İngiltere'deki gazetelerde, Mısır'daki şiddet olayları ve gösteriler, Fransa'nın Batı Afrika ülkesi Mali'de sürdürdüğü operasyon, Suriye'de süregiden çatışmalar ve Brezilya'da bir gece kulübündeki yangında 230'dan fazla kişinin ölmesi konuları ön planda.
Abone olİngiltere'deki gazetelerde, Mısır'daki şiddet olayları ve gösteriler, Fransa'nın Batı Afrika ülkesi Mali'de sürdürdüğü operasyon, Suriye'de süregiden çatışmalar ve Brezilya'da bir gece kulübündeki yangında 230'dan fazla kişinin ölmesi gibi konular ön planda.
Mısır’daki gösteriler ve şiddet olayları
Guardian gazetesi, Mısır’da kadın göstericilere yönelik cinsel saldırılarla ilgili haberlere tam sayfa ayırmış.
Kadın hakları örgütlerinin kaydettiğine göre, Tahrir Meydanı’nda son haftalarda saldırıya uğrayan kadınların sayısı 25.
Haberde, kadınlara yönelik saldırı biçimlerinin tipik olduğuna dikkat çekiliyor:
“Kalabalık erkekler çabukça yalnız kadınların etrafını sarıp elle sarkıntılık ediyorlar ve elbiselerini çıkarmaya çalışıyorlar. Bazı kadınlar soyunduruluyor ve birine tecavüz edildi.”
Geçen hafta cinsel saldırıya uğrayan 16 kadını tedavi ettiklerini anlatan kadın hakları savunucusu Leyl-Zehra Murtada şöyle diyor:
“Bunların organize olduğunu düşünüyoruz çünkü her seferinde Tahrir Meydanı’nın aynı yerlerinde meydana geliyorlar ve aynı metodlar kullanılıyor.”
Kadın gazeteci Sallie Pisch, Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı yapılan bir gösteri sırasında yaşadıklarını aktarıyor gazetede:
“Birden, siyah maskeler giyen, uzun bıçak ve sopalar taşıyan adamlar solumuzdaki tel örgüden atlamaya başladı. Hangi tarafta olduklarını anlamaya imkan yoktu ama Siyah Blok’tan oldukları anlaşıldı ve bizi koruyanlara katıldılar. Bazıları, birkaç metre ötede güruh tarafından soyundurulan bir kadını kurtarmaya çalışıyordu…
Tahrir’den hızla uzaklaşırken, Cemile bütün kadınların bizle olup olmadığına bakıyordu. 20 civarında erkek bize eşlik etti. İri, sert görünümlü biri yeşil bere giymişti ve metal çivilerle kaplı büyük bir sopa taşıyordu. Bizim tarafımızda olduğuna sevindim.”
Independent gazetesinin başyazısında, Müslüman Kardeşler üyesi Mısır Cumhurbaşkanı Mursi eleştiriliyor.
Mısır hükümetinin, tam da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin yıldönümünde, geçen yıl bir futbol stadında 70’ten fazla kişinin öldüğü olayla ilgili olarak 21 kişiye idam cezası verildiğini duyurması, “acemilik” olarak nitelendiriliyor.
Mursi’nin, yargı üstü yetkiler elde etmeye çalışarak ve Mübarek’in yeniden yargılanmasını gündeme getirerek kendi ayağına kurşun sıktığını belirten gazete şu uyarılarda bulunuyor:
“Böyle karmaşık sinyaller ve bariz yanlışlıklar bir bakıma, Müslüman Kardeşler’in on yıllar boyunca alaca karanlıkta oluşuna ve Mursi’nin politika ve hükümetteki deneyimsizliğine bağlanabilir. Bunlar halkın gözünün açılmasını hızlandırıyor. Ekonomi hâlâ berbat durumda, turizm durgun ve son şiddet olayları bu durgunluğu pekiştirecek. İşsizliği azaltmak veya kamu hizmetlerini iyileştirmek için hiçbir ilerleme sağlanamadı ki bu hükümetin etkin olamadığını gösteriyor.”
Başyazıda, Mursi’nin ilkbahardaki parlamento seçimleri öncesinde halkı, hayatlarının iyileşeceğine ve farklılıklarla birlikte yaşanabileceğine ikna etmek gibi bir görevi olduğu hatırlatılıyor.
Mali’de Fransa operasyonu
Gazetenin kapağında yer alan bir haberdeyse, Fransa ordusunun Mali’de İslamcı militanların eline geçen kentleri geri alma adına başlattığı operasyon sırasında en az 12 sivilin öldüğü belirtiliyor.
Konna kentinde bir helikopter saldırısı sonucu hayatını kaybeden sivillerden üçünün çocuklar olduğu haber veriliyor.
Fransa operasyonu sırasındaki kayıplarla ilgili resmi veriler olmadığı belirtilen haberde, “Konna’daki kurbanların sonuncular olmadığı kesin” deniliyor.
Pentagon kitabı ve Suriye
Robert Fisk, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından hazırlanan “Özel Kuvvetler Gayri Nizami Harbi” başlıklı kitabıyla Suriye’de yaşananları karşılaştırıyor.
Fisk’in Independent gazetesineki köşesinde aktardığına göre, kitapta şu ifadeler yer alıyor:
“ABD hükümeti kuruluşları, müttefik sürgündeki hükümet veya direniş liderliği ile eşgüdüm sağlar… Özel Kuvvetler direniş kadrolarını organize eder, eğitir ve donatır. Vurgu, altyapının geliştirilmesi üzerinedir… Direniş hareketleri etnik gettolarda, sempati toplanan yoğun nüfuslu şehir bölgelerinde çalışır. Bu alanlar çoğu zaman, o ülkenin güçlerinin giremediği veya girmeye isteksiz olduğu güvenli bölgeler yaratır.”
Fisk, kitapta anlatılanları Suriye’deki gelişmelere şöyle uyarlıyor:
“Sürgündeki Suriye hükümeti seçildi bile, Özgür Suriye Ordusu propagandası durmadan direniş lehine zaferler ilan ediyor. Kıvılcım hükümet güçlerinin Dera’da çocuklara işkence yapmasıydı. Etnik gettolar – siz mezhepsel gettolar deyin – Halep, Humus, Hama’nın Sünni bölgeleri ve Şam’ın banliyöleri.
Uluslararası manevi ve siyasi destek Obama’dan, Cameron’dan ve diğerlerinden geliyor; para ve silah Suudi Arabistan ve Katar’dan, sınır ötesi sığınak Türkiye ve Lübnan’dan. Ve evet, ‘gayri nizami savaş operasyonları, nüfusun sempatisini kazanmak için insani yardım faaliyetlerini içerebilir.’ Diğer bir ifadeyle, direnişi destkleyenlere ekmek, diğerlerine açlık.”
Brezilya’daki gece kulübü yangını
Times gazetesi, Brezilya’da bir gece kulübünde çıkan yangında 230’dan fazla kişinin can vermesine dikkat çekiyor.
2014 Dünya Kupası’na ve 2016 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak ülkedeki bu facianın, güvenlik standartları konusunda soru işareti uyandırdığını yazıyor gazete.
Dünya Kupası maçlarının yapılacağı stadların inşaatına 10 milyar dolar yatırım yapıldığı da haberdeki ayrıntılar arasında.
İran nükleer tesisinde patlama iddiası
Times’ın başka bir haberindeyse, İran’ın Kum kenti yakınındaki nükleer tesisinde patlama olduğu iddiası aktarılıyor.
Olası saldırılardan korunması için bir dağın içine inşa edilen tesiste uranyum zenginleştirmede kullanılan malzemelerin bulunduğu sanılıyor.
İsrail istihbarat kaynaklarına dayanan haberde, İran’ın panik yaratmamak için bölgedeki halkı tahliye etmediği öne sürülüyor.
ABD ve İsrail, İran’ın bu malzemelerle 2015 veya 2016 yılında nükleer silah elde edebileceğini tahmin ediyor. İran ise nükleer programının barışçıl olduğunu savunuyor.
Sabancı ile röportaj
Financial Times gazetesinin “Şirketler” ekinde, Sabancı Grubu Başkanı Güler Sabancı ile bir röportaj yer alıyor.
Türkiye’nin yıllık büyüme tahmininin yüzde 4 civarında olduğu belirtilen haberde, Sabancı Grubu’nun enerji yatırımını yüzde 9’dan yüzde 25’e kadar çıkarmayı planladığı anlatılıyor.