BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

27 Haziran 2013 İngiltere Basın Özeti

Brezilya'daki gösterileri düzenleyen gruplar arasında 'idelojik ayrışma', siyasi gerginlik yaşayan Mısır'daki Selefi hareketin tutumu, Kaddafi'nin suikast korkuları ve 'Erkekler çekici kadınlara neden bakıyor?'

Abone ol

Guardian'ın dünya haberleri sayfalarında Brezilya'daki hükümet karşıtı protestoları organize eden gruplar arasındaki ayrışma ele alınıyor.

Gazete, rakip grupların sokak hareketinin yönelmesi gereken siyasi yön konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu kaydediyor.

Jonathan Watts imzalı haberde, eylemleri başlatan solcu gruplarda, muhalefet partilerinin eylemleri gasp edip, gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'i karşı bir platform olarak kullandığı şüphesi bulunduğu belirtiliyor.

Watts ideolojik ayrışmaya örnek olarak, bazı grupların sosyal adalete ve favela adı verilen gecekondu semtlerinde koşulların düzeltilmesine odaklanılmasını istemesini, bazılarının da vergi kesintileri ve yolsuzluklarla mücadele taleplerine odaklanmasını gösteriyor.

Guardian Muhabiri, geçen haftaki yürüyüşlerin başarısının önemli bir nedeninin de, organizatörlerin siyasi partilerle ilişkilendirilmeyi reddetmesi olduğunu vurguluyor. Haber şöyle sona eriyor;

"Şu ana dek yürüyüşlerin çoğunluğu kent merkezleri ya da futbol statlarının yakınlarında orta sınıftan gelen öğrencilerce yapıldı. Ama önceki gün Rio'da iki favela topluluğu da yürüdü. Önümüzdeki günler protestoların ne şekilde devam edeceğini, büyüyüp büyümeyeceğini gösterecek. Dikkatlerse Rio'daki Konfederasyon Kupası finalinde olacak"

Mısır'daki Selefiler'in tutumu

Financial Times, Mısır'da Mursi yanlıları ve karşıtları arasındaki gerilimin bu haftasonu yapılacak gösterilerle çatışmaya dönüşebileceğini belirtirken, ülkenin önde gelen siyasi gruplarından radikal İslamcı Selefi Nur Partisi'nin tutumunu ele alıyor.

Gazete, geçen yılki genel seçimde parlamentonun dörtte birini ele geçiren Nur Partisi'nin 'siyaset oyununu ve hükümetin işleyişini öğrenirken' kenarda kalmayı tercih ettiğini belirtiyor. Haber-analiz şöyle devam ediyor;

"Müslüman Kardeşler'in hâkimiyetindeki Muhammed Mursi hükümeti iktidardaki ilk yılında bocalarken, Nur Partisi ve diğer Selefi gruplar hükümette çeşitli pozisyonlar aldılar ve büyük ölçüde halkın öfkesinden uzak kalmayı başardılar. Hatta bazen liberal muhalefet ve cumhurbaşkanlığı arasında arabuluculuk yaptılar. Nur Partisi aynı zamanda liberallerin tersine, bu yıl ya da gelecek yıl başında parlamento seçimi yapılacağını hesaba katarak, ülke çapında güçlü bir siyasi şebeke kurdu"

Haberde görüşlerine yer verilen bölge uzmanı Şadi Hamid'in analisi ise şöyle ;

"Nur Partisi ve genelde Selefiler sürpriz bir şekilde bilgili ve sezgili siyasi oyuncular oldular ve bu işi çabucak öğrendiler. Parlamento seçimleri öncesi kendilerini çok etkin bir şekilde konumlandırıyorlar. Kendilerini Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partisi'nin İslamcı bir alternatifi olarak ortaya koyuyorlar. Selefiler, İslamcılara oy vermek isteyen ama Mursi'den hayal kırıklığına uğrayan kitleler için hazır bekliyor"

Yenilenebilir enerjide büyüme

Financial Times'ta dikkat çeken bir diğer haber de, kalkınmakta olan ekonomilerin öncülüğünde, dünyanın enerji üretim alışkanlıklarında görülen değişiklikle ilgili.

Uluslararası Enerji Kurumu'nun açıklamasına göre 2016'ta yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik miktarı, doğalgazla üretilen elektrik miktarını geçecek.

Kuruma göre üç yıl içinde dünya çapında yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin oranı yüzde 24'e çıkacak.

Kuruluş, yenilenebilir enerjideki büyümenin, başta Çin olmak üzere, kalkınmakta olan ekonomilerin su, rüzgâr ve güneş enerjisine yönelmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Ancak kurumun Yönetim Kurulu Başkanı Maria van der Hoeven, yenilenebilir enerjideki büyümeye karşın karbon salımları düşmediği takdirde, termik santrallerin küresel ısınma tehdidinin devam edeceğini belirtiyor.

'Kaddafi mektuplara dokunmuyordu'

Independent'ta devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin psikolojisine ışık tutan bir haber yer alıyor.

Haberde milisler tarafından öldürülen Kaddafi'nin mürekkebinde zehir olabileceği gerekçesiyle, kendisine gönderilen hiçbir mektuba dokunmadığı kaydediliyor.

Kaddafi'ye özel bir uçak satılmasında hak ettiği 6,5 milyon sterlinlik komisyonu alamadığı iddiasıyla, Ürdünlü bir işkadınının İngiltere'de Suudi Kraliyet ailesinin bir üyesine açtığı davada dile getirilen bilgilere göre, devrik lider suikast korkusuyla belgelerin orijinallerine değil, kopyalarına dokunuyordu.

Erkekler çekici kadınlara neden bakar?

Daily Telegraph'ta, erkeklerin neden çekici kadınlara bakmaktan kendini alamadığını açıklayan bir araştırma haberi var.

İskoçya'daki Stirling Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, erkeklerin güzel kadınlara bakma eğilimi evrimden kaynaklanıyor.

Kadınlar aşina oldukları erkekleri çekici bulurken, erkeklerin tanımadıkları kadınları tercih ettiği belirtiliyor.

Bunun da erkek atalarımızın olabildiğince çok kadınla yatarak, genlerini aktarma güdüsünden kaynaklanabileceği vurgulanıyor.

Kadınlarınsa çocuklarına bakabilecek, güvenilir eşler aramaları nedeniyle, kendilerine aşina erkekleri tercih ettiği söyleniyor.

Araştırmada, erkek ve kadın gönüllülere çeşitli yüz resimleri gösteriliyor ve ne ölçüde çekici bulduklarını söylemeleri isteniyor.

Daha sonra da, başta gösterilen resimlere yeni resimler eklenerek bir kez daha puan vermeleri talep ediliyor.

Erkek gönüllüler daha önce gördükleri kadın yüzlerini, yeni gördükleri yüzlere göre daha az çekici buluyor.

Araştırmada gönüllülere aynı zamanda, gördükleri fotoğraflardaki yüzlerin, eşlerinin yüzlerine ne kadar benzediği soruluyor.

Erkekler, eşlerine en az benzeyen yüzleri, en çekici yüzler olarak değerlendiriyor.