BIST 9.032
DOLAR 34,26
EURO 37,66
ALTIN 2.911,04

2511 Türk, Mars'a gitmek için kuyrukta

 2511 Türk, Mars'a gitmek için kuyrukta

2023 yılında Dünya’dan dört şanslı (ya da kim bilir, belki de şanssız) kişi bir daha geri dönmemek üzere Mars’a gidecek.

 2511 Türk, Mars'a gitmek için kuyrukta

2023 yılında Dünya’dan dört şanslı (ya da kim bilir, belki de şanssız) kişi bir daha geri dönmemek üzere Mars’a gidecek. Nobel ödüllü fizikçi Profesör Gerardus’t Hooft’un başında bulunduğu “MarsOne” projesi kapsamında Mars’a gönderilecek iki kadın ve iki erkek, bu gezegende kurulması hedeflenen insan kolonisinin ilk adımlarını atacaklar. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Hollandalı teorik fizikçi Profesör Gerardus’t Hooft, Mars’a tek yön bilet verdikleri projenin detaylarını Hürriyet’e anlattı.İpek YEZDANİ

 2511 Türk, Mars'a gitmek için kuyrukta

“MarsOne” projesi nedir, anlatır mısınız?
Planımız şu: Bundan 10 yıl gibi kısa bir süre sonra dünyadan bir grup insanı Mars’a göndermeyi hedefliyoruz. Bu çok iyimser bir zaman dilimi gibi gözükebilir. Ama bu kadar kısa bir süre sonra bunu yapabilecek olmamızın temel sebebi şu: Bu projeye başlarken kendimize çok basit bir soru sorduk; mevcut uzay teknolojisini kullanarak insanlar Mars’a seyahat edebilir mi ve oraya yerleşebilir mi? Bugüne dek uzaya çok fazla uzay gemisi gönderildi, ancak bu tür bir proje hiçbir zaman düşünülmedi. Biz mevcut teknolojiyle insanları Mars’a gönderip orada bir insan kolonisi kurmalarını sağlayabileceğimizi fark ettik.

Mars’ta insan kolonisi kurmak kulağa biraz hayalperest geliyor. Bu nasıl mümkün olabilir?
Tabii ki bu çok ileri teknoloji ve çok büyük paralar isteyen bir proje. Ama mevcut uzay teknolojileriyle bunu yapmak mümkün. Bunun için bir yandan da tüm dünyadan bağış topluyoruz. Ama biz bunu en ekonomik şekilde yapmaya çalışacağız, örneğin nükleer enerji yerine daha ucuz olan güneş enerji panelleri kullanacağız. Yani biz Mars’a “Business class” değil, “ekonomik sınıf” bilet vadediyoruz. Oraya yerleşecek insanlar da Mars’ta yaşamlarını sürdürebilmek için basit ama güvenilir teknolojiler kullanacaklar. Projenin en önemli noktasıysa şu: Mars’a gönderdiğimiz insanları Dünya’ya geri getirecek bir teknoloji yok. Yani giden orada kalacak. Biz Mars’a tek yön bilet veriyoruz, gidiş-dönüş değil.

 2511 Türk, Mars'a gitmek için kuyrukta

Peki ya oraya gidenler sıkılıp dönmek isterse?
Böyle bir şansları yok. Ayrıca belki de gidenler orada kalmak isteyecek, bu dünyaya geri dönmek istemeyecekler. Nihayetinde orada rahat, geniş bir yerleşimleri olacak. Dünyadaki gibi bir atmosfer ve temiz hava dışında ellerinin altında her şey olacak. Dünya’ya geri dönmek gibi bir şansları olmadığı için bunu da fazla kafaya takmayacaklar. Üstelik Dünya’dan sürekli bir şekilde her konuda destek, tavsiye, gerekirse araç-gereç alacaklar.

Bir daha Dünya’ya dönmemek üzere Mars’a gitmeyi kim kabul eder ki?
Projenin başında bu soruyu biz de kendimize sorduk, daha sonra konuştuğumuz sosyologlar ve uzmanlar böyle tek yönlü bir seyahate yüz binlerce insanın başvurabileceğini söyledi. Gerçekten de şu ana kadar 200 bin kişi başvurdu.

Mars’a gidenlerin nasıl bir hayatı olacak?
Tabii ki kolay bir hayatları olmayacak. Mars’ta kurulacak insan kolonisinin iyi işleyebilmesi için çok çalışmaları gerekecek. Sonuç olarak orada sürekli olarak havaya, suya, enerjiye, gıdaya ihtiyaçları olacak ve tüm bunların sürekliliğini sağlamak için çalışmaları gerekecek. Ayrıca her iki yılda bir Mars’a dört kişi daha göndermeyi düşünüyoruz, dolayısıyla ilk gidenlerin Mars’a daha sonra gidecek yeni göçmenler için de ortamı hazırlamaları, koloniyi genişletmeleri gerekiyor.

 2511 Türk, Mars'a gitmek için kuyrukta

Sürekli kapalı bir ortamda mı olacaklar, yoksa arada bir dışarı çıkabilecekler mi?
Arada bir dışarı çıkıp Mars’ta yürüyebilecekler. Tabi bunun için özel Mars kıyafetlerini giymeleri gerekiyor. Ayrıca bu süreyi çok uzatmamaları gerek, en fazla birkaç saat dışarıda kalıp sonra kendi güvenli sığınaklarına geri dönmeleri lazım. Çünkü Mars’ın atmosferi Dünya’nınkinden çok farklı bir atmosfer. İnsanların hayatta kalabilmeleri için gerekli oksijen orada yok, dolayısıyla da dışarıda fazla kalmaları riskli bir durum olur.

Neden Mars? Mars’ın diğer gezegenlerden farkı ne?
Mars, bizim güneş sistemimiz içinde Dünya’ya en fazla benzeyen gezegen. Sıcaklık çok düşük, yani çok sıcak değil, ayrıca atmosferi çok ince.

Siz kendiniz bu şekilde Mars’a gitmeyi düşünür müydünüz?
Bu proje gerçekten maceracı insanlara uygun bir proje. Ben bu projenin yürütülmesi ve başarılı olmasıyla çok ilgiliyim, ama benim oraya gitmek gibi bir motivasyonum yok. Bu çok önemli ve tarihi bir görev, oraya gittiğiniz zaman aynı zamanda uzayda insanlığı siz temsil ediyor olacaksınız, uzayda insanoğlunun elçisi olacaksınız. Oysa ben orada çıkması muhtemel karmaşık problemleri çözmede ya da bir şeyleri tamir etmede pek iyi değilim. Ayrıca oraya gitmek demek bir daha ailenizi, sevdiğiniz insanları canlı olarak karşınızda görmemek demek. Ben bunu istemiyorum.