BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,72
ALTIN 2.958,26
HABER /  GÜNCEL

28 Kasım İngiltere Basın Özeti

Çin'in yeni getirdiği hava savunma bölgesi kurallarıyla Asya'da tırmanan gerginlik, İran Cumurbaşkanı Hasan Ruhani'ye darbe tehdidi, Mısır'da gözaltına alınan kadınlara cinsel taciz ve bilimsel olarak da kanıtlandı: Para mutluluk getirmiyor.

Abone ol

Çin'in, Doğu Çin denizi üzerinde Japonya'nın hak iddia ettiği adaları da içeren bir alanı "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" ilan etmesiyle başlayan gerginlik İngiltere basınında geniş yer buluyor.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu bölgeye giren uçakların belirlenen kurallara uymaması halinde "acil savunma önlemleriyle" karşı karşıya kalacağını duyurmuştu.

Bakanlık, 'bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği, aksi halde Çin silahlı kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağı' belirtilmişti.

Japonya kararı tanımadığını açıklarken, ABD Pekin yönetiminin açıkladığı yeni hava savunma kurallarına meydan okuyarak, iki B52 bombardıman uçağını bölgede uçurdu.

'Çin'in güç gösterisine izin verilemez'

Çin ise bu uçuşları 'izlediğini' duyurdu. Konuyu başyazılarından birinde ele alan Independent Washigton'ın hamlesine destek veriyor. Ancak Japon Başbakanı Şinzo Abe'nin milliyetçi eğilimlerine de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"Washington'ın yaptığı doğruydu. Çin'in böyle bir güç gösterisi yapmasına izin verilemez. Pekin'in bir egemenlik iddiası varsa, bunun tek taraflı bir şekilde mecazi bir süngü göstererek değil, yasal olarak kanıtlamalı. Ancak Japonya'da göğsünü yumruklamaya fazla hazır görünüyor ve Abe zaman zaman rahatsız edici ölçüde milliyetçi eğilimler sergiliyor. ABD bölgesel dengeyi korurken, bu tür tavırları teşvik etmemeli. Çin'in ekonomik yükselişi kaçınılmaz olarak, dengeleri de bozdu. Pekin ve Tokyo'nun ülke dışında güç gösterisi yapmaları için içeride büyüyen bir baskı altında kaldığı bir ortamda ABD'yi Asya'da tehlikeli bir diplomatik görev bekliyor. Senkaku veya Diaoyu uzak adalar belki ama 21. yüzyıldaki en büyük jeopolitik problemlerden birinin çıkış noktası da olabilir."

Ruhani'ye darbe tehdidi

Times geçen haftasonu ülkesinin nükleer programı konusunda dünyanın başlıca güçleriyle uzlaşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin bir darbe tehdidiyle karşı karşıya kaldığını yazıyor.

Gazete, Cenevre'den tatmin edici bir uzlaşmayla dönülmemesi halinde, sertlik yanlılarının Ruhani'yi bir darbeyle devirmeyi planladığını söylüyor.

Cenevre'de günler süren yoğun müzakerelerin ardından varılan anlaşma uyarınca, İran nükleer tesislerinin daha sık denetlenmesine izin verecek, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin bir bölümünü durdurması, bunun karşılığında da yaptırımların hafifletilmesiyle Tahran'a yaklaşık 7 milyar dolarlık ekonomik rahatlama sağlanması öngörülüyor.

Times'ın haberine göre Cenevre görüşmelerinden önce bir dizi toplantı yapan üst düzey siyasetçiler ve güvenlik yetkilileri bir dizi toplantı yapıp, İranlı müzakerecilerin daha önce belirlenen "kırmızı çizgileri" geçmesi halinde olağanüstü hal ilan etmeyi planladı.

Bu şekilde görevi kötüye kullanmakla suçlanabilecek Ruhani'nin görevden alınması mümkün olabilecekti.

Ancak Times'a göre İran Dışişleri Bakanı'nın Cenevre'den Batılı güçlerin nihai çözüm için İran'ın uranyum zenginleştirme hakkını zımnen kabul ettiği bir anlaşmayla dönmesi üzerine bu plan boşa çıktı.

Haberde adı açıklanmayan İranlı bir kaynak da "Plan Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in plana destek vermesiyle boşa çıktı. Ancak muhafazakar kesimin ağır topları İran'daki değişimi önleme yolları bulmak için toplantılar yaptı." diyor.

Mısır'da gözaltında cinsel taciz

Times'ın dünya haberleri sayfalarında dikkat çeken bir başka haber de Mısır'daki gözaltılar.

Haberde geçen hafta Mısır Parlamentosu'nun üst kanadı Şura Konseyi'nin önünde, ordunun sivilleri yargılayabilmesini öngören anayasa değişikliğini protesto ederken gözaltına alınan 60 kişi arasındaki14 kadının güvenlik güçlerinin cinsel tacizine uğradığı ve gece geç vakitte çöle terk edildikleri belirtiliyor.

Gözaltına alınan kadın eylemcilerden Ayda El Kaşif de savcılığa götürülmelerinden sonra sivil giyimli 10 kişinin kadınlara saldırdığını anlatıyor. El Kâşif "Bizi sürükleyip dövdüler. Çünkü hala gözaltında olan erkekleri bırakıp gitmedik. Kadınlardan biri beş erkek birden dövdü" diyor.

Haberde gözaltındaki kadınların daha sonra bir polis kamyonuna bindirildikten sonra Kahire'deki birkaç karakola gittikleri ve sonunda kentin 10 kilometre dışındaki çölde terk edildikleri söyleniyor. Kadınların, birinin cep telefonunu saklamayı başarmasıyla kurtulduğu kaydediliyor.

Times'ın haberinde önceki dün de İskenderiye kentindeki bir mahkemenin, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle aralarında yedi küçüğün de bulunduğu 21 kadını 11'er yıl hapse çarptırdığı vurgulanıyor.

'Para mutluluk getirmiyor'

Independent'ta paranın mutluluk getirmediğini bilimsel olarak da kanıtlayan bir araştırma haberleştirilmiş.

İngiltere'deki Warwick Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası arttıkça, mutluluk da artıyor. Ancak bunun da bir sınırı var.

O sınır da yıllık 22,100 sterlin yani yaklaşık 71 bin lira.

Bu sınır aşıldıktan sonra yaşam kalitesi beklentileri büyüyor ve büyük beklentiler de genelde hayalkırıklıklarına ve mutsuzluğa yol açıyor. Ancak araştırmanın yazarlarından Eugenio Proto eşitlik faktörüne de dikkat çekiyor.

Proto "Komşunuzun sizden çok çok daha zengin olduğunu düşünün. Onunla yarışma arzunuz gerçekçi olmaz. Dolayısıyla, en mutlu ülkelerin Danimarka, İsveç ve Finlandiya gibi dünyanın en eşit ülkeleri olması sürpriz değil" diyor.