İngiltere gazetelerinde, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yankıları, Irak ve Afganistan'ın işgalinin maliyeti ve Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçıların saflarında savaşan Çeçen militanlar.
Abone olTimes gazetesinde yer alan "Göreviniz Bayan Merkel, AB'yi kurtarmak" başlıklı bir analizde, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde İngiltere ve Fransa'da AB karşıtı partilerin elde ettiği başarınının, Almanları, savaş sonrasında Avrupa haklarını birleştirme projesini sadece kendilerinin kurtarabileceğine ikna ettiği belirtiliyor:
"Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ikinci dönemi Euro'yu kurtarmaya çalışmakla geçti. 3. dönemini ise Avrupa Birliği'ni, Pazar günkü seçimlerde seçmenlerin yarattığı varoluşsal krizden çıkarmaya öncülük etmeye adayacak. Bu, Alman yorumculara göre İngiltere'de David Cameron, Fransa'da da François Holllande'ın iktidarını mahvetmeye başlayan Avrupa Birliği karşıtlığına pratik cevaplar bulmayı gerektirecek."
"Die Welt'e göre Avrupa'yı kurtarma görevi sadece Merkel'in değil Sosyal Demokrat Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in de omuzlarında olacak. Sağ ve sol Almanya'da nasıl birlikte çalışıyorsa, AB de Avrupa yanlısı partilerin "büyük koalisyonu"yla kurtulacak."
AB'nin geleceği
Times'ın başyazısında ise Avrupa Birliği'nin son 60 yılda yapılanları korumak için "daha az şey yapması" gerektiği savunuluyor. Yazıda şöyle deniyor:
"Aşırı uçtaki partilerin göreceli zaferinin olumlu yanı, AB'nin değişmesi gerektiğini söyleyen Başbakan David Cameron'ın işini kolaylaştıracak olması. Cameron 2015 seçimlerini kazanırsa, İngiltere'nin AB ile ilişkilerini yeniden müzakere edeceği sözünü vermişti. Özellikle seçimlerden sonra bu yolda yeni müttefikler kazanıyor."
"Avrupa Birliği küçülmeli. İş dünyasına ilişkin mevzuatta daha az söz hakkı olmalı. İnsanların serbest dolaşımı konusunda ulusal parlamentolara daha fazla yetki devretmeli. AB, kurulduktan sonra ana amaçlarından biri olan Avrupa'da barışı koruma görevini yerine getirdi. Ancak başka bir rol bulmakta zorlandı. Bu Euro'nun yaratılması ve anayasa yazmaya teşebbüs edilmesi gibi maceralarla sonuçlandı. Liderler şu basit mesajı almalı. Avrupa daha az şey yapmalı ve çok daha iyi yapmalı."
Yabancı düşmanlığı
Guardian gazetesinin manşetinde yer alan bir araştırma, İngiltere'de 2000 yılından sonra, ırkından dolayı kendilerine önyargılı bakıldığına inananların sayısının arttığına işaret ediyor.
Gazete, göçmenlere karşı hasmane tutum ve yaygın İslam düşmanlığının ırklar arası ilişkileri 20 yıl geriye götürdüğünü belirtiyor.
Guardian bu bulgularla göçmenlik ve Avrupa Birliği karşıtı söylemiyle İngiltere'de Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci parti olan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin zaferi arasında paralellik kuruyor.
Daily Telegraph gazetesi, "29 milyar sterlinlik başarısızlık" başlıklı haberinde bir düşünce kuruluşunun araştırmasına dayanarak Irak ve Afganistan'ın işgalinin İngiletere'ye 29 milyar sterline (yaklaşık 49 milyar dolar) mal olduğunu yazıyor.
Araştırmada, Irak'ın 2003'te işgal edilmesi, en az 100 bin Iraklının ölmesine, "terörün artmasına" ve iki milyondan fazla insanın mülteci durumuna düşmesine neden oldu:
"2006'dan bu yana İngiltere'nin Afganistan'ın Helmand vilayetindeki operasyonları, şiddetin tırmanmasına, uyuşturucu üretiminin artmasına yol açtı. Bu iki savaş, 1990'dan bu yana İngiliz birliklerinin katıldığı 10 askeri harekâtın en büyükleri. Bu harekâtlar, daha küçük çaplı, ancak başarılı dış müdahalelerin gölgede kalmasına neden oldu".
Çeçen savaşçılar
Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde, Çeçen militanların, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların saflarında savaştıkları belirtiliyor.
Gazete, bu gelişmenin Ukrayna'da krizi daha tırmandırabileceğini belirtiyor. Haberde özetle şöyle deniyor:
"Financial Times'ın Donetsk'te bölgesel hastanenin önünde konuştuğu altı Çeçen militan, kendilerinin ayrılıkçılara yardım etmek için bir hafta önce buraya gelen Çeçen birliğinde yer aldığını söyledi. Adının Selimhan olduğunu söyleyen 33 yaşındaki bir militan, 'Emri Başkanımız Ramazan Kadirov verdi. Çağırdılar biz de geldik" dedi, birliklerinin adının "Vahşi Tümen" olduğunu söyledi."
"Çeçenler, Ukrayna ordusunun Donetsk havaalanını geri almak için düzenlediği hava saldırısında gruplarından bir kişinin öldüğünü, dört kişinin de ağır yaralandığını anlattılar. Göğsünde büyük bir kurt dövmesi bulunan Muhammed adlı 30 yaşındaki bir militan ise, 'Adamlarımızdan birini öldürdüler. Ama bunu unutmayacağız. Kardeşimizin intikamını 100 kişiyi öldürerek alacağız' dedi."
"Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da Rus askerlerinin ayrılıkçılara yardım ettiği iddialarını reddediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Çeçenlerin ayrılıkçılarla aynı saflarda çalıştığı haberlerini, yabancı medyanın 'uydurması' olarak niteledi."
"Bu yetkili, 'Eğer bu kişiler Çeçense Rusya Federasyonu'nun vatandaşlarıdır. Biz vatandaşlarımızın nereye gittiğine karışamayız. Ama oraya askeri birlik göndermediğimiz konusunda sizi temin ederim' diye konuştu."
"Ancak Ukrayna'daki yetkililer, Çeçen militanların varlığının Kremlin'in bölgeyi istikrarsızlaştırma çabalarının kanıtı olduğunu belirttiler. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın "açık saldırganlığıyla" karşı karşıya olduklarını, Rusya'nın ülkelerine terör ihraç ettiğini öne sürdü."
"Bakanlığın açıklamasında 'bölgeye gönderilen teröristlerin Kremlin ve Rus özel kuvvetleri tarafından örgütlendiği ve finanse edildiğini kanıtlayacak bulgular var. Doğudaki güvenlik güçlerimiz iyi hazırlanmış, soyguna, işkenceye ve vatandaşlarımızı öldürmeye hazır Rus paralı askerleriyle karşı karşıya' dendi."