BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,33
ALTIN 2.927,67
HABER /  GÜNCEL

28 Ocak 2011 Basın Özeti

Mısır'ın kıyamet günü mü? Devrim, İran'a benzemesin uyarısı ve Federer elendi, teniste rejim değişikliği mi yaşanıyor?

Abone ol

''Mısır'ın kıyamet günü.''

Independent, bu sabah Mısır'daki gösterileri bu başlıkla yorumluyor manşetinden duyurduğu haberinde.

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk imzalı haberde, bugün cuma namazı sonrası planlanan dev gösteri için ''gazap günü mü ibadet günü mü olacak'' sorusunu yöneltiyor.

Mısır yönetiminin yanısıra rejime inancı sarsılan Amerika Birleşik Devletleri gibi müttefiklerinin de endişeli bir bekleyiş içinde olduklarını kaydeden Fisk, gösterilere ilişkin izlenimlerini aktarırken şöyle devam ediyor:

''Mübarek'in yolsuzluğa bulaşmış rejiminden bıkanların, düşük maaşla çalışan polisi kendilerine katılmaları için ikna etmeye çalıştıkları işaretleri var. 'Kardeşler. ne kadar ödüyorlar size' diye sesleniyorlar güvenlik güçlerine. Ama kimse pazarlık yapmıyor. Mübarek'in gitmesi dışında müzakere edilecek bir şey yok onlar için. İnsanlar, devrimden söz ediyor, ama Mübarek'in adamlarının yerini alacak kimse de yok. Mübarek'in adamları insiyatifi de ellerinden kaçırmışa benziyorlar.''

Daily Telegraph ise, polisin bugünkü gösterilerde kitleleri kontrol edemeyeceği uyarısının ardından Mısır'ın devrimin eşiğinde olduğunu savunuyor. Ülkede yasadışı ilan edilmiş olan Müslüman Kardeşler'in de, bugüne kadar İslamcı bir görüntü sergilemeyen gösterilere desteğini açıkladığını kaydeden gazete, örgütün bu desteğinin göstericilerin sayısının da artması anlamına geleceğini belirtiyor.

Kraliyet Uluslararası İlişkiler Akademisi Chatham House'dan Maha Azam, ''Mübarek için yolun sonuna yaklaştığı'' görüşünde. ''Bugün olmasa en fazla bir kaç ay daha direnebilir Mübarek'' diyor Azam ve Mısır'ı 30 yıldır yönetmekte olan Mübarek'in karşısına rakipler çıkacağını kaydediyor.

Daily Telegraph'a göre, eğer polis gösterileri kontrol altına alamazsa o zaman Mübarek'in ordudan yardım istemekten başka seçeneği kalmayacak.

Aslında geleneksel olarak lidere sadakatleri konusunda tereddüt olmayan ordunun silahsız göstericilere karşı silahlı müdahalede bulunmakta gönülsüz davranabileceğini kaydediyor gazete ve Süveyş kentinde askerlerin göstericileri dağıtma emirlerine itaat etmediklerini aktarıyor.

Daily Telegraph başyazısında ise, ''Mısır'ın ihtiyacı olan reform, devrim değil'' diyor.

''Batı, huzursuz milyonlarca genç Arabın beklentilerinin karşılanmasına yardımcı olacak reformları için baskı kurmakta haklı. Ama ihtiyatlı olmalı. Baskıcı rejimler tarafından kontrol edilen çok sayıda Arap ülkesindeki İslamcı militan gruplar önlerine çıkacak her fırsatı istismar etmek için bekliyor. 1979'daki İran devrimi Şah'a karşı doğası laik olan bir protesto hareketi olarak başlamış, dünyanın en radikal İslamcı devletinin kurulmasıyla sona ermişti. Batı'nın Arap demokrasisini desteklerken, farkında olmadan radikal İslamcı güçlerin önünün açılmaması için tetikte olması gerekir.''

Ormanları özelleştirme planları

Guardian'da ise, İngiltere'de hükümetin ormanları özelleştirme planına ilişkin bir haber var.

Ülkenin mera ve ormanlarının özel şirketlere devredilmesi planlarının çevreciler ve orman alanların çevresinde yaşayanlar tarafından tepkiyle karşılandığını kaydeden gazete, hükümetin devleti küçültme hedefi doğrultusunda bu özelleştirmelere yerel halkın oluşturduğu toplulukların ve vakıfların da katılmasını istediğini yazıyor.

Ancak Guardian'ın ulaştığı bir rapor, bu hedefin gerçekleşebilir olmadığına işaret ediyor. Üstelik hükümetin özelleştirmeye katılacak ticari kurumlara teşvikler sağlamayı vaadettiği de haberdeki ayrıntılar arasında.

Dolayısıyla, aslında elde edilecek gelirin yine bu ormanları ticari bir kurum olarak işletecek şirketlere verilecek sübvansiyonlara harcanacağına dikkat çeken planın karşıtlarına, Kırsal Kesimi Koruma Kampanyası'nın Başkanı Shaun Spiers, ''mülkiyet değişiminin ormanların kalitesine, vahşi yaşamın çeşitliliğine ve halkın bu ormanlardan yararlanmasına zarar vermeyeceğine ilişkin uzun dönemli garantiler verilmesini istediklerini'' söyleyerek destek veriyor.

Chelsea'nin Torres ısrarı

Times'a göre, Liverpool, golcüsü Fernando Torres'i transfer etmek isteyen Chelsea'nin yaklaşık 50 milyon dolarlık teklifini reddettiklerini açıklamış.

''Futbolcumuz satılık değil'' diyor Liverpool, ancak habere göre, Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç yeni bir teklifle Liverpool'un kapısını çalabilir.

Torres'in kulüple sözleşmesi 2013'te doluyor.

Teniste rejim değişikliği

Avustralya'da devam eden tenis şampiyonasında, turnuva öncesi finalin favorileri olarak gösterilen Rafael Nadal ve Roger Federer'in elenmeleri de gazetelerin spor sayfalarında dikkat çeken haberlerden...

Guardian yazarı Kevin Mitchell, ''Federer kabullenmiyor, ama Djokoviç'in zaferi bir rejim değişikliğinin habercisi'' diyor.

''Federer ya da Nadal'ın olmadığı bir final, kortlarda yeni kuşak tenisçilerin beklenenden daha çabuk öne çıkmakta olduğu değerlendirmelerini güçlendiriyor. Bundan sonraki Nadal-Federer finalini izlemek için uzun süre beklememiz gerekebilir. Bugün finalde Novak Djokoviç'in rakibi olmak için mücadele edecek olan Andy Murray ve David Ferrer de ciddi tehdit oluşturuyorlar Sırp tenisçi için. Bu yeni bakış açısını anlamamız biraz zaman alabilir ama oyuncuların kendilerinin bir rejim değişikliğine kafa yordukları anlaşılıyor.''

''Djokoviç, Federer'i üç saat süren maçta set vermeden yenilgiye uğratırken müthişti. Kendisi, Murray ve Robin Soderling yeni kuşak tenisçilerin ilk başlarında, ama karşılarındaki zorluk bunu sürdürülebilir kılmak. Turnuvada bunu yapabileceklerinin kanıtlarını sergilediler. Federer ise, her ne kadar karşı çıksa da giderek daha yenilebilir görünüyor.''