BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat zanlılarına tutuklama talebi

28 Şubat Soruşturması kapsamında savcılıkça sorgulanan 16 zanlı da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Abone ol

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında savcılıkça sorgulanan 16 zanlının tutuklanması talep edildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 16 şüphelinin sorgusu tamamlandı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in de bulunduğu 5 savcının gerçekleştirdiği sorgulama işlemi, yaklaşık 12 saat sürdü.

Zanlıların 16'sı da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.


IŞIKLAR GENELKURMAY'DA DEĞİL EMNİYET'TE YANDI

28 Şubat sürecinde "Genelkurmay'da ışıklar yine açık" nitelemesi, bu kez Ankara Emniyet'i için geçerliydi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün hemen hemen bütün katlarında ışıklar tüm gece açık kaldı. Sivil polis araçları gece boyu giriş çıkış yaparken, canlı yayın araçları ise Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün tam karşısına konuşlandı. 

AMBULANS HAZIR BEKLETİLDİ

Öte yandan Aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın bulunduğu 26 şüpheli, geceyi de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde geçirdi. Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans, tedbir amaçlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün önünde bekletilirken, gözaltındakilerin herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı öğrenildi.

VIP KONUK

Gözaltında bulunan ve aralarında emekli Orgeneral Bir ve emekli Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp ile Ünal Akbulut'un da bulunduğu 26 kişinin, akşam yemeğini
 polisin sunduğu tabldotta yedikleri ve herhangi bir özel isteklerinin olmadığı öğrenildi. Gözaltındakilerin aynı şekilde sabah da polisin sunduğu tereyağı, zeytin, peynir, reçelden oluşan mönüden kahvaltı yaptığı kaydedildi. Öte yandan gözaltında bulunan Orgeneral Bir ile emekli Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp ile Ünal Akbulut'un geceyi polisin 'VIP' olarak nitelendirdiği ayrı bölümde geçirdikleri kaydedildi. Emekli Orgeneral Bir'in moralinin iyi olduğu ve yanındakilerle sohbet ettiği kaydedildi.

DİZİLERE LAİKLİK VURGUSU YAPILMASINI İSTEDİNİZ Mİ?

Öğle saatlerinde başlanan sorgulamada, şüphelilere yöneltilen sorular ve suçlamalar dikkat çekti. Gözaltındakilere yöneltilen suçlama ve sorulardan bazıları şöyle:
'Deniz Kuvvetleri Komutanlığı aracılığıyla yapılan fişleme ve bu fişlemenin komuta
 kademelerine gönderilmesi', 'Vali, kaymakam, belediye başkanları, dernekler, gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile yazarların biyografi ve siyasi görüşlerinin yer aldığı fişleme dosyaları', 'Psikolojik harekat ve irtica ile ilgili hazırlanan belgeler', 'Batı Çalışma Grubu'nun hazırladığı rapor ve günlük oturum formları', 'Batı Çalışma grubunun harekat konsepti ile ilgili çalışmalar', 'Eylem planları', 'Sevilen dizilerden Tatilciler, Bizimkiler ve Süper Baba'nın senaristleriyle görüşülüp laiklik vurgusunun yapılmasının istenilmesi', 'Batı Çalışma Grubu'nun içinde yer aldınız mı?', 'Size herhangi bir görev verildi mi?', 'Batı Calışma Grubu'nun amacı neydi?'

3'Ü YURDIŞINDA, 2'SİNE ULAŞILAMADI

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartılan diğer 5 kişiden 3'ünün yurt dışında bulunduğu, 2'sine ise henüz ulaşılamadığı belirtildi. Yarın Adliye'ye sevk edilmesi beklenen şüphelilerin, buradaki ifadelerini özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in alacağı kaydedildi. Savcı Çetin, 12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki iddianameyi de hazırlamış ve davaya duruşma savcısı olarak çıkmıştı.

 
RÜTBE SIRASINA GÖRE SORGU

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulaması devam eden 28 Şubat soruşturması zanlılarına 'hükümete baskı', 'fişleme' ve 'Çevik Bir imzalı Batı Çalışma Grubu belgesi' soruldu.
28 Şubat soruşturmasında gözaltına alınanlar arasında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli orgeneral Çevik Bir'in de olduğu şüpheliler Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanıyor. 

ISLAK İMZALI BELGELER

Islak imzalı Batı Çalışma Grubu belgelerinin gösterildiği sorgulamada şüphelilere; Balyoz sanığı Çetin Doğan imzalı 'laiklik karşıtı eylemlere karşı alınacak önlemler'le ilgili yazışma ve Genelkurmay Psikolojik Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan, 'irtica ile mücadele' başlıklı rapor da soruldu.

Çevik bir imzalı, Batı Çalışma Grubu'nun oluşum şeması, Batı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan 'irtica ile mücadele günlük durum formları', 'batı harekat konsepti ve eylem planı' başlıklı yazı da şüphelilere sorulan belgeler arasında yer aldı.

'MGK KARARI VURGUSU'

Şüphelilerin bir kısmı susma hakkını kullanırken sorulara yanıt verenler ise, 28 Şubat 1997'de toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda irtica ile etkin mücadele kararı alındığını hatırlattarak tüm faaliyetlerin bu kararlar doğrultusunda gerçekleştirildiğini söylediler.

Zanlılar ifadelerinde belgelerin, hükümetin yıpratılması ve görev yapmasını engelleme maksadıyla hazırlanmadığını ifade ettiler. Rütbe sırasına göre gerçekleştirilen sorguda, en son emekli orgeneral Çevik Bir'in savunması alınacak.

SAVCI ŞÜPHELİLERE NELER SORDU? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA
[PAGE]

Hürriyet gazetesi savcının şüphelilere sorduğu 10 soruyu manşetine taşıdı. Sorular özetle şöyle:

1- “İstanbul Başsavcılığı’nın, Ankara Başsavcılığı’na gönderdiği Genelkurmay Karargâhı, Genelkurmay Başkanlığı, Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığı logoları bulunan, seri numaralı, gizlilik dereceli CD’den elde edilen, içeriği ve ekleri size gösterilen 4 Mayıs 1997 tarihli, Gen. Sek: 3050-55.97-CRA SB. sayılı “Çalışma Grubu Oluşturulması” konulu, Genelkurmay Personel Başkanlığı’na hitaben yazılmış olan Orgeneral Çevik Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz.

2- ...ekleri size gösterilen 10 Nisan 1997 tarihli HRK: 70200-77-97/İGHD. (PL2) sayılı BÇG konulu G.kurmay Personel Başkanlığı’na hitaben yazılan Orgeneral Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz.
İsim ve görevlendirme

3- ...29 Nisan 1997 tarihli HRK: 3429-15-97/İGHD. (PL.Ş3) sayılı Batı Çalışma Grubu Rapor Sistemi konulu Personel Başkanlığı’na yazılmış olan Orgeneral Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz. “BÇG Mektupları, Siyasi İslamın Faaliyetleri” konulu Orgeneral Çevik Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz.

4- ...Mayıs 1997 tarihli HRK:4130-97/İGHD. (PL.Ş.2) sayılı “Sürekli Giriş Kartı” konulu, İç.Güv.Hrk.D.Bşk. Tuğgeneral Kenan Deniz isimli, paraf bölümünde Pl.Şb.Yb.Ü.Akbulut, Pl.Şb.Alb. İ. Koralp isimleri bulunan gizli kaşeli yazı bilgi veriniz. Ekteki “BÇG Alanına Giriş Yetkisi Verilen Personel” listesi, “BÇG Kriz Masası Kurulu” başlıklı liste, “İç Güvenlik Harekât Dairesi Plan Şube Müdürlüğü” başlıklı isim ve görevlendirmelerin yer aldığı tablo hakkında bildiklerinizi anlatınız.

5- ...BÇG kapsamında irtica ile mücadele brifing ve konferansı verildiği anlaşılıyor. Bir konferans veya brifing verdiniz mi, konferans talimatı verdiniz mi?

6- ...BÇG tarafından irtica ile mücadele kapsamında milletvekili, belediye başkanları, hâkim ve savcılar, vali ve kaymakamlar, emniyet görevlileri, öğretmenler gibi birçok kamu görevlisi günlük durum raporu ile BÇG Olay Bildirim Raporu kim tarafından, ne amaçla doldurulmaktadır.
Eylem planı

7- ...6 Mayıs 1997 tarihli HRK:3429-26-97/İGHD.PL.Ş.(2) sayılı, “Batı Harekât Konsepti” konulu; 27 Mayıs 1997 tarihli HRK:3429-64-97/İGHD.PL.Ş.(2) sayılı, “Batı Eylem Planı” konulu Orgeneral Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz. Ekinde bulunan Kur.Kd.Alb. İdris Koralp imzalı “BÇG Eylem Planı”nda belirtilen eylem ve tedbirler ne maksatla yapılmaktadır.

8- BÇG’nin hazırladığı ve düzenlenen fişleme formlarının hangi alanda, kimler veya hangi gruplar hakkında bilgi toplanması için hazırlandığını anlatınız.

9- ...17 Eylül 1990 tarihli İSTH: 3590. 1049-97/İKK ve Güv.D.İçisth.Ş.(1049) sayılı “İhbar ve şikâyet hakkında ailevi ve kişisel verilerin rapor edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuyu açıklayınız.

10- ... BÇG faaliyetleri kapsamında ülkemiz genelindeki ticari şirketler, okullar ve yurtlar, vakıf ve dernekler, imam hatip liseleri, Kuran kursları ile ilgili belgeler olduğu anlaşılıyor. Açıklayınız.
Bazı komutanlara o dönem televizyonda yayınlanan Süper Baba, Bizimkiler, Tatilciler gibi dizilerde laiklik vurgusu yapılması istenip istenmediği de soruldu.