BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,76
ALTIN 2.995,92
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat gözaltıları

28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay 2. başkanı Çevik Bir de dahil 31 emekli asker hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Hükümet 'demokratik alanda temizlik' diyor.

Abone ol

28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay 2. başkanı emekli orgeneral Çevik Bir de dahil 31 emekli asker hakkında arama ve gözaltı kararı çıkarıldı.

Soruşturma kapsamında sabah saat 08.00'den itibaren İstanbul, Ankara, Çanakkale, Niğde ve Eskişehir'de 31 adreste terörle mücadele şube müdürlüğü ekipleri tarafından arama yapıldığı bildiriliyor.

Basında yer alan haberlerde hakkında arama ve gözaltı kararı çıkarılanlar arasında Çevik bir ile aynı dönemde komuta kademesi içinde yer alan emekli tuğgeneraller Erol Özkasnak, Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in de bulunduğu ve evlerinde arama yapıldığı bildirildi.

Soruşturma 28 Şubat döneminin askeri yetkililerini kapsıyor.

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği "mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine" soruşturma başlatmıştı.

Hamsici'nin açıklamaları

Konuyla ilgili ilk açıklama HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'den geldi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Ahmet Hamsici, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'da 11, Ankara'da 17, Niğde'de 1, Çanakkale'de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu bildirdi.

Hamsici, basın mensuplarıyla düzenlenen tanışma toplantısında, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturmasıyla ilgili soruları yanıtladı.


Hamsici ''28 Şubat sürecinde Genelkurmay'da brifing alan hakim ve savcılarla ilgili resen bir inceleme başlatacak mısınız-'' sorusuna ''Hakim, savcılarla ilgili böyle bir düşüncemiz yok. Gelişmeleri izleyelim bakalım. Yani brifing almaya giden hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapmayı düşünmüyoruz, ama gelişmeleri değerlendireceğiz. Varsayım üzerine bir şeyler söylemek çok doğru değil.'' diye yanıt verdi.

Bu arada medyada konuyla ilgili haberlerde bir kısım medyada adı hakkında gözaltı kararı çıkarılanlar arasında geçen eski Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel, evinde arama yapılmadığını belirtti.

Nuh Mete Yüksel, Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında evinde arama yapıldığı iddialarına ilişkin, ''Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok'' dedi.

'Demokratik temizlik'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakan Hayati Yazıcı 28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan aramalarla ilgili olarak konuştu.

Yazıcı "Demokratik alanda temizlik yapılıyor. Türkiye'de artık dizginleri halk, millet eline aldı. Hak ve özgürlükler yükseliyor. Hepimiz adalete güvenmeliyiz. Bu süreçte rol almayanlar aklanacaktır" diye konuştu.

Bakan yazıcı,ankara'da katıldığı bir programda soruları yanıtladı.

"Bu tür operasyonlar, sorgulamalar, yargılama süreçleri demokratik alanda var olan engelleri kaldırmak, o alanda temizlik yapmak anlamına geliyor" dedi.

Yazıcı, Türkiye'de demokratik standartların yükseldiğini savundu. "Hukuk alanında hiç kimsenin kaygıya kapılmasına gerek yoktur. Hepimiz yargıya güvenmeliyiz" ifadesini kullandı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise "Türkiye yaşadıklarıyla yüzleşmek zorundadır" dedi.

28 Şubat operasyonlarıyla ilgili bir değerlendirme deCHP lideriKemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi..CHP Parti Meclisi toplantısı öncesi konuşan Kılıçdaroğlu "Adalet intikam duygusuyla aranmaz" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce 28 Şubat sürecine ilişkin başlatılan soruşturmayla ilgili olarak, ''Çevik Bir'in 'balans ayarı yapıyoruz' derken gün gelip başka balans ayarları yapılabileceğini de bilmesi gerekirdi'' dedi.

28 Şubat soruşturması

Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti.

Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı.

Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

Refah ve Doğru Yol Partileri koalisyonuna yönelik bir darbe olarak da değerlendirilen ve operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve "irtica ile mücadele" amaçlı bir dizi karar açıklanmıştı.

28 Şubat sürecinde akıllara kazınan açıklamalardan biri Çevik Bir'e aitti.

Bir, o dönemde tankların yine "irtica" kapsamında görülen bir gösterinin yapıldığı Sincan sokaklarından geçmesini "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle değerlendirmişti.