İslam aleminin Ramazan ayına başladığı şu günlerde, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yaşayan Osman Ay isimli vatandaş 8 bin 778 gündür oruç tutu...
Abone olİslam aleminin Ramazan ayına başladığı şu günlerde, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yaşayan Osman Ay isimli vatandaş 8 bin 778 gündür oruç tutuyor.
Gölcük ilçesinde ‘Oruç tutan adam’ lakabıyla tanınan Osman Ay, 25 yıldır oruç tutuyor. Oruçlu olduğu sürenin 8 bin 778 güne tekabül ettiğini söyleyen Ay, bu süre zarfında hiçbir sağlık problemi yaşamadığını belirtti. Sağlıklı ve huzurlu olmasını oruca borçlu olduğunu belirten Osman Ay, “Market içerisinde üç aylar girmişti. Ben de üç aylarda oruç tuttum. Sağlığıma bir zararı olmadığı için madem buradan bir yere çıkmıyorum, beş vakit namazımı da kılıyorum. Bunu oruçlu olarak değerlendireyim düşüncesiyle oruç tutmaya başladım. Herhangi bir amaç için başlamadım. Kesinlikle bir diyet ya da herhangi bir şey için de yapmıyorum. Tamamen yaptığım Allah rızası için” dedi.
Kendisinin 25 yıldır oruç tuttuğunu belirten Ay, insanlara her gün olmasa bile haftanın belirli günlerinde oruç tutmalarını tavsiye etti. Oruç tutamadığını belirten insanlara da tavsiyelerde bulunan Osman Ay, şunları söyledi: “İnsanlar gerçekten Allah-ü Teala’ya güzellikle yaklaşırsa, Allah’ta onlara kolaylıklar veriyor. 25 sene içerisinde ne sıcaklar geçti. Düşünün ben marketimde bu kadar gıdanın içerisindeyim ve onca insanla uğraşıyorum. Ama Allah insana gerçekten kolaylıklar veriyor. Ben her zaman ‘Allah’ım maddiyatla değil manevi ruhumla benim vücudumu doyur’ demişimdir. Hakikaten şu sıcak günlerde bile ne bir susuzluk ne bir açlık hissetmiyorum. O kadar büyük bir performans var ki anlatamam. Oruç insanı dinç tutuyor sağlıklı yapıyor. Performanslı yapıyor. Zaten oruç tutan insanda negatif hiçbir şey yok, pozitif her şey olan çok.”
Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Osman Ay, sözlerini şöyle tamamladı: “Dokuza çeyrek kala şu an iftar açıyoruz. Gün çok uzun. Bir de sıcaklar çok fazla. Benim tavsiyem bol sıvı tüketmeleridir. Ayrıca tahıllı gıda, bol lifli gıdalar tüketsinler. Kızartma gibi yağlı gıdalardan kaçınsınlar. İftarda bir anda yüklenmek yerine, azar azar yiyerek kalksınlar. Tatlılara fazla ağırlık vermesinler.”
(İHA)