BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

28 Şubat'ın bir uygulaması daha sona eriyor!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 28 Şubat'ın o uygulaması sonucu kapatılan vakıfların açılacağı müjdesini verdi.

Abone ol

28 Şubat döneminde pek çok vakıf irticai faaliyet gösterdiği gerekçesiyle kapanmıştı. Arınç bu vakıfların yeniden açılacağının müjdesini verdi. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1990'dan bu yana dağıtılmış veya dağılmış tüm vakıfların tekrar açılabilmesine imkan tanıdıklarını belirterek, Heybeliada Ruhban Okulu'nun bu kapsamda olmadığını söyledi.

Arınç, Vakıf Haftası'nın açılış töreninin ardından, gazetecilerin, dağıtılan veya dağılan vakıfların yeniden açılmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

1990 yılını baz aldıklarını ve günümüze kadar 20 yıllık bir dönemi kapsadığını belirten Arınç, bu dönem içerisinde genel bir düzenleme yapıldığını, mahkemeler marifetiyle dağılmış veya dağıtılmasına karar verilmiş tüm vakıfların yeniden istenirse açılabilmesine imkan sağlanacağını kaydetti.

O vakıfların kurucularının bugün tekrar küçük bir sermaye koyarak bu vakıfları ihya edeceklerse, onlara imkan hazırlanacağını belirten Arınç, şunları söyledi:

"Dağıtılması ve dağılmasına karar verilen vakıfların gayrimenkulleri Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne intikal etmiş oluyor. Biz, bunların açılması halinde bizdeki gayrimenkullerini iade edeceğiz. Bunların içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden bir veya iki vakfın dışında 20 veya 21 vakıf bulunuyor ancak kaçının tekrar arzu edilip açılacağını biz bilemeyiz. Biz sadece kanun çıkartarak bu imkanı sağlamak istiyoruz."

Bir gazetecinin, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığı sorusuna Arınç, "Söylediğim kapsamda Heybeliada Ruhban Okulu yok. O başka" karşılığını verdi.

Bu vakıfların Türkiye'nin her ilinden olabileceğini ifade eden Arınç, "Kanun geldiği zaman hepiniz göreceksiniz. Merak ederseniz, hangileri dağılmış veya dağıtılmışsa, bunlara bakabilirsiniz. İsimleri çok bilinenler de var isimleri hiç bilinmeyenler de var. Farklı dünya görüşlerine sahip insanlar da mutlaka olabilir ama biz adaleti tesis etmek için birini diğerinden ayırt etmeksizin bu 20 yıllık dönemde dağıtılmış veya dağılmış tüm vakıfların tekrar açılabilmesine imkan tanıyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ecdada, bu topraklara, millete ve vatana sahip çıkmanın en güzel örneklerinden birisinin, son 10 yılda yapılan vakıf çalışmaları olduğunu vurgulayarak, ''Bu bir başarıdır. 3 bin 750 eserin 10 yılda ayağa kalkması, takdir edilecek bir davranıştır''  dedi. 

Bu yıl vakıf medeniyeti olgusuna şehircilik perspektifiyle bakmaya karar verdiklerini anlatan Arınç, son yıllarda özelikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvik ve  gayretiyle başta TOKİ olmak üzere özel yatırımcıların da görev üstlendiği yeni şehirleşme vizyonuna tarihi perspektifi katmayı istediklerini belirtti. 

''Ecdadımızın özellikle vakıf hukuku ve sosyal işlevi içinde yürüttüğü imar faaliyetlerinin manevi, iktisadi ve toplumsal faydalarına ilmi bakışla bakıp bugüne ilham olacak güzellikleri ortaya çıkaralım'' diyen Arınç, tüm hizmetlerin içinde az çok, fakat mutlak surette yer işgal eden vakıfların, şehirlerin genel fonksiyonları olarak nitelendirilen iktisadi, idari, siyasi, kültürel, sosyal açıdan gerçekleştirilen hizmetler bakımından ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. 

120-125 GAYRİMENKUL İADE EDİLDİ

Son yıllarda azınlıkların ve farklı inanç gruplarının, cemaat vakıfları yoluyla edindikleri gayrimenkullerden elden çıkmış olanların veya Hazineye, Vakıflar'a intikal etmiş olanların da belli prosedür çerçevesinde hak sahiplerini iade edildiğini belirten Arınç, şu ana kadar müracaatlar sonucunda 120-125 gayrimenkulün iade edildiğini, üçünün de tazminat olarak bedelinin ödendiğiniz söyledi. 

Arınç, ''Ülkemizde hangi inanca sahip olursa olsun vakıf yoluyla, Allah rızası için hizmet etmeyi amaçlayan tüm insanlara sıcak ve samimi bir şekilde yaklaşıyoruz. Onların haklı olduğuna inanıyoruz ve haklarının iadesi konusunda cesaretli davranıyoruz' dedi. 

Ellerindeki bütçe imkanlarını iyi kullanmak zorunda olduklarını, genel bütçeden pay almadıklarını hatırlatan Arınç, ''Kendi imkanlarımızla bu hizmetleri verme gayreti içindeyiz. Bu yıl da takriben 500 milyon civarında bütçe harcaması gerektirmektedir. Daha çok hizmet yapabilmek için vakıfların gelirlerini daha çok artırmak gibi bir gayret ve çabamız da var. Bu yüzden farklı usul ve yöntemlerle de gelirlerimizi artırma gayretindeyiz. Yükseköğrenim talebelerine yeniden burs vermenin heyecanı içindeyiz'' diye konuştu. 

Arınç, 170'i aşan üniversite içinde 90'a yakın vakıf üniversitesi bulunduğunu hatırlatarak, içlerine Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kendi vakıflarına dayanarak kurduğu iki güzide üniversite bulunduğunu belirti. Bunlardan birinin Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, diğerinin  Bezmialem Vakıf Üniversitesi olduğunu kaydeden Arınç, 3 yıldan bu yana öğrenci alarak çok önemli fakülte ve bölümlerde bunları yetiştirme gayreti içinde olduklarını, her birine en güzel kampüsleri inşa etmek ve yine vakıf eserlerinden restore edebildiklerini üniversitelerin eğitim ihtiyaçlarına tahsis etmede de başarılı olduklarını söyledi.  

Arınç, konuşmasının sonunda ''bir müjde vermek istiyorum'' diyerek, dağılmış ve dağıtılmasına karar verilen vakıfların yeniden ihya olmalarına imkan sağlayacaklarını söyledi. 

Vakıf haftasınını açılışına milletvekilleri, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları, öğrenciler de katıldı.  Vakıf Haftası, 12 Mayıs'a kadar çeşitli etkinliklerle kutlanacak.  




İNTERNETHABER'İN POLİTİKA HABERLERİ KATEGORİSİ DOPDOLU, POLİTİKADA OLAN BİTEN NE VARSA TAKİP ETMEK İÇİN POLİTİKA HABERLERİ KATEGORİMİZİ TIKLAYIN