BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

26 İtalyan bankasının kredi notu düştü

Moody's, aralarında İtalya'nın en büyük bankaları Unicredit ve Intesa Sanpaolo'nun da olduğu 26 İtalyan bankasının kredi notlarını bir ile dört basamak arasında düşürdü.

Abone ol

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 26 İtalyan bankasının kredi notlarını düşürdü.

Bunlar arasında ülkenin en büyük bankası Unicredit ve Intesa Sanpaolo da bulunuyor.

Ancak akşam saatlerinde açıklanan Moody's kararına rağmen, İtalyan bankalarının hisseleri bugün değer kazandı.

İtalyan hükümeti ülkenin kamu sektöründe reforma gitmeye ve borç düzeyini azaltmaya çalışırken ekonomide küçülme eğilimi devam ediyor.

Kuruluş süregiden resesyon ve hükümetin uyguladığı kemer sıkma önlemleri karşısında bankaların hassas durumda olduğunu kaydetti.

Kuruluş, açıklamasında atılan adımların bankalardan kredi talebini düşüreceği; geri ödemelerin ise karşılıksız kalması riskini artırabileceği tahminlerine dikkat çekti.

"Bankaların elindeki sorunlu kredilerin düzeyi zaten yüksek ve kârlılık azalıyor" denildi.

Bu gerekçelerle, bankalardan 10'unun notları 'yatırım yapılabilir' düzeyinden 'yatırım yapılamaz' ya da yaygın ifadesiyle 'çöp' düzeyine indirildi.

Ülkenin en büyük bankaları UniCredit ve Intesa Sanpaolo'nun notları ise A2den A3'e düştü. Bu iki banka, varlıkları açısından İtalyan bankacılık sisteminin üçte birini oluşturuyor.

Bazı bankaların notu ise dört basamak birden indirildi.

26 bankanın tamamı negatif izlemeye alındı. Bu, notların yeniden düşürülebileceği anlamına geliyor.

Moody's açıklamasında notların, gelişmiş Avrupa ülkelerindeki bankalar arasında en düşükleri olduğu belirtildi.

İtalya merkez bankası ekonominin bu yıl da yüzde 1,5 küçülmesini öngörüyor.

Moody's yatırımcıların hükümetin bu düzeyde borçla yoluna devam edip edemeyeceği konusunda da kaygıları olduğunu; bunun da varolan riskleri daha da büyüttüğünü söylüyor.

İtalya Başbakanı Mario Monti, ekonomik yapıyı güçlendirme hedefi ile emeklilik sistemlerinde değişiklikler, vergi artışları, yakıt fiyatlarına zam ve bazı meslek gruplarında liberalleşme öngörüyor.