Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades'ten Guardian'a demeç: Ada açıklarında petrol ve doğal gazın bulunması çözümü daha da acil hale getiriyor. Financial Times'a göre Yanukoviç, Ukrayna'daki protestoları kanlı bir şekilde bastırmaya hazırlanıyordu.
Abone olKıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades Guardian gazetesine mülakatında, Kıbrıs açıklarında bulunan petrol ve doğal gaz rezervlerinin çözümü daha da acil hale getirdiğini söylüyor.
Gazeteye göre büyük petrol şirketleri yatırım için Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istiyor.
Haberde özetle şöyle deniyor:
"Bu hafta Kıbrıs'ta ABD tarafından desteklenen görüşmelerin yeniden başlamasıyla Ada'yı ikiye ayıran Birleşmiş Milletler denetimindeki Yeşil Hat'ta diplomasi trafiği yoğunlaştı."
'"Birleşik bir ülke başka'
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiades, 'Birleşik bir ülkenin gücü başka. Kıbrıslı Türklerle daha fazla işbirliği hızlı büyümeye katkıda bulunacak. Çözüm ekonomik krizle daha iyi mücadele etmemizi sağlayacak' diyor."
"Kıbrıs'ta mali kriz henüz hala devam ediyor Eylül 2012'de yüde 12,7 olan işsizlik, AB ülkeleri arasındaki görülen en hızlı tırmanışla yüzde 17'nin üzerine çıkmış durumda. Anastasiades, Kıbrıslı Rumların hayata iyimser bakışının krizle mücadelede katkısı olduğunu söylüyor:
'Kıbrıslılar bu tür sorunları Akdeniz'deki diğer ülkelerden daha farklı karşılıyor. İspanya, Portekiz ve Yunanistan'daki gibi değil, daha çok İrlanda'daki gibi. Farklı bir zihniyet ve kültürümüz var. İş gücünde istikrar ve sükunet hakim. Gösteri ve grev yok.'
"Kıbrıslı lider, başından beri Kıbrıs sorununun çözümünün sadece Ada'daki bölünmüşlüğün yaralarını sarmakla kalmayacağını, 1974'ten sonraki en ciddi ekonomik krizini yaşayan ülkeyi rahatlatacağını söylüyordu."
'Yanukoviç, başkente asker istmemişti'
Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesinden sonra yeni bir boyut kazanan krizle ilgili haber ve yorumlar İngiliz gazetelerindeki ağırlığını koruyor.
Financial Times'a göre, Viktor Yanukoviç protestoları binlerce asker ve polisle kanlı bir şekilde bastırmaya hazırlanıyordu. Yanukoviç'in lüks konutunun yanında atılmış halde bulunan ancak gerçek olup olmadığı kesin olmayan bazı belgelere göre devrik Cumhurbaşkanı geçen Perşembe bir "terörle mücadele operasyonu" için ülkenin güney ve güneydoğusundaki birliklerden 2500 asker sevkedilmesi talimatını verdi.
Gazete, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan bir kaynağa doğrulattığı bu emrin neden uygulanmadığının bilinmediğine dikkat çekiyor.
Ertesi gün AB Dışişleri Bakanları'nın girişimiyle Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanmış ve yıl sonunda seçimler yapılması kararı alınmıştı. Ancak protestocular Yanukoviç'in istifasında ısrar eden protestocular haftalardır kamp kurdukları Bağımsızlık Meydanı'nı terk etmedi ve Meclis Cumartesi günü Cumhurbaşkanı'nı azletti.
Financial Times, Rusya'nın, Ukrayna'daki yeni liderleri "diktatör" olarak nitelediğini ve Batı'nın yeni yönetime destek vererek hata ettiğini aktarıyor.
Gazetenin yazarlarından Gideon Rachman, Ukrayna üzerinde Batı ile Doğu arasında gerginlik yaşanmasını engellemenin tek yolunun Ukrayna'nın kaderine Ukraynalıların karar vermesi olduğunu belirtiyor.
Doğu-Batı savaşı
Yazar şöyle diyor:
"Eğer Rusya ve Batılı güçler birlikte çalışacaksa iki tarafın da tavizler vermesi gerekiyor. ABD ve AB, Rusya'nın güvenlik kaygılarını dikkate alıp, öngörülebilir bir gelecekte, Ukrayna'ya NATO üyeliği teklif edilmeyeceği taahhüdünde bulunabilir. Hatta daha önceki NATO genişlemesinde verilen sözlere rağmen aldatıldığında ısrar eden Rusya'yı rahatlatmak için yazılı güvence verilebilir."
"Bunun karşılığında Rusya da Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı çıkmaktan vazgeçmelidir. Rusya, Ukrayna'nın AB ile nihai entegrasyonunun kendi çıkarlarına zarar vermeyeceği gerçeğini kabul etmeli. Rusya'yı ikna etmek için, AB'nin Ukrayna'nın üyeliğe almak için acele etmediği gösterilebilir. Ama en önemlisi Ukrayna'nın geleceğine Ukraynalıların karar vermesidir. Bu da Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dış müdahaleden uzak olmasını gerektiriyor. Sürecin dürüstlüğünün garanti edilmesi konusunda taraflar birbirine güvenmiyor. Bu yüzden Ukrayna demokrasisinin yeniden doğuşu, dünyanın farklı bölgelerinde seçimleri organize eden Birleşmiş Milletler'e emanet edilebilir."
Times gazetesinde yer alan bir analizde, Ukrayna'da "utanç verici bir yenilgiye uğrayan" Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in intikam planlanladığı öne sürülürken, Guardian gazetesindeki bir haberde de, etnik Rusların çoğunlukta olduğu Kırım bölgesinin Moskova'nın komplosuna hedef olabileceği iddia ediliyor.