BIST 10.119
DOLAR 34,96
EURO 36,80
ALTIN 2.988,18
HABER /  GÜNCEL

28 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

Times gazetesinden Türkiye'de alkol satışına getirilen sınırlamalarla ilgili değerlendirme; Suriyeli isyancılara silah ambargosunun kaldırılması AB'yi böldü mü?; Suriye hükümetinin askeri kazanımlarında İran desteğinin etkisi.

Abone ol

Times gazetesi başyazılarından birini Türkiye'de alkol satışına sınırlama getiren son yasaya ayırmış.

Gazeteye göre alkol satışı ile ilgili yasa, ülkenin hangi yönde gittiğini gösteren kötü bir işaret.

Türkiye parlamentosunun yasayı bir tür acele ile geçirdiğini belirten gazete, bu yaz Türkiye'ye gidecek olup da rakıya özlem duyan İngiliz turistlerin çok endişelenmesi için büyük bir neden olmadığını ifade ediyor.

Ancak Times'a göre, Türkiye'nin laikliğini destekleyenlerin bu konuya ciddi yaklaşması gerekiyor çünkü bu adımlar gelecekteki başka kısıtlamaların habercisi olabilir.

Gazetenin başyazısından öne çıkan diğer bazı bölümler ise şöyle:

"Görünüşe bakılırsa, Türkiye'nin fazla içki içilmesinden daha acil sorunları var. Suriye savaşı Türkiye'nin güneydoğu sınırında insani bir yardımı acil hale getiriyor ve ülkedeki şiddetin Türkiye topraklarına sıçraması riski süreklilik taşıyor.

"Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, laik demokrasiye bir tehdit arz ettiği yolundaki iddialara verilecek hazır bir cevabı var. Başbakan tam bir demokrat olarak başarılı oldu ve artarda üç seçimle parlamentoda çoğunluğu elde etti ve her seçim başarısı bir öncekinden daha kesin oldu. Ayrıca, son elli yılda dört darbe yapmış olan ordu üzerindeki sivil otoriteyi artırdı." diyen Times gazetesi şöyle devam ediyor:

"Erdoğan iktidar sarhoşu mu?"

"Türkiye, belki Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tabanının bulunduğu Anadolu'daki camilerde olmasa bile İstanbul'daki üniversitelerde saygı duyulan açıkça laik bir anayasaya sahip olan yüzde 99'u Müslüman bir ülke. Bu yönetim biçimi, son iki yılda Arap Baharı'nın ardından ortaya çıkan rejimler için örnek gösteriliyor. Ancak kendisinin geleceği garanti altında değil. Avrasya'nın bu denge noktasında yükselen İslamcılık gerçek bir tehlike arz ediyor."

Times gazetesi, alkol satışına getirilen sınırlamaların amacının parti içindeki İslamcıları memnun etmek olabileceğini, ancak Erdoğan'ın güçlü konumu nedeniyle buna gerek olmadığını da savunuyor.

Gazeteye göre, Erdoğan'ın radikal dindarlara yönelmesinin nedeni, onlarla aynı fikirde olması.

Times, Başbakan Erdoğan'ın Batı'nın Suriyeli isyancılara askeri yardım için güvendiği oldukça başarılı bir siyasetçi olduğunu da kaydettikten sonra baş yazsını şöyle bitiriyor:

"Yetkileri artırılmış bir başkanlık arayışı ve gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi Erdoğan'ın iktidar sarhoşu olup olmadığının kritik testleri olacak."

AB Suriyeli isyancılara ambargoyu kaldırdı

Financial Times, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının dün gece saatlerinde Brüksel'deki toplantı sonucunda aldıkları, Suriye'deki isyancılara silah ambargosunu gevşetme kararı için, "AB, Suriye'ye ambargoyu gevşetmede bocalıyor" diyor.

İsyancılara silahlandırmak AB bloğunu böldü diyen gazete, İngiltere'nin isyancılara silah sağlama isteği karşısında diğer üye ülkelerin derin bir isteksizlik içinde olduğunu yazıyor.

Ancak, İngiltere ve Fransa Suriyeli isyancı grupları silahlandırma hakkını, bazı üye ülkelerin itirazına rağmen kazandı.

Gazete, Avusturya Dışişleri Bakanının gün içinde görüşmelerin başarısızlığa uğradığını açıkladığını ve İngiltere'nin durumundan duyduğu rahatsızlığı ifade ettiğini de yazıyor.

AB ambargosunun kaldırılmasına şiddetle karşı çıkan ülkeler arasında Avusturya'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti ve İsveç'i de sayıyor, Financial Times.

Gazete bu ülkelerin endişesinin, silah tedarik edilmesinin şiddeti artırması ve ağır silahların istenmeyen grupların eline geçmesi olduğunu da aktarıyor.

"Esad'ın kazanımlarında İran parmağı"

Daily Telegraph gazetesi ise İngiltere ve Fransa'nın, Batı yanlısı isyancılara silah verilmesinin, devrimin uluslararası cihatçılar tarafından ele geçmesini engelleyeceğine inandıklarını yazıyor.

Gazete, Suriye'deki çatışmalar konusunda incelediği bir askeri değerlendirmenin, ülkedeki çatışmaların uluslararasılaştığına işaret ettiğini de belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

"Batılı askeri değerlendirmeler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın son çatışmasının arkasında İran'ın Suriye'ye verdiği desteğin olduğuna işaret ediyor.

"Binlerce Suriye askeri, 150 kadar İranlı askeri danışmanın ders verdiği gizli kamplardaki eğitimlerinin ardından isyancılara saldırının başını çekiyor."

İngiltere'de camilere saldırı

Son olarak Independent gazetesinden, Londra'da bir askerin radikal İslamcı olduğu belirtilen kişiler tarafından satır ve bıçakla öldürülmesinin ardından camilere düzenlenen saldırı haberini aktaralım.

Gazete, İngiltere'deki Müslüman toplumun uyarılarına rağmen, aşırı sağcı grupların camilere düzenledikleri Molotov kokteylli saldırılara devam ettiklerini ve saldırıların toplam sayısının 10'u bulduğunu yazıyor.

Independent, İngiliz Savunma Birliği EDL adlı örgütün saldırının ardından yaşanan gerilimi tırmandırmak için yürüyüşler düzenlediğini belirtiyor.

Gazete bu arada, İngiliz polisinin, Woollwich semtindeki saldırının ardından, olayla bağlantılı olduğundan şüphelenilen ve gözaltına alınan kişilerin sayısının 10'u bulduğunu açıkladığını da aktarıyor.