra'da 2005 yılında gerçekleştirilen ve 52 kişinin öldüğü bombalı saldırılardan sonra İngiliz vatandaşlarına yönelik olarak yapılmış en büyük terörist saldırı" olduğunu yazıyor.

Guardian'ın manşetinde de Tunus'taki saldırı var.

Gazete sayfalarında hem saldırıya şahit olanların ve yaralıların tanıklıklarına yer veriyor hem de saldırgana dair bilgiler aktarıyor.

Guardian, saldırgan Seyfeddin Rezgui'nin bir dans videosundan alınmış fotoğrafları kullandığı haberde "Rezgui'nin radikalleşmeden önce break dans yaptığını" yazıyor.

Times: İngiltere'de saldırı alarmı

Times'ın manşetinde cihatçı grupların saldırı gerçekleştirme ihtimaline karşı İngiltere'de güvenlik önlemlerinin artırıldığında dair bir haber var.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"İngiltere'ye kaçak olarak hafif makineli tüfeklerin getirilmesi, Tunus'taki benzer bir saldırının İngiltere'de de yapılmasına dair endişeleri artırdı".

"İngiltere'deki Ulusal Güvenlik Ajansı (NCA), Çek yapımı makineli tüfek Akrepler'in ülkeye sokulduğu ve çetelere satılmasının artan tehdide neden olduğu uyarısını yaptı."

Habere göre NCA, "çeteler ve cihatçılar arasında ateşli silahların alım satımını da kapsayacak şekilde ilişki tespit etti".

Times, bu nedenle İngiltere'de güvenlik önlemlerinin artırıldığını belirtiyor.

Cockburn: IŞİD nasıl hızlı bir şekilde büyüdü?

Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn bugünkü yazısında, IŞİD'in son bir yıl içindeki hızlı yükselişini sorguluyor.

Cockburn'e göre bunun iki temel nedeni var.

Birincisi İslam coğrafyasındaki 'aciz devletler'. İkincisi ise sonuç alıcı şekilde eyleme geçmede çekingen davranan yabancı güçler.

Cockburn'ün yazısındaki bazı görüşler, özetle şöyle:

"IŞİD'in 2011'den bu yana Irak ve Suriye'deki patlayarak büyümesinin kilidi, bir savaş makinesi olarak kapasitesi. Bu kapasite; dini bağnazlık, askeri uzmanlık ve aşırı şiddetin bileşiminden kaynaklıyor."

"Buna ek olarak örgütün başarıları; cılız, yozlaşmış ya da var olmayan iktidar ve ordulara karşı çıkmasıyla mümkün oldu."

"ABD ve Batı Avrupa yönetimleri kendi halklarının bu tehlikeli gelişmeye (IŞİD'in birçok BM üyesi ülkeden daha güçlü bir orduya sahip olup daha fazla insanı yönetmesi) odaklanmasını önlemeye hevesliler çünkü onlar IŞİD'i güçsüzleştirme veya hatta baskı altına almaya dair başarısız olunmasında kendi kusurlarına dikkat çekmek istemiyorlar."

Cockburn bunlara ek olarak IŞİD'in yükselişini mezhepsel gerilimleri de kullanmasının etkili olduğunu yazıyor.