BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

26 Aralık 2010 Basın Özeti

Mossad İngiltere'den özür dilemeye hazırlanıyor. İngilizlerin AB'ye bakışı ve grip salgını nedeniyle artan ölümler.

Abone ol

Daily Telegraph, Mossad'ın, Dubai'de bir Hamas liderine yönelik suikast operasyonu sırasında sahte pasaportlarını kullandığı için İngiltere'den özür dilemeye hazırlandığını aktarıyor okurlarına.

Geçtiğimiz günlerde Mossad'ın başına atanan Tamir Pardo'nun ayrıca bir daha asla İngiliz pasaportu kullanılmayacağı sözü vermesi de bekleniyor.

Gazetenin Mossad kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, istihbarat servisi İngiltere'yle ilişkilerini onarmak için yoğun bir çaba içinde.

Ocak ayında Mahmud el Mabhuh adlı bir Hamas lideri Dubai'de Mossad ajanları tarafından öldürülmüş, operasyonda kullanılan 26 sahte pasaporttan 12'sinin İngilizlere ait pasaportların kopyalanmasıyla oluşturulduğu belirlenmişti.

İngiltere bu gelişmenin ardından mart ayında Londra'daki Mossad istasyon şefini sınırdışı etmişti.

Dönemin Dışişleri Bakanı David Miliband, Mossad'ın tavrını İngiltere'nin egemenliğinin ihlali olarak yorumlamıştı.

57 yaşındaki Pardo'nun planlanmasına katıldığı operasyon sırasında İngiliz, İrlandalı ve Avustralyalılara ait pasaportların kullanılmasına karşı çıktığı söyleniyor.

İngilizlerin AB'ye bakışı

Observer'ın bugün yayınladığı bir kamuoyu yoklamasına göre, İngiliz halkının Avrupa Birliği'nin küresel bir güç olmasından yana.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu özellikle iklim değişikliği, uluslararası suçla mücadele ve bankacılık sektörünün denetim altına alınmasında birliğin daha etkin olabileceği görüşünde.

Fabian Society ve Avrupa İlerlemesi Çalışmaları tarafından yaptırılan kamuoyu yoklaması, İngiltere kamuoyundaki AB karşıtlığının köklerinin derinlerde olduğunu ortaya koyarken, halk arasında uluslararası konularda AB'nin rolüne ilişkin daha teşvik edici bir anlayış belirdiğine dikkat çekiyor.

Katılımcıların yüzde 55'i iklim değişikliğiyle mücadele, yüzde 71'i terörle mücadele, yüzde 45'i de resesyondan çıkış konusunda AB üyelerinin daha yakın işbirliği yapmasından yana.

Öte yandan, İngiltere'nin AB üyeliğinin kötü bir şey (yüzde 45) olduğunu söyleyenlerin oranı iyi bir şey (yüzde 25) olduğunu düşünenlerin iki katı.

İngiltere'de grip salgını

İngiltere'de grip ve nezle nedeniyle yoğun bakıma alınan hasta sayısındaki artışın siyasi bir tartışma başlattığını yazıyor Independent on Sunday.

Son bir haftada gribal enfeksiyonlar nedeniyle zaten çoğu başka hastalıklardan muzdarip hastalardan yoğun bakıma alınanların sayısının iki katına çıktığı tespit edildi.

Independent on Sunday, muhalefetin ve bazı uzmanların bunun sorumlusunun büyük ölçüde aşı kampanyalarının bütçelerinde kesintiye giden hükümet olduğu iddialarını aktarıyor.

Ekim ayından bu yana İngiltere'de griple bağlantılı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 23.

Ölüm olaylarının yarısının aslında aşı vurulmuş olmaları gereken astımi diabet ve kalp rahatsızlıkları vakalarında görüldüğü bildirildi.