BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.822,06
HABER /  GÜNCEL

27 Haziran 2011 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinden seçtiklerimiz: İngiltere'de yaklaşan büyük kamu çalışanları grevi; CIA sitesini vuran hacker grubu dağıldı; Ahmedinejad'ın ABD'siz Afganistan planı.

Abone ol

İngiltere gazeteleri 30 Haziran günü yapılması planlanan büyük kamu çalışanları greviyle ilgili haber ve yorumlara geniş yer ayırıyor.

Guardian ve Independent gazeteleri manşetten duyurdukları haberlerinde, öğretmenler sendikasının İngiltere eğitim bakanının baskısına rağmen greve gitmekte kararlı olduğunu yazıyor.

Eğitim Bakanı Michael Gove'un, "Öğretmenler 'militan' bir şekilde greve çıkarak mesleki saygınlıklarını riske atıyor, buna karşı öğrenci velileri grevi kırıp okulları açık tutmak için gönüllü olabilir" yolundaki sözlerinin sendikaların sert tepkisine yol açtığını belirten Guardian, genellikle daha az radikal tutum sergileyen Öğretmenler Birliği'nden (ATL) Mary Bousted'ın Bakan Gove'un fikrini "saçma ve bakan olarak yetersizliğinin bir başka örneği" olarak değerlendirdiğini yazıyor.

İngiltere’de 750 bin kamu çalışanının eşgüdümlü grevi

750 bin kamu çalışının katılması beklenen eşgüdümlü grevde İngiltere çapında okulların yüzde 40'ında ders görülmeyeceğini yazan Independent da, kabinedeki bazı bakanların, eski İngiltere başbakanı Margaret Thatcher zamanından beri değiştirilmeyen sendika yasalarında bu grevle birlikte değişikliği düşünebileceklerini yazıyor.

Daily Telegraph gazetesi ise konuya bir başka açıdan yaklaşıyor ve Eğitim Bakanı Gove'un okullarını iyi notlarla bitiren öğrencilere, öğretmen olmak istemeleri durumunda yaklaşık 30 bin dolar burs verilmesi önerisini manşetine taşıyor.

Gazeteye göre Gove'un önerileri arasında bulunan özelleşmiş öğretmen okulları "ortodoks sol görüşlüler" olarak nitelediği öğretmen yetiştiren kadronun etkisini azaltabilir.

Daily Telegraph, binlerce öğretmenin greve çıkmaya hazırlandığı bir dönemde, bu tür adımlarda geç bile kalındığı görüşüne de yer veriyor.

İngiltere'de ordu ile başbakanlık arasındaki gerginlik

Financial Times gazetesi, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın askeri harcamalardaki kesintileri ve bununla bağlantılı olarak Libya operasyonu sorgulayan üst düzey hava ve deniz kuvvetleri yetkililerine geçen hafta yönelttiği sert eleştirileri başyazısında değerlendiriyor.

David Cameron'ın komutanlara "konuşmayı bana bırakın ve savaşmaya bakın" dediğini hatırlatan gazete, başbakanın silahlı kuvvetlerin kaygılarında gerçeklik payı olabileceğini düşünmesine rağmen rahatsız olmakta haklı olduğu yorumunu yapıyor ve şöyle devam ediyor:

"Generallerin kendilerine verilen görevleri yerine getirme konusunda kaygıları varsa bunu kamuya açık bir şekilde değil özel olarak bildirmeleri gerek. İngiltere'nin üst düzey subayları, son yıllarda, kamuoyuna seslenmeye çok hevesliler. Bu yolla mesleklerine duyulan saygıyı kullanabileceklerini düşünüyorlar."

CIA sitesini vuran hacker grubu: Oyun bitti

Times gazetesi, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Amerikan Senatosu, İngiltere Organize Suçla Mücadele Ajansı gibi kurumların internet sayfalarına başarılı saldırılar düzenlediğini belirten LulzSec adlı hacker grubunun kendisini dağıttığını yazıyor.

Yalnızca altı bilgisayar korsanından oluşan ekip, şirketlere ve hükümetlere ait web sitelerinde "sadece bunu yapabildikleri için" 50 gün boyunca aksamalara yol açıp bu kurumları teşhir ettiklerini duyurdu.

Grup kendisini "korsan ninjalar" olarak da niteliyor ve internet sohbet dilinde gülmek anlamına gelen "Lulz" adını kullanıyor.

Guardian gazetesi ise, hacker grubundan 'Whirlpool' olarak bilinen bir kişinin BBC'ye "Belirli bir noktada daha ciddi işlere yönelik operasyonlar yapmak durumunda kalabiliriz" dediğini de aktarıyor.

Guardian'ın görüşlerine başvurduğu eski bir hacker olan güvenlik danışmanı Kevin Mitnick, daha büyük olan Anonymous adlı hacker grubunun bir kolu olduğu düşünülen LulzSec'in etkinliğine devam ettikçe yakalanma riskinin artacağını düşünerek faaliyetlerine son vermiş olabileceği görüşünde.

Anonymous adlı grup, destekçilerini daha politik saikler üzerinden saldırılar düzenlemeye çağırırken, LulzSec adlı grup ise kendilerini harekete geçiren şeyin, "ham ve kesintisiz bir heyecan, eğlence ve anarşi atmosferinden" çok da başka bir şey olmadığını kabul ediyor.

"ABD hazırlıksız olduğu bir siber savaşla karşı karşıya"

Financial Times gazetesinde bir yorum kaleme alan Thomas Wright ise CIA, IMF ve Citibank bilgisayar sistemlerine yapılan hacker saldırılarının ABD'nin hazırlıksız olduğu bir siber savaş tehdidiyle karşı karşıya olabileceğini gösterdiğini yazıyor.

Obama'nın hükümetler tarafından desteklendiği düşünülen siber saldırıları bir savaş olarak nitelediğini belirten Wright, bu nitelemenin sonunda siber saldırıları düzenleyenlere karşı konvansiyonel silahların dahi kullanılabileceğini ifade ediyor.

Wright'a göre bu "iki yüzlü bir politika" çünkü ABD kendi hükümetine yapılan saldırıları "savaş eylemi," kendi hükümetinin yaptığı siber saldırıları ise "casusluk olarak niteliyor" diyor.

Financial Times'taki yorum yazısında son olarak, ABD'nin siber saldırılarla mücadele etmek için kendi kurumlarının yürüttüğü saldırıları da aynı şekilde değerlendirmesi ve sonrasında diğer hükümetlerle saldırmazlık anlaşması imzalaması gerektiği belirtiliyor.

"Ahmedinejad ABD'nin bırakacağı boşluğun hesabını yapıyor"

Independent gazetesinin deneyimli kalemi Robert Fisk, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın "terörle mücadele" konferansında, Afganistan, Irak ve Pakistan liderlerini etkilemeye çalıştığını yazıyor.

Fisk, Tahran'da bu hafta sonu yapılan "terörle mücadele" konferansına bir ayna tutulup bakıldığında oturmuş Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrasındaki olasılıkları değerlendiren üç adam görüleceğini söylüyor.

Bu kişiler Ahmedinejad'la birlikte, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Fisk'e göre.

İranlı yetkililerin ABD'nin Afganistan'ı kendi haline bırakabileceği yargısına kavuşmakta olduğunu belirten Fisk, İran'ın Amerikalıların olmadığı bir Afganistan'la nasıl birlikte yaşayacağının planını yaptığını da ifade ediyor.

Fisk, Suriye ile ilgili soruları geçiştirmeye çalıştığını belirttiği İranlı yetkililerin, Esad'ların başta olmadığı bir Suriye ile yaşamanın planlarını da yapması gerektiğini savunuyor.

Pakistan İngiliz askeri eğitmenlerini sınır dışı etti

Guardian gazetesi Pakistan askerlerini Taliban ve El Kaide ile savaşta eğitmek için ülkede bulunan bir grup İngiliz eğitmenin Pakistan'dan sınır dışı edildiğini duyuruyor.

Gazeteye göre bu, Usame Bin Ladin'in ABD güçleri tarafından öldürülmesinin ardından Amerika ile Pakistan arasındaki gerginliğin dolaylı bir sonucu olabilir.

Guardian, İngiltere'nin Pakistan’la ilişkilerinin Amerika'dan daha yakın olmasına rağmen, Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra kamuoyu baskısı altında kalan Pakistan hükümetinin yabancı müttefiklerden bağımsızlığını sergilemek zorunda hissetmiş olabileceği yorumunu da yapıyor.