Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırladığı afiş nedeniyle ırkçılıkla suçlanan siyasi parti UKİP’in son yapılan anketten birinci parti olarak çıkması basında öne çıkıyor.
Abone olBugün İngiltere basınında ağırlıkla dikkat çeken konular yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırladığı afiş nedeniyle ırkçılıkla suçlanan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi UKİP’in son yapılan anketten birinci parti olarak çıkması; Ukrayna’da devam eden gerilim ve Afganistan’da hayatını kaybeden İngiliz askerleri.
Bebeklik döneminden çıkıp okula çağına gelen öğrencilerin bir kısmının hala çocuk bezi kullandığını ortaya koyan bir araştırma da İngiliz basınında kendisine yer bulmuş.
The Times gazetesi manşetini UKİP’in İşçi Partisi seçmeninden alması beklenen oylara ayırmış. İşçi Partisi lideri Ed Miliband’ın yakın müttefiklerinden olan Lord Glasman’ın UKİP’in yükselişine dair değerlendirmelerini aktaran gazete, İşçi Partisi’nin artık “çok orta sınıf” kaldığı için seçmen desteğini UKİP’e kaptırdığını yazıyor. Lord Glasman, tekrar işçi sınıfının oylarını kazanmak için partinin yeni bir takım önlemler alması gerektiğini söylüyor. Glasman’a göre İşçi Partisi seçmeninin kendisini tamamen terk etmemesi için toplumun göçle ve refahla ilgili endişelerini dikkate almalı. Son yayınlanan bir ankete göre UKİP Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci parti.
Gazete Afganistan’da hayatını kaybeden 5 İngiliz askerine de birinci sayfadan yer vermiş.
The Times’ta dikkat çeken diğer haberler ise Güney Afrika’da Nelson Mandela’yı hapisten çıkaran hakim olarak bilinen ve apartheid rejiminin sona ermesinde oynadığı rol nedeni ile Mandela ile beraber Nobel Ödülü alan FW de Klerk, ülkenin tekrar ırkçılığa doğru gittiğini ancak bu sefer söz konusu olanın siyah ırkçılığı olduğunu söylüyor.
The Guardian gazetesi manşetini, kadın doğum kliniklerinde personel azaltma politikasının İngiltere’nin yüksek bebek ölümü ve beyin hasarı hızına olan etkisine ayırmış. Ülkenin önde gelen kadın doğum uzmanlarından biri olan Kraliyet Obstetrik ve Jinekoloji Okulu başkanı Dr. David Richmond’la yaptıkları bir söyleşiyi aktaran gazete, doktorun kaynaklar üzerinde kesintiye gidilmesinin yüksek ölüm ve beyin hasarı oranları ile bağı olup olmadığını sorusunun sorulabileceğini söylediğini yazıyor. Richmond’un aktardığına göre her yıl İngiltere’de neredeyse 300 bebek doğumda ya da doğumdan hemen sonra hayatını kaybederken, 1200 tanesi de beyin hasarı geçiriyor.
UKİP’in yükselişi The Guardian’ın da birinci sayfasında. Önde gelen siyasetçilerin yorumlarını aktaran gazete, son haftalarda partinin ırkçılıkla suçlandığı tartışmaların seçmen desteğini etkilemediğini yazıyor. Yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri için The Sunday Times gazetesinin yaptırdığı araştırmada UKİP yüzde 31 oyla İşçi Partisi’nin 3 puan önünde gözüküyor. Muhafazakar Parti’nin eski başkanlarından Lord Tebbit, UKİP’in Birinci Dünya Savaşı’ndan beri İşçi Partisi ya da Muhafazakar Parti dışında birinci olan ilk parti olarak tarih yazmasını beklediğini söyledi.
Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların ülkenin doğusunda alıkoydukları Avrupalı gözlemcileri basın mensuplarının karşısına çıkarması da The Guardian’ın birinci sayfasında.
The Financial Times da alıkonulan Avrupalı gözlemcilerin fotoğrafını birinci sayfasına çıkarmış. Alıkonulan gözlemcilerin ayrılıkçı grup tarafından “savaş esiri” olarak tanımlanması gazetenin öne çıkardığı ayrıntılardan.
Gazete ayrıca ABD ile Çin arasında karbon emisyonlarını azaltmak için başlatılan yeni tur görüşmelerin de gelecek için ümit verici olduğunu yazıyor. Gözlemcilere göre bu görüşmeler nerdeyse 20 yıldır devam eden iklim değişikliği görüşmeleri süresince en ümit veren gelişme.
The Daily Telegraph Afganistan’da hayatını kaybeden askerler manşetine taşırken, İngiltere’deki yüksek vergi oranlarının ülkenin girişimcilerinin küresel anlamda başarılı olmasının önüne geçtiğini de yazıyor. Politika Çalışmaları Merkezi’nin ortaya koyduğu bir analize göre Britanya milyarder işadamı çıkarmak konusunda dünyadaki ilk 10 ülkenin bile arasında değil.
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre yüzlerce okulda beş yaşını aşan çocukların bir kısmının altı hala bağlanıyor. Bu haber de The Daily Telegraph’ın sayfalarında kendisine yer bulmuş. Sky News’in Ulusal Eğitim Araştırmaları Fonu’na yaptırdığı araştırmada öğretmenler ve okul yöneticileri, yoğun çalışan ailelerin çocuklarına tuvalet eğitimi verecek zaman bulamadığını söylüyor. Araştırmaya katılan okul müdürleri ve yöneticilerinin yüzde 9’u geçtiğimiz yıl 5 ila 7 yaş arasındaki öğrencilerinden okula altı bağlanarak gelen olduğunu söylüyor.
The Independent gazetesi Vatikan’ın iki eski papayı aziz ilan etmesini öne çıkarırken, İngiliz hükümetinin uzun zamandır işsiz olanları tekrar ekonomiye katmak için katı kuralları devreye soktuğunu yazdı. Buna göre işsizlik ödeneklerinden faydalanmaya devam edebilmek için uzun zamandır işsiz olanlar ya her gün iş bulma kurumuna gelecekler, ya da altı ay gönüllü çalışacaklar.
Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Holokost’u modern tarihin “en iğrenç suçu” olarak tanımlaması da gazetede birinci sayfadan kendine yer buluyor. Abbas’ın sözleri İsrail Holokost’un 6 milyon kurbanını anarken geldi.