BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

26 Aralık 2011 Basın Özeti

Guardian'da Cameron'u sevindirecek kamuoyu yoklaması, Anglikan Kilisesi liderinin finans spekülatörlerini yağmacılara benzetmesi, El Kaide'nin Kuzey Afrika'ya yönelmesi ve İngiltere ekonomisinin gerilemesi.

Abone ol

Guardian'ın manşetinde bir kamuoyu yoklaması var bu sabah.

Hükümetin ve muhalefetin kamuoyuna verdiği güveni ölçmeyi amaçlayan ankete göre, seçmenlerin yüzde 47'si koalisyon hükümetinin performansından memnun değil, yüzde 39'u ise tatmin olmuş durumda.

Anket, liderlere ilişkin görüşleri sorulduğunda ise seçmenlerin Başbakan David Cameron'u krizleri yönetme konusunda ana muhalefet İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'den daha güven verici bulduklarına işaret ediyor.

Finans spekülatörlerine yağmacı benzetmesi

İngiltere'deki en üst düzey dini liderlerden, Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams'ın Noel vaazında İngiltere'yi ''toplumun parçalandığı, güvenin suistimal edildiği'' bir ülke olarak nitelemesi iktidar partisinin tepkisine neden oldu.

Times, finans sektöründeki spekülatörleri, yaz aylarında bazı kentleri kasıp kavuran yağmacılara benzeten Williams'ın zaten daha önceki açıklamaları nedeniyle muhafazakarların hedefinde olduğunu anımsatıyor.

Williams, önceki açıklamalarında da, koalisyon hükümetini ''seçmenin oy vermediği radikal politikalar uygulamakla'' suçlamıştı.

Cameron ise, aynı açıklamaya, Williams'ın görüşlerine katılmadığını, ama siyasi konularda konuşma hakkını desteklediğini söyleyerek yanıt vermişti.

Williams'ın son konuşmasına başbakanlıktan herhangi bir yanıt gelmedi.

Ancak Times'ın haberine göre, muhafazakarların parlamentodaki yetkililerinden Gary Streeter, Başpiskopos'a ahlaki ve ruhani konulara odaklanmasının daha iyi olacağını söylüyor ve siyasi meseleleri siyasetçilere bırakmasını öneriyor.

El Kaide Kuzey Afrika yolunda

Guardian'da, Batılı güçler Pakistan'daki el Kaide yapılanmasını yok etmeyi sağlayacak son bir hamleye hazırlanırken, örgütün kilit liderlerinin Kuzey Afrika'ya kaçtığına ilişkin bir haber var.

Jason Burke imzalı haberde, örgütün önemli isimlerinin öldürüldüğü, hayatta kalanların bazılarının da Kuzey Afrika'ya özellikle Libya'ya gittikleri belirtiliyor.

Burke, El Kaide liderlerinin Kuzey Afrika'ya kendilerini daha güvende hissedecekleri için mi yoksa Arap Baharı'nın ardından oluşan tabloyu lehlerine çevirecek bir stratejik hamle gerçekleştirmek amacıyla mı yöneldiklerinin net olmadığını altını çiziyor.

Moskova'da kutlama havası

Independent gazetesi eski Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'un Başbakan Vladimir Putin'e yaptığı ''yeniden devlet başkanlığına aday olmaması'' çağrısı ışığında Moskova sokaklarını mercek altına almış bu sabah.

4 Aralık'ta yapılan seçimlerin ardından düzenlenen ikinci mitingin de onbinlerin katılımıyla gerçekleştirildiğini kaydeden gazete, şöyle devam ediyor:

''Cumartesi günü yapılan gösteri, katılımcıların sayısında olduğu kadar hem iyimserlikleri hem de disiplinli olmaları nedeniyle bir öncekinden farklıydı. Kutlama havası, Putin'in barışçı gösterileri meşru olarak nitelemesi, Devlet Başkanı Medvedev'in seçim reformundan söz etmesi, daha da belirgin bir şekilde, çevik kuvvetin Moskova sokaklarından çekilmesiyle güçlenmişti.''

''Bu değişiklikleri kalıcı olarak ilan etmek erken olur. Ama Mart ayındaki seçimlerin bir daha geri dönülemez bir iklimde yapılacağını söylemek mümkün. Sovyetler'in dağılmasından 20 yıl sonra, Gorbaçov'un reformlarıyla korkudan kurtulan kuşağın şimdi kendi reformlarını elde etmesi umulmalı.''

Brezilya ekonomisi İngiltere'yi geçti

Daily Telegraph, İngiltere ekonomisinin küresel ekonomideki konumunun gerilemekte olduğuna ilişkin bir haberi birinci sayfasından duyuruyor okurlarına.

''Brezilya'nın gerisinde kaldı İngiltere'' diyor Telegraph, ''Rusya ve Hindistan'ın da İngiltere'nin önüne geçmesi uzak değil'' diye de devam ediyor:

İş ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi'nin (CEBR) verilerine göre, İngiltere, ABD, Çin, Japonya, Almanya, Fransa ve Brezilya'nın ardından dünyanın en büyük yedinci ekonomisi artık.

BRIC olarak adlandırılan gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in önde gelen Batılı ülkeleri geçmekte olduğuna dikkat çeken merkezin uzmanlarından Douglas McWilliams, ''Asya ülkeleri ve emtia üreten ekonomiler yukarılara doğru tırmanıp Avrupa gerilerken, dünyanın ekonomi haritası da değişiyor'' diyor.

Euro bölgesi ülkelerin borç krizinin çözülmemesi durumunda Avrupa'da derin bir resesyon yaşanacağı da CEBR'ın tahminleri arasında.

2020 yılına kadar İngiltere'nin en büyük ekonomiler sıralamasında sekizinciliğe gerileceği tahminlerine de yer veren Daily Telegraph, merkezin İngiltere'nin önümüzdeki 10 yıl içinde Fransa'dan daha büyük bir ekonomi olacağı öngörüsünü de bir teselli olarak aktarıyor haberinde.