BIST 9.905
DOLAR 35,41
EURO 36,41
ALTIN 3.062,16
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat davası başladı

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın da aralarında bulunduğu 103 sanığın yargılandığı 28 Şubat davası başladı. Sanıklar, dönemin Refah-Yol hükümetini devirmeye teşebbüs suçundan hâkim karşısında.

Abone ol

103 sanıklı 28 Şubat davası Ankara'da 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Aralarında eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın da bulunduğu 37’si tutuklu, toplam 103 sanık, dönemin Refah-Yol hükümetini devirmeye teşebbüs suçundan hâkim karşısına çıktı.

Ancak davanın bir numaralı sanığı İsmail Hakkı Karadayı, raporlu olduğu için duruşmaya katılmadı.

Tutuklu sanıklar ise duruşmaya az bir süre kala cezaevi araçlarıyla adliyeye getirildi.

Polis adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

2-6 Eylül tarihlerinde aralıksız sürecek duruşmalar, adliyede yeni yapılan geniş salonda görülüyor.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından 5 gün sürecek duruşmalarda, ilk önce tutuklu sanıkların ifadesinin alınması bekleniyor.

1309 sayfalık iddianame

14 ayrı gözaltı dalgasından sonra oluşturulan 28 Şubat davası iddianamesi, 1309 sayfadan oluşuyor.

Dava açılan 103 sanık hakkında dönemin Refah-Yol hükümetini devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede, bir numaralı sanık olarak emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, iki numaralı sanık olarak da Batı Çalışma Grubu'nu (BÇG) kurduğu iddia edilen dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir yer alıyor.

Balyoz davasında ağırlaştırılmış mahkumiyet alan Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan gibi isimler de sanıklar arasında.

Davanın tek sivil tutuklu sanığı ise eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz.

İddianamede, BÇG’nin faaliyetleri kapsamında bazı sivil toplum örgütlerini çalışmaların içine çektikleri, basın yayın organlarını kullanarak hükümet üyeleri üzerinde baskı oluşturdukları, Sincan’da tank geçişi yaparak hükümete ve üyelerine gözdağı verdikleri, YÖK’te görev yapan bazı öğretim üyelerini fişleyip görev yapamaz hale getirdikleri şeklinde birçok iddiaya yer veriliyor.

İddianamede ayrıca 199’u asker olmak üzere toplam 438 sivil mağdur yer alıyor. Sivil mağdurların başında da dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in adı geçiyor.