BIST 9.728
DOLAR 35,22
EURO 36,81
ALTIN 2.980,10
HABER /  GÜNCEL

27 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

Lübnan'da Hizbullah bölgesine saldırı, Suriye savaşının bölgeyi tehdidinin son işareti mi?; Londra'daki asker cinayetinde istihbarat örgütünün hatası mı var?; FT:'den Hüsnü Özyeğin söyleşisi

Abone ol

İngiliz gazeteleri Lübnan'da Hizbullah'ın kontrolündeki bir bölgeye düzenlenen roket saldırısını, Suriye'deki çatışmanın bölge ülkelerine sıçrama riskinin bir başka göstergesi olarak değerlendiriyor.

Times gazetesi başyazılarından birinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın şiddetine karşı uluslararası toplumun etkin bir şekilde karşı koymaması durumunda, çatışmanın diğer ülkeleri tehdit edeceğini yazıyor.

Gazete, İsrail'in resmi olarak kabul etmemekle birlikte Suriye'yi bombalamasını, Türkiye'nin Suriyeli mültecileri kabul etmesinin yanı sıra, Reyhanlı'da bombalı saldırı yaşamasını da Suriye'deki çatışmanın bölge ülkelerini içine çekmesinin örnekleri olarak sunuyor.

Suriye savaşının Lübnan'a sıçraması

Daily Telegraph gazetesi ise, Beyrut'un Hizbullah kontrolündeki bölgesine saldırının arkasında, henüz üstlenmemiş olsalar bile muhtemelen Suriyeli Sünni isyancıların olduğunu duyuruyor.

Saldırının, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Suriye rejimini desteklediği açıklamasından birkaç saat sonra meydana geldiğinin altını çizen gazete, Suriye'nin Sünni isyancılarının, Hizbullah savaşçılarının Suriye ordusu ile birlikte çarpışmasına tepki duyduklarını aktarıyor.

Gazete ayrıca, adını açıklamadığı ancak bilgi sahibi olduğunu belirttiği bir kaynağının Hizbullah lideri Şeyh Nasrallah'ın hareketini Suriye'deki çatışmadan uzak tutmaya çalıştığını ancak Hizbullah militanlarının İran'ın talimatının ardından Suriye'de çatışmalara dâhil olduklarını söylediğini de vurguluyor.

Lübnan'ın Suriye'deki çatışmadan etkilenen tek komşu ülke olmadığını belirten Guardian gazetesi ise, İsrail, Ürdün, Türkiye ve Irak'ın da Suriye'nin istikrarsızlaştırıcı etkisi altında olduklarını yazıyor.

Ürdün'ün yaklaşık 500 bin mülteciye kucak açtığını, Irak'ın ise son yılların en şiddetli mezhep çatışmalarına sahne olmasının arkasında Suriye'deki çatışmayı gördüğünü belirten Guardian da, İsrail'in Suriye'yi bombalayarak ve Türkiye'nin ise Reyhanlı'da bombalara hedef olarak çatışmaya dahil olduklarını ifade ediyor.

"MI5'ın hatalarını bilmeliyiz"

İngiltere gazetelerinin asıl gündemini ise, Londra'da bir askerin radikal İslamcı olduğu belirtilen bir kişi tarafından öldürülmesinin yankıları oluşturuyor.

Independent gazetesi, Woolwich semtindeki saldırının zanlısının Somali'deki eş-Şebab örgütüne katılması şüphesiyle Kenya'da tutuklandığı sırada, İngiliz iç istihbarat örgütü MI5 tarafından muhbir olarak işe alınmak istendiğini öne çıkarıyor.

İşkenceye uğradığını iddia etmesinin ardından Kenya'da serbest bırakılan zanlının bu ülkede İngiliz büyükelçiliğinin yardımından yaralandığı da aktarılıyor.

Zanlının bir akrabası Independent'a, MI5'ın İslamcı gruplara sızması için yaptığı baskının Michael Adebolajo'yu zorlamış ve yaptığı eyleme itmiş olabileceğini ifade etmiş.

Konuyu başyazısında ele alan Daily Telegraph gazetesi ise, MI5 asker cinayeti konusunda hatalar yaptıysa bunu bilmemiz gerekli diyor.

MI5'ın İngiltere'deki birçok saldırıyı engellediğini ve radikalleşen kişilerin tek başına düzenledikleri saldırıların önüne geçmenin zorluğunu kabul ettiğini belirten gazete, el-Kaide ile bağlantılı bir örgüte girme şüphesiyle Kenya'da tutuklanan ve İngiltere'ye sınır dışı edilen bir kişinin daha yakından izlenmemesinin anlaşılması zor bir durum olduğunu savunuyor.

FT: Hüsnü Özyeğin söyleşisi

Financial Times gazetesinin pazartesi söyleşisinin bu haftaki konuğu Türkiye'den Fiba Grubu kurucusu Hüsnü Özyeğin.

Yazının başında, Özyeğin'in, "İyi yönetimi olan ve parası olan şirketler vardır. Parayı her zaman bulabilirsiniz ancak iş dünyasında başarının anahtarı yönetimdedir" dediği aktarılıyor.

Forbes dergisi tarafından son yıllarda birkaç kez Türkiye'nin en zengin kişisi olarak gösterilen, bu yıl ise 3.1 milyar dolarlık tahmini varlıkla ülkenin üçüncü en zengin kişisi olan Özyeğin, gazeteye üniversite ve kız öğrenci yurtları gibi vakıf yatırımlarından da söz ediyor.

Özyeğin, dış ülkelerdeki yatırımları için izlediği formülü ise, "Küçük başla ve çevreyi tanı" olarak özetliyor ve Rusya'da 10 milyon dolar, Hollanda'da 4 milyon euro ile başlamasını örnek veriyor.

Söyleşide, 32 yaşında Mehmet Emin Karamehmet'e ait Pamukbank'ın genel müdürü olan Özyeğin, Harvard Business School'a giden ikinci Türk olduğu bilgileri de aktarılıyor.

"Iraklılar savaşı geride bırakamıyor"

Son olarak Guardian gazetesinde, John Pilger'ın Irak savaşı ile ilgili yazısını aktaralım.

Pilger, İngiltere'nin Irak savaşını geride bıraktığını ancak Iraklıların böyle bir şansı olmadığını yazıyor.

Irak'ın artık haber olmadığını belirten Pilger, ülkede tek bir günde 57 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu ölümlerin Londra'daki asker cinayetinin yanında haber değerinin bile bulunmadığının altını çiziyor.

Pilger, Irak savaşının ilk bakışta görünmeyen etkilerine de dikkat çekip, Basra'daki bir doktorun, "Savaştan önce ayda ancak iki üç kanser hastamız olurdu. Şimdi ise her ay 30-35 kişi kanserden ölüyor" dediğini de aktarıyor.