BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,43
ALTIN 2.835,80
HABER /  GÜNCEL

26 Haziran 2013 İngiltere Basın Özeti

Türkiye'nin AB'yle vardığı müzakere başlığı uzlaşması, Almanya'nın İngiltere'ye yaptığı dinleme uyarısı, Kerry'nin ziyareti öncesi İsrail'in verdiği 'tavizler' ve fazla kilolar ile kalp krizi ve şeker hastalığı arasındaki ilişki.

Abone ol

Financial Times, Türkiye ve Almanya'nın Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerinde yeni başlık açılması konusundaki uzlaşmasına yer veriyor.

Gazete Almanya ve Türkiye'nin, Ankara'nın AB'ye katılım çabaları konusunda 'durumu kurtaran' bir uzlaşmaya varıp, çatışma noktasından geri adım attığını ve yeni başlık müzakerelerini ertelediğini yazıyor.

Financial Times, Türkiye'nin daha önce Bölgesel Politika başlığında bu ay başlaması gereken görüşmelerde herhangi bir gecikme olması durumunda misilleme sinyalleri verdiğini söylüyor.

Piyasalardaki çalkantı

Ancak gazete, uluslararası piyasalardaki çalkantının Türk Lirası ve İstanbul Borsası'nda keskin düşüşlere yol açmasından sonra, uzlaşmanın Ankara tarafından kabul edildiğini belirtiyor. Gazete şöyle devam ediyor;

"Berlin başta itirazının teknik nedenlerden kaynaklandığını söylese de, görüşmeleri bloke etme kararı Türkiye'de barışçıl protestolara yapılan müdahalelerden sonra geldi. Müdahale, Türkiye'nin AB üyeliğine uzun süredir karşı çıkan Angela Merkel tarafından da kınandı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı İrlanda'nın Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore 'Gösterilere verilen tepkiden rahatsız olduk, ama katılım sürecinin Türkiye'de reformları etkilemek için nüfuzlu araç olduğunu düşünüyorum' dedi. Bir Türk yetkili de 'Herkes bu anlaşmadan bir şeyler aldı. İlişkilerimiz sağlam, krizi önledik ve şimdi ilerleyebiliriz' diye konuştu"

'AB'nin eski nüfuzu yok'

Ancak gazete, Ankara'nın katılım müzakerelerini canlandırma konusundaki uzlaşmaya karşın, görüşmelerin Türkiye'nin siyasi reformlar yapma konusundaki ilerlemesine bağlanmasının süreci rayından çıkartabileceğini belirtiyor.

Haberde görüşlerine yer verilen Eski AKP Milletvekili Suat Kınıklıoğlu da, Brüksel'in Türk siyasetinde on yıl önce sahip olduğu nüfuza sahip olduğu konusunda şüpheli olduğunu söylüyor.

Haber Kınıklıoğlu'nun şu sözleriyle sona eriyor;

'Ama katılım süreci psikolojik olarak hükümeti sınırlıyor. Çünkü Ankara için bir ayağı Avrupa'da olan ve Batılılarla çalışan bir Türkiye imajı yansıtmak önemli. Sadece ekonomi açısından değil, dış politika açısından da'.

Almanya'dan İngiltere'ye uyarı

Guardian'ın manşetinde eski CIA Ajanı Edward Snowden'ın ifşaatlarıyla ortaya çıkan, hükümetin fiber optik kablolar üzerinden yürütülen küresel iletişimi izleyerek çok büyük miktarda veriyi saklamasına Almanya'nın gösterdiği tepki var.

Haberde Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenberger'in, İngiliz mevkidaşı Chris Grayling ve İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'e birer mektup yazdığı belirtiliyor.

Alman bakanın, Alman kamuoyunda İngiltere'nin dinleme operasyonuna duyulan öfkeyi aktardığı ve programı 'bir Hollwood kâbusu' diye nitelediği kaydediliyor. Bakanın ayrıca 'devletlerin yaptıklarına bir gizlilik örtüsü serdikleri ülkelerde demokratik toplumların yeşeremeyeceğini' söyledi söyleniyor.

Haberde İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in ise, İngiltere'nin ABD'yle yaptığı 'vazgeçilemez' istihbarat paylaşımından 'sadece gurur duyduğunu söylediği belirtiliyor.

Ortadoğu görüşmelerinde 'tavizler'

Times'ın dünya haberleri sayfalarında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, Filistin tarafıyla barış görüşmelerini canlandırmak için yeni yerleşim inşaatlarına son verme ve 100'den fazla Filistinli mahkûmun serbest kalması konularında 'anlaşmaya hazır gibi göründüğü' kaydediliyor.

Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, Netanyahu'nun söz konusu önlemleri ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu haftaki bölge ziyaretinden önce hazırlamaya çalıştığı belirtiliyor.

Filistin lideri Mahmud Abbas'ın ise İsrail'in, barış görüşmelerinin Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'nin İsrail tarafından işgal edildiği 1967 Savaşı'ndan önceki sınırlar temelinde olacağını kabul ettiğini duyurması konusunda ısrar edeceğini söylediği kaydediliyor.

Ancak haberde her iki tarafında büyük Yahudi yerleşimlerinin İsrail tarafında kalacağını kabul ettiği, bunun karşılığında Filistinlilerle toprak değiş-tokuşu anlaşmaları yapılabileceği kaydediliyor.

Haberde görüşlerine yer verilen ABD'li bir yetkili ise, "Bunlar başlangıç adımları. Tarafları masaya oturtabilmek için gereken ilk tavizler. Bu büyük ihtimalle iki halk için, iki devlet öngören barış anlaşması için son şans" diyor.

Habere göre henüz her iki taraf da bu tavizleri doğrulamadı.

Ancak her iki taraftan yetkililerin de, Kerry'nin yarın Kudüs'e gitmesinden önce ilerleme kaydedilmesini umduğu söyleniyor.

Kilo ve kalp krizi riski

Daily Telegraph'taki bir sağlık haberine konu olan araştırmada az miktarda kilo almanın bile kalp krizi geçirme riskini yaklaşık beşte bir oranında arttırdığı sonucuna varıldığı belirtiliyor.

İsveç'teki Upssala Üniversitesi'nin Londra ve Oxford'daki iki farklı üniversiteyle yaptığı araştırmada yaklaşık 200 bin kişi incelendi.

Araştırmaya göre vücut kitle endeksindeki bir birimlik artış, kalp krizi riskini yüzde 17 yükseltiyor.

Vücut kitle endeksindeki her bir birimlik artış ayrıca şeker hastalığı riskini yüzde 35 yükseltiyor.

Örneğin 1.78 boyundaki bir insanın vücut kitle endeksinde bir birimlik artış için yaklaşık 3,2 kilo alması gerekiyor. 1.62 boyundaki bir insanınsa 2,7 kilo alması yetiyor.