BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,99
ALTIN 3.002,58
HABER /  GÜNCEL

27 Ekim İngiltere Basın Özeti

İngiltere'nin 13 yılın ardından Afganistan'da sona eren misyonu; dördüncü cihatçı cenazesinin kaldırıldığı İngiliz kenti Portsmouth, İsrail-Amerikan ilişkilerinde yaşanan 'bir kriz' ve İtalyan bankacılık sektöründeki kırılganlığa dikkat çeken rapor.

Abone ol

Savaşa değdi mi?

İngiltere'nin Afganistan'da son eren misyonu, gazetelerinin ön sayfalarında dikkat çeken ortak konu.

Daily Telegraph, Camp Bastion üssünde İngiltere bayrağını gönderden indiren askerlerin fotoğrafı yanında, ''Uzun bir savaş sessizce sona erdi'' diye yazıyor.

Gazete, orta sayfasında 2001'den 2014'e dek süren Afganistan operasyonunda ölen 453 askeri adları ve fotoğraflarıyla sıralayarak anıyor.

Ancak bu askerlerden birinin annesi olan Patricia Quinlan, Daily Telegraph'a ''Oğlumun hayatına değmezdi, yazık oldu.'' diyor.

Times gazetesinin Afganistan tahlili de çok farklı değil. ''Yüzlerce can verildi, milyarlar harcandı, ama Afganistan'a barışın geldiğinin işareti yok'' diyor gazete.

Kobani'den gelen cenaze

Guardian'ın bugün Afganistan'ın yanısıra manşete çıkardığı bir başka yer, Portsmouth.

İngiltere'in güney sahilindeki bu liman kentini özel kılan neden ise, Suriye'de IŞİD'in yanında savaşırken ölen dördüncü bir genç cihatçının da Portsmouth kentinden geldiğinin ortaya çıkması.

Guardian, donanma üssüne ev sahipliği yapan Portsmouth'taki Bangladeş kökenli toplum üzerinde Müslüman gençlerin radikalleşmesine çözüm bulunması yönünde baskının arttığını bildiriyor.

Gazete, 19 yaşındaki Mıuhammed Mehdi Hasan'ın Kobani'de Kürt güçlerine karşı çarpışırken öldüğünün bu haftasonu Portsmouth'taki ailesine bildirildiğini aktarıyor.

Guardian, ölen gencin Suriye'ye Portsmouth'tan beş arkadaşıyla birlikte seyahat ettiğini belirtiyor.

Gazeteye göre şu ana kadar bu altı kişilik gruptan dördü IŞİD için savaşırken öldü, bir tanesi geri döndüğü İngiltere'de hapis yatıyor, birinin ise halen Suriye'de savaştığı düşünülüyor.

Guardian'ın daha içeriki sayfalarında ise Nijerya'da radikal İslamcı örgüt Boko Haram'ın kaçırdığı genç kızların başından geçenler anlatılıyor.

Boko Haram'ın tutsakları

Boko Haram'ın genç kızları tuttuğu kamplardan kurtulmayı başaranlar, ''Şiddet, terör, tecavüz ve psikolojik işkenceye'' maruz kalıyorlar.

2009'dan bu yana 500'ü aşkın kadın ve kızın Boko Haram tarafından esir alındığını yazan Guardian, aralarından birçoğunun ya okula gittiği ya da Hristiyan olduğu için örgüt tarafından kaçırıldığını belirtiyor.

Guardian, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch) 2013-2014 yılları arasında kamplardan kaçmayı başaran 30 kadın ve genç kızla görüştüğünü yazıyor.

Ayrıca kaçırma olaylarının görgü tanığı 16 kişinin ifadelerine de başvuran Human Rights Watch, Nijerya hükümetine sunduğu raporda, Boko Haram'a karşı daha güçlü önlemler alınmasını, kadın ve kızların daha sıkı biçimde korunmasını istiyor.

Washington'da soğuk duş

Daily Telegraph, Amerikan-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerginliği bildiriyor; hatta İsrail kabinesinden bir bakanın ifadesiyle, ''bir kriz'' sözkonusu.

Gazeteye göre, İsrail'in katı tutumlu Savunma Bakanı Moşe Yalon'un Washington'u ziyareti sırasında görüşme talep ettiği Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice tarafından ''randevu defterleri çok dolu olduğu için'' geri çevrilmesi, diplomatik planda hayli soğuk bir karşılama anlamına geliyor.

Daily Telegraph, normal koşullarda İsrail'den bir savunma bakanı Washington'a uğradı mı Amerikan hükümetinin bu derece üst kademeleri ile bir araya gelmesinin standart gelenek sayıldığını yazıyor.

İsrail'in Maliye Bakanı Yair Lapid, kabine arkadaşı Moşe Yalon'un muhatap olduğu muameleyi öğrenince, ''Bu bir kriz'' değerlendirmesinde bulunmuş.

Daily Telegraph, Beyaz Saray'ın böyle bir tavır koymasını İsrailli Savunma Bakanı Yalon'un bu yıl geçiğimiz aylarda Obama hükümeti hakkında sarfettiği sözlere bağlıyor.

Yalon, Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'yi Filistinlilerle barış konusunda ''saplantılı'' bulduğunu söylemiş, Washington'un dış dünyaya güçsüzlük mesajı yayan bir politika izlediğini belirtmişti.

İtalya alarmı

Son olarak Financial Times'ın manşete çektiği bir ekonomi haberi var. Euro bölgesinde bankaları ''stres kontrolünden'' geçiren Avrupa Merkez Bankası müfettişlerinin dün yayımladığı raporu bildiren Financial Times, dokuz bankası testi geçemeyen İtalya üzerindeki artan baskılara dikkat çekiyor.

Gazete, İtalyan Merkez Bankası'nın savunmaya geçtiğini ve euro bölgesi çapında bankaların sermaye gücünü test eden parametrelerin İtalyan kurumları için aşırı sert tutulduğundan şikayetçi olduğunu yazıyor.

Financial Times, bir yılı aşkın süre boyunca euro bölgesindeki bankaları mercek altına alan ve binlerce maliyecinin katkısıyla gerçekleştirilen inceleme neticesinde 25 bankanın stres testini geçemediğinin anlaşıldığını ve bunlardan dokuzunun da İtalya'da yer aldığını kaydediyor.