Financial Times, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK yasasını imzalamasıyla ilgili haberinde 'Erdoğan ile Gülen arasındaki mücadelenin devletin kurumlarına zarar verdiğini" yazıyor. Guardian'a göre Rusya'nın Ukrayna'dan intikam almak için çok seçeneği var.
Abone olFinancial Times gazetesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik yapan yasa tasarını onaylamasıyla ilgili haberinde yargıçların yeni bir baskıyla karşı karşıya olduğunu yazıyor.
Gazetenin haberinde özetle şöyle deniliyor:
"Abdullah Gül, karşıtlarının Türk yargısının bağımsızlığını tehdit edeceğini söylediği yasal düzenlemeyi imzalarken, hiddetli bir savaş ülkenin kurumları üzerinde iz bırakmaya başladı. Bazı kesimler Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin, devlet içindeki düşmanlara karşı elini güçlendirmeye çalışırken Türk kurumlarının bağımsızlığını ortadan kaldırmakta olduğunu söylüyor.
'MİT Polis'ten daha sadık'
"Avrupa Komisyonu yasayla ilgili kaygılarının "çok iyi bilinmekte" olduğunu ve buna ilişkin değerlendirmenin Türkiye'nin ilerleme raporuna yansıtılacağını açıkladı.
"Erdoğan, bu yasanın Gülen hareketinin yargıya sızmasını önlemek için gerekli olduğunu söylüyor. Erdoğan, ailesini de soruşturan yolsuzluk soruşturmasını durdurma arzusunu ortaya koydu. Bu çabaya paralel olarak bu soruşturmadan sızan bilgilerin internete konmasına yasak getirdi."
"Parlamento ayrıca Türk istihbarat servisinin yetkilerini artıran bir başka yasal düzenlemeyi değerlendiriyor. Erdoğan, MİT'i, Gülen hareketinin güçlü bir etkisi bulunan polis teşkilatından daha sadık görüyor. "
Rusya'nın Ukrayna'daki seçenekleri
Guardian gazetesi, Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili haberinde Kırım bölgesinde gerilim tırmanırken, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in, Rus silahlı kuvvetlerine 'yeni hükümete gözdağı vermek amacıyla alelacele' Batı Rusya'da tatbikat yaptırma kararı aldığını yazıyor.
Gazete Rusya Savunma Bakanlığı'nın tatbikatın Ukrayna'daki siyasi gelişmelerle bağlantısı olmadığını açıkladığını belirtiyor ancak bu kararın iki haftadır Moskova'nın Ukrayna'daki etnik Rusların haklarının çiğnendiği yolundaki açıklamaları izlediğini aktarıyor.
Aynı gazetede yer alan Luke Harding imzalı bir yorumda, Putin'in Ukrayna'ya ağır bedel ödettirecek bir intikama girişebileceği belirtiliyor. Analizde özetle şöyle deniyor:
"Ukrayna sınırında tatbikat kararına rağmen, bu Rusya'nın askeri müdahale planladığı anlamına gelmiyor. Bu olası bir senaryo değil ancak, Rusya'nın işgale girişmeden Ukrayna'da sorun yaratmak için pek çok seçeneği var."
"Bunlardan en aşikâr olanı Kırım'daki ayrılıkçı güçleri teşvik etmek. Rusya'nın en güçlü denetim aracı ekonomik. Avrupa Dış İlişkiler Komisyonu'ndan Andrew Wilson'ın söylediği gibi ekonomik iflasın eşiğinde. Yabancı rezervler hızla azalıyor, Ukrayna parası Amerikan doları karşısında hızla düşüyor. Bunun sonucu olarak Ukrayna ekonomisi büyük bir mali kara delikle karşı karşıya. Putin Aralık'ta Ukrayna'da 15 milyar dolarlık tahvil alma sözü vermiş, bu ülkeye sattıkları gaza da yüzde 30 indirim yapmıştı."
Bunun karşılığında devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Avrupa Birliği'yle ticari işbirliğini imzalamaktan vazgeçmişti. Protestoları da bu karar başlattı. Rusya şimdiye kadar Ukrayna'ya kredinin 3 milyar dolarını verdi. Şimdi geri kalanını vermeyecek. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF yardım sözü verdi ancak ilk yardım dilimi Mayıs'taki yeni hükümete yetişecek. Bu süre zarfında Ukrayna iflasa doğru sürüklenecek. Rusya'nın en büyük silahı gaz. Rusya Ukrayna'dan 2013 ve 2014 için 1,6 milyar dolara ulaşan alacağını isteyebilir."
"Ama bunun karşılığında Ukrayna'nın da kozları var. Avrupa'ya giden Rus doğalgazının yüzde 60-80'i Ukrayna toprakları üzerinden geçiyor. 2009'daki krizde, Avrupa'ya enerji sevkiyatı kesintiye uğramış, Gazprom'un itibarı zedelenmişti. Ayrıca Ukrayna'nın iflası Rus yatırımlarına da zarar verebilir. Zira Rus bankaları Ukrayna'da savunma, tarım ve nükleer teknolojiye yüklü miktarda para yatırmış durumda"
'Chelsea avantajlı dönüyor'
Şampiyonlar Ligi ikinci turunda Chelsea ile Galatasaray'ın 1-1 berabere kaldığı maç, İngiliz gazetelerinin spor sayfalarında geniş yer buluyor.
Times gazetesi, Torres'in golünün İngiliz futbolunun Avrupa'daki geri çekilişini durdurduğunu, ancak Jose Mourinho'nun takımının çeyrek final için rövanş maçına çıkacağı Stamford Bridge'te daha işi olduğunu yazıyor.
Times, Galatasaray'ın burada dünyanın en pahalı futbol takımı karşısında en büyük silahının Drogba olacağını belirtiyor.
Independent gazetesi, beraberliği bozacak birçok fırsatı kaçırmasına rağmen gelecek ayki rövanş için avantajlı olarak geri döneceğini ve maçı alacağına inandığını aktarıyor.
Daily Telegraph'ın maçla ilgili yorumundaysa Chelsea'nin Torres'in golünün üzerine asılabilecekken konsantrasyonu eksikliği yaşadığını ve Galatasaray'ın güçlü bir oyun sergilediğini belirtiyor.