BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.958,31
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat hesapları incelenecek!

Darbe Komisyonu, 28 Şubat'la ilgili kritik bir karara imza attı.

Abone ol

1991-2007 tarihleri arasındaki dönemin siyasetçi, asker ve üst düzey bürokratların hesap hareketleri incelenecek. BDDK ve TMSF'ye yazı yazdıklarını açıklayan Komisyon Sözcüsü Şahin, "Banka hesapları, 28 Şubat öncesi, süreç ve sonrasını analiz edebilmek için büyük önem arz ediyor" dedi

CİDDİ SONUÇLAR DOĞURACAK

Meclis'in 28 Şubat darbesine yönelik araştırmasında önemli bir aşamaya gelindi. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, 1991-2007 tarihleri arasındaki dönemin siyasetçi, asker ve üst düzey bürokratlara yönelik hesap hareketlerini inceleyeceklerini açıkladı. BDDK ve TMSF'ye gerekli yazılar gönderilirken gelen cevapların sürecin analiz edilmesinde büyük rol oynayacağı belirtiliyor. Hesap hareketlerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğinin de altı çiziliyor.

Sözcü Şahin, komisyonun şimdiye kadar resmi kurum ve kuruluşlardan talep ettiği bilgi ve belgeler ile dinlediği kişilerle ilgili tutanaklara ilişkin raporlama çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Komisyonun çalışmalarına başlamasından bu yana ciddi bir dokümana sahip olduklarını belirten Şahin, 43 uzmanın bu dokümanlar üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Şahin, araştırdıkları darbe ve muhtıralara ilişkin TRT'nin ve özel televizyonların arşivlerinden faydalandıklarını, ayrıca her dönem için gazete arşivini de toparladıklarını kaydetti.

SÜRECİ ANALİZ İÇİN ŞART

Başbakanlık'tan 1957 ile 1983 yılları arasında tüzük, genelge ve yönetmelikleri talep ettiklerini, çok sayıda Bakanlıktan araştırma konusu olan dönemlerle ilgili belge istendiğini anlatan Şahin, bilgi istenen kurumlar arasında YÖK, Diyanet İşleri Başkanlığı, HSYK ve MİT'in de bulunduğunu dile getirdi.

Şahin, 28 Şubat dönemine ilişkin çalışma kapsamında, bankalarla ilgili de bir araştırmalarının olacağını bildirdi. Bu konuda BDDK ve TMSF'ye yazı yazdıklarını ifade eden Şahin, 1991 ile 2007 yılları arasında, dönemin siyasetçileri, askerleri ve üst düzey bürokratlarına yönelik hesap hareketlerini inceleyeceklerini vurguladı. Şahin, ''Amacımız, 28 Şubat süreci öncesi, sürecin yaşandığı dönem ve sonrasındaki gelişmeleri daha iyi analiz edebilmek. Bu konudaki araştırmamızda dönemin aktörlerinin banka hesapları da önem arz ediyor'' diye konuştu.

'ÜÇ KURUŞ İÇİN İSTİFALAR YAŞANDI'

Emekli komutanlarının özel bankaların yönetiminde yer alması bir yana darbe sürecindeki ilginç ilişkiler deşifre olmuştu. Türk-İş, DİSK, TİSK ve TESK ile birliktelik kararı alan TOBB Başkanı Fuat Miras, "Askerlerin müdahalesine iki gün kalmıştı... Biz bütün Türkiye'de üretimi durduracaktık.. Hayat felç olacak, elektrik, su kesilecekti. Hükümet mecburen çekilecekti" ifadelerini kullanmıştı.

DYP milletvekili Eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, "Sheraton Oteli'nde gazeteciler ve milletvekilleri arasında yoğun bir trafik yaşandığına şahit oldum. Üst kata çıkanlar, alt kata inenler vardı. Bu hareketliliğin ardından üç kuruş için istifalar yaşandı" itirafında bulunmuştu. Sık parti değiştirdiği için adı 'Fırıldak Kubi'ye çıkan eski milletvekili Kubilay Uygun "İstifa eden bazı vekiller, ihaleler aldı, bankadan kredi çekti, borcunu ödemedi. İstihbarat kuruluşları bunları bilir" derken Tarihçi Yılmaz Öztuna, mebus transferlerindeki paranın İstanbul'daki büyük özel sektörden alındığını ileri sürmüştü.

Gazeteci Can Ataklı, 99'un son aylarında iki gazetecinin andıçlanması olayının iç yüzünü deşifre ederken "O ifadeler İstanbul sosyetesiyle içli dışlı bir komutan tarafından eklendi. Yayımlanmaması halinde gazeteyi batırmakla tehtid etti" şeklinde konuşmuştu. 22 Aralık 99'da ise Mehmet Barlas, şu görüşleri dile getirmişti: "28 şubat postmodern darbesinin mimarları kim ise onlar durumdan vazife çıkardılar ama medyadaki ve sermaye kesimindeki bir grup da durumdan hırsızlık çıkardı. İrtica tehlikesi var diyerek devletle acaip ilişkilere girdi. Özelleştirmeleri aldılar, bankaları aldılar."

BUGÜN GAZETESİ